shop.musicserver.cz
Tenacious D, Forum Karlín, Praha, 4.6.2023

Nerdovský koncert Tenacious D nabídl kopec srandy i skvělou muziku

Vydáno: 05.06.2023 20:00 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Zpívajících a muzicírujících herců chodí po světě spousta, namátkou Johnny Depp, Kiefer Sutherland, Bruce Willis, Hugh Laurie... Ten seznam by nebyl vůbec krátký. Do stejné kategorie patří i Jack Black a Kyle Glass, kteří tvoří formaci Tenacious D, která poprvé zahrála v Praze. Byl to jen herecký koncert?

Live: Tenacious D

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 4. června 2023
setlist: Kickapoo, Low Hangin' Fruit, Rize of the Fenix, Wonderboy, Tribute, Video Games, The Metal, Sax-a-Boom, Baker Street, Roadie, Dude (I Totally Miss You), Wicked Game (Chris Isaak cover), Beelzeboss (The Final Showdown), Double Team / Přídavek: Master Exploder, The Spicy Meatball Song, Fuck Her Gently
Fotogalerie

U hereckých koncertů se dost často děje to, že hudba je až na druhém nebo čert ví kolikátém místě. Spousta lidí se jde podívat na svého oblíbeného herce a to, že je na pódiu v úplně jiné roli, je vlastně úplně jedno Zářným příkladem budiž loňské společné turné kytaristy Jeffa Becka s Johnnym Deppem. Dobrá polovina publika přišla do O2 universa na piráta z Karibiku a ne na kytarového velmistra, se kterým na pódiu hrál jeho dobrý přítel Depp. Výsledek byl tudíž poněkud rozpačitý.

Tenacious D, Fórum Karlín, Praha. 4.6.2023
© Vojta Florian / musicserver.cz
To koncert Tenacious D byl z poněkud jiného soudku. Jack Black a Kyle Glass se dali dohromady už v roce 1994 právě díky hudbě a Blackova komediální kariéra je v jistém ohledu odvozená až od toho, co stvořilo tohle mock rockové duo. Dnes jsou Tenacious D kultem, který má silnou fanouškovskou základnu, a rychlé vyprodání pražské zastávky jejich letošního evropského turné nebylo zas až tak velkým šokem. Ale že je ta základna až tak silná a hlasitá, to by mě ani nenapadlo.

Forum Karlín bylo v neděli plné doslova až po střechu. Balkóny byly obsazené do posledního místa, na hlavní ploše bylo velmi, velmi těsno a i jinak většinou volné boční galerie pod sloupy v přízemí tentokrát vyžadovaly trochu toho prodírání, pokud se člověk chtěl dostat na trochu výhodnější pozici. V publiku se míchaly nerdovské typy, přehlédnutelní chlápci z ulice i lidé v maskách. Co ale trochu překvapilo, bylo množství lidí dávající svou komunitní příslušnost najevo metalovým tričkem. Inu, "I Am Devil, I Like Metal", jak zní v songu "Beelzeboss" a ve filmu "Králové ro(c)ku", si tenhle verš mj. vychutnal i Dave Grohl.

Tenacious D, Fórum Karlín, Praha. 4.6.2023
© Vojta Florian / musicserver.cz
Ale od filmů zpět do Prahy. Večer otevřel projekt Steel Beans, tedy chlápek se vzhledem ropného magnáta z Texasu, v bílém klobouku a stetsonu, který sám zastal celou kapelu. Hrál na kytaru, sám bubnoval, zpíval a občas doplnil i nějakou tu vyhrávku na klávesy. Muzikantsky velmi povedený chaotický rock šmrcnutý blues i kapkou country fungoval parádně a navíc to celé působilo záměrně komicky.

Ostatně, o srandu jde také u Tenacious D. Dvojice Black a Glass hraje rock i metal na akustické kytary (s rockovou kapelou za zády, pochopitelně) a stejnou měrou obdivně čerpá i se vysmívá pompě rockových oper á la "Bat Out of Hell" od Meat Loafa, míchá rocková klišé, ale zároveň je proklatě svá. Kdyby tihle dva chtěli, mohli by hrát pouze covery. V Praze zazněla jen "Wicked Game", původně od Chrise Isaaca, saxofonové sólo (ze záznamu) z "Baker Street" od Garyho Raffertyho a patrně improvizovaná vložka v podobě úryvku Collinsovy "In The Air Tonight". Tou Black hned dvakrát glosoval atmosféru, která je v Karlíně čekala - a překvapila.

Tenacious D, Fórum Karlín, Praha. 4.6.2023
© Vojta Florian / musicserver.cz
Když totiž po předehře nastoupili na pódium a spustili "Kickapoo", odpověděl jim sborový zpěv. A ten v podstatě neskončil až do konce večera a ve vlnách ohlušující intenzity se vracel u hitovek "Tribute", "Beelzeboos" nebo skočné novinky "Video Games". Natolik oddané publikum Tenacious D toužebně vyhlíželo. Téměř stačilo jen dirigovat a Jack Black, momentálně se vzhledem zavalitějšího Toma Arayi ze Slayer, si mohl šetřit hlasivky a jenom se kochat. Mimochodem, zpíval skvěle, šaškoval, pobíhal po pódiu jako utržený ze řetězu a dobře se bavil. A ty užaslé pohledy na rozjařené tancující publikum, od první lajny až dozadu k barům, rozhodně nebyly hrané.

Tenacious D si přivezli celkem střídmou show, které dominoval nafukovací ďábel, jenž v duchu téhle party stříkal oheň vy-víte-odkud (a ne, tlama to nebyla) a ve finále byl, jak to tak bývá, poražen. Při "The Metal" se po pódiu prošla dupající kovová příšera a jednou zaprskaly konfety. Až na pár scének - například uražený Kyle odchází z kapely a Jack ho přivolává zpět songem "Dude (I Totally Miss You") - to byl večer soustředěný na hudbu. Ale podávanou s pořádným, šibalským úsměvem a se silným důrazem na insiderství.

Mytologie kolem Tenacious D je specifická a u nás se jí překvapivě daří. Byl to skvělý koncert pro ty, kteří alespoň rámcově tušili, co můžou čekat. Těch, co ale do karlínského Fora zabloudili omylem, bylo v neděli asi hodně málo.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Je to oficiální. Slayer jsou po pěti letech zpět, na léto ohlásili dvě festivalová vystoupení (21.02.2024 19:15)
- Audio: Duch Slayer žije. Kerry King představuje singl "Idle Hands" a přidává detaily k sólovému albu (10.02.2024 08:47)
- Nová kapela Kerryho Kinga bude pokračováním Slayer (18.01.2024 12:28)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Fotogalerie: Nejlepší rocková kapela na světě v obrazech (05.06.2023 08:28)
- Video: Tenacious D v klipu k "Wicked Game" dovádějí na pláži (04.06.2023 17:12)
- Video: Tenacious D jsou v klipu k "Video Games" animovanou herní verzí sebe sama (22.05.2023 08:12)
- Video: Kytaroví velikáni Eric Clapton a Jeff Beck spojili síly v nostalgické předělávce songu "Moon River" (21.05.2023 08:23)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu