shop.musicserver.cz

Pět kapel, tři akordy, pravda a jeden ostrov

Vydáno: 30.07.2003 20:28 v sekci Naživo - Ladislav Tajovský | foto: facebook interpreta

V pátek 25. července se Střelecký ostrov stal v pořadí již osmým místem přistání Ambrožova (& spol.) Létajícího cirkusu, jedné z nejzajímavějších koncertních atrakcí letošního léta. Nejde sice o žádnou progresivní hudbu, ale naštěstí se i v takto příšerném vedru našlo pár staromilců, kteří se do centra Prahy vypravili. A neprohloupili.

Hudba Praha
© facebook interpreta
Jestliže je podstatou rockové hudby upřímnost a věrohodnost a vše ostatní je již jen jakási marx-leninská nadstavba, pak Létající cirkus je více než čím jiným sdružením kapel pevně ukotvených u samých kořenů této muziky. Přemýšlíme-li, co mají všichni zúčastění společného, můžeme zjednodušeně konstatovat, že se jedná o hudebníky tak či onak propojené s kultovní Hudbou Praha, kteří si přizvali na turné Skalickou Vegu. Najdeme však ještě přesnější charakteristiku - Létající cirkus tvoří duchovně spřízněné skupiny, jejichž tvorba nestojí na instrumentálních exhibicích (přítomní mistři svých nástrojů prominou) a nepadá s image rockových avantgardistů. Při sledování všech kapel se až neodbytně vkrádá do mysli posluchače pocit, že tady skutečně jde zejména o radost ze společného hraní; rock je pro zúčastněné nejlepším (či dokonce jediným?) prostředkem, jak sdělit světu to, co sdělit chtějí či musejí. To jsou ty pověstné "tři akordy a pravda". Když se podaří těm na pódiu dostat na stejnou vlnu i ty "pod nimi", pak běhá mráz po zádech i bez desítek kamiónů techniky a stovek světelných efektů.

Přivézt Létající cirkus na Střelecký ostrov byl jistě výborný nápad a pořadatelům za něj patří poklona. Celý program provázela uvolněná atmosféra a nezbývá než litovat, že drtivá většina vystoupení se odehrála sice v pozdním, ale přece jen odpoledni, což jim trochu ubralo na sugestivitě. To však byla - spolu s trochu matoucími informacemi o plánovaném začátku v různých médiích - jediná skvrnka na jinak bezchybně zvládnuté akci.

Jak už je zvykem, první na pódium nastoupilo Divoký srdce tvořené otcem zakladatelem Michalem Ambrožem a velkou částí skupiny Nšo-či. Kdo zažil první koncerty této formace (jako autor těchto řádků), musí smeknout před pokrokem, jaký pánové za několik let společného hraní učinili. Jestliže kdysi šlo a jakousi náhradu za rozpuštěnou Hudbu Praha a při každém vystoupení se čekalo na to, co z repertoáru své dřívější kapely Michal Ambrož zahraje, dnes jde bez jakékoli diskuse o skvěle prezentovaný a naprosto autentický bigbít. Ten má sice jasně rozpoznatelný rukopis daný osobou lídra kapely, ale jinak jde o zcela plnohodnotnou a v rámci možností žánru originální muziku. Divoký srdce patří mezi jednu z našich největších koncertních jistot a to rozhodně není málo. Navíc má za sebou dvě vynikající desky a před sebou - doufejme - slibnou budoucnost.

Po krátké pauze nastoupil Echt!, který nedávno oslavil patnáct let své existence a o jehož vystoupení platí do značné míry stejná slova jako o Divokým srdci. Skupina kolem dalšího "pákisty" Karla Malíka zahrála standardní průřez svým třemi alby, z nichž každé patřilo ve své době mezi to nejlepší, co se na naší hudební scéně urodilo. Kdo Echty! zná, ví, jaký asi jejich koncert mohl být; kdo ne, tak by si měl tuto mezeru ve vzdělání co nejdříve zaplnit. Kdyby pánové zpívali anglicky a pocházeli třeba z Dublinu, klidně by mohli prodávat miliony desek. Takhle jsou jenom vynikající kapelou s poměrně malým okruhem fanoušků. Je otázka, co je lepší a jestli daný "stav věcí" někomu vadí. Na koncertech to nevypadá. Osobní otázka členům kapely na závěr - plánujete vystupovat v námořnických tričkách časem všichni?

Pro Vegu ze Skalice u Litoměřic jako jedinou neplatí slova o personální spřízněnosti se zbytkem Létajícího cirkusu; o to víc však sedí tvrzení o duchovním souznění. Tato kapela tvořená mentálně postiženými představuje esenci (lepší slovo mě nenapadá) rockové hudby. Nejde o nástrojovou ekvilibristiku, nejde o nadčasové texty ani o bezchybný x-oktávový zpěv. Přesto z jejich vystoupení mrazí, a to zvláště ve chvílích, kdy je na pódiu podpoří kolegové z ostatních skupin (účastníci koncertu v libereckých Lidových sadech ví, o čem je řeč). Kdo by si bez dalších informací poslechl jejich hudbu doma, asi by měl pocit, že je to další ze stovek zábavových kapel brutusovského ražení. Koncertní vystoupení však nemůže vnímavého posluchače nezasáhnout. Právě účast Vegy tak patří bezesporu k tomu nejlepšímu (a určitě nejzáslužnějšímu), co autoři celého projektu na letošní česká pódia přinesli.

Jako při všech zastávkách Létajícího cirkusu přišlo po třech poměrně hlučných vystoupeních zklidnění, které obstaral Luboš Pospíšil s Bohumilem Zatloukalem (pro nezasvěcené kytaristou Hudby Praha). Na obou byla znát dokonalá souhra a nejen dle odezvy se opět potvrdil fakt, že hudba Pospíšila patří u nás v kategorii (pokud něco takového existuje) "rocku pro dospělé" k tomu nejlepšímu. Poslouchat někoho, kdo skutečně nemusí - a evidentně ani nepotřebuje - komukoliv cokoliv dokazovat, nemůže být nepříjemným zážitkem.

Těsně po půl deváté pak přišel vrchol večera v podobě dalšího ze série koncertů reinkarnované Hudby Praha, v jejímž případě je i slovo legenda slabým výrazem. Od úvodní "Je divnej" až po závěrečnou "Sladce spi" se vše neslo v tom nejklasičtějším duchu, došlo na většinu takřka povinných skladeb a dokonce i na gratulaci jubilujícímu Micku Jaggerovi. V rámci letošního turné kapela pravidelně představuje několik zatím nevydaných skladeb (zde konkrétně "Náhlý srdeční příběh" a "Past", pokud se mi podařilo zachytit), které jsou příslibem možného přírůstku do albové kolekce skupiny. Prý je plánováno další z tzv. soustředění a kdo kapelu zná, ví, co by mohlo stát na jeho konci. Budeme se tedy těšit. Vystoupení však přineslo i jedno velké zklamání - všichni platoničtí obdivovatelé Jamajky Koblicové byli nuceni vyrovnat se s informací, že dotyčná femme fatale českého bigbítu zakotvila v manželském přístavu a veškeré naděje se tak stávají již čistě iluzorními.

Těsně před desátou večerní (určitě příliš brzy, ale v Praze jsme si již museli zvyknout) zazněla z pódia poslední skladba, muzikanti a pořadatelé si mohli odškrtnout další vydařené vystoupení a všichni ostatní pak odcházeli s pocitem velmi příjemného večera, který navíc může mít ještě několikero pokračování. Létající cirkus je totiž v plném letu (hned následujícího dne měl přistát v Mnichově Hradišti) a je spousta důvodů, proč si jeho návštěvu zopakovat.

Létající cirkus, Střelecký ostrov, Praha, 25.7.2003

NÁZORY
  • LC v Brně (David, 31.07.2003 15:34) Reagovat

    Zažil jsem Létající cirkus letos v Brně a byl jsem celkem otráven. Začalo se bez jakéhokoliv vysvětlení aspoň 2 hodiny později, což pro mne jako člověka vázaného na vlak mělo za následek, že jsem musel z vystoupení Pospíšila se Zatloukalem odejít, jinak bych neměl kde spát. Mezi kapelami byly děsně dlouhé přestávky, Divoký srdce je slabý, Vegu nemá cenu komentovat, ale Echt! + Pospíšil se Zatloukalem špica. Líto mi bylo Hudby Praha, kterou jsem neviděl. Pořadatelé kokoti, ani ti, co trhali lístky u vchodu nedokázali odhadnout, kdy se začne. Na maily v klubu Fléda (kde se akce konala) nikdo neodpovídá, bylo to fakt divný.

  • Projekt roku (K2, 06.08.2003 16:12) Reagovat

    Zažila jsem Létající cirkus v Plzni, program šlapal téměř na minutu, což se jen tak někde nevidí. Všechny kapely byly naprosto skvělý. Nemělo to chybu, těžko říct, koho víc chválit. Tudíž jsme si to zopakovali ještě na Klenové a až přijedou v září k nám do Budějc, určitě nebudu chybět.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Jasná Páka a Hudba Praha oslaví v Lucerně nedožité sedmdesátiny Michala Ambrože (27.11.2023 14:19)
- Naživo: Luboš Pospíšil a 5P vyprodali Lucerna Music Bar aneb Křest, který stál za to! (12.10.2023 10:00)
- Fotogalerie: Luboš Pospíšil a 5P ve vyprodaném Lucerna Music Baru nejen křtili, ale hlavně rozdávali radost (10.10.2023 10:44)
- Luboš Pospíšil již příští pondělí v Lucerna Music Baru zavzpomíná na výročí svého debutu (03.10.2023 12:57)
- Kultovní deska "Maelström" od Hudby Praha vychází po třiceti letech na vinylu (12.05.2023 18:41)
- Fotogalerie: Vyprodaná Lucerna vzdala hold Michalu Ambrožovi. Vystoupila Hudba Praha, Jasná páka a hosté (11.01.2023 11:38)
- Zemřel Michal Ambrož z kapel Jasná páka a Hudba Praha (31.10.2022 17:53)
- Fotogalerie: Luboš Pospíšil slavil v Lucerna Music Baru své odložené sedmdesátiny a byla to oslava náramná (28.09.2021 15:16)
- Nové desky 37/2021 - od Daughtry přes 2Cellos po Toma Hodge & Floexe (22.09.2021 17:05)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu