shop.musicserver.cz
Jana Vébrová - Kameny ze dna

Zaujať opravdivosťou výrazu je stále možné. "Kameny ze dna" od Jany Vébrovej sú toho dôkazom

Vydáno: 04.06.2023 09:00 v sekci Recenze - Juraj Gažmerčík | foto: Indies Scope

Od debutového štúdiového albumu Jany Vébrovej prešlo šestnásť rokov. "Písníčkářka z větrného mlýna" predstavila svoju iba druhú platňu v prvej polovici marca tohto roku. V "Kamenech ze dna" nájdete folklórnu poetiku, Erbena, prepracované aranže aj expresívnu surovosť.

9/10

Jana Vébrová - Kameny ze dna

Vydáno: 10.3.2023
Celkový čas: 44:24

Skladby: Bože můj, Břízy, Písečný vítr, Padá listí, Cílkova, Holoubek, Zhublá lásko, Doma, Radim, Kaštanoví koně, Námořník, Štědrý den, Třesu se, Kameny ze dna

Vydavatel: Indies Scope Records

Dlhé obdobie od autorskej prvotiny však nebolo zapríčinené umeleckou pasivitou hudobníčky. Jana Vébrová tento čas naopak využila a sústredila svoju pozornosť na iné, nemenej osobité projekty. Spomeňme zavše spoluprácu s divadlom Lenka Vagnerová Company či s orchestrom súčasnej hudby Agon, ktorý okrem iného zhudobnil básne Ivana M. Jirouse či prearanžoval skladby Pavla Zajíčka.

V každom ohľade je album "Kameny ze dna" počinom, ktorý neprichádza z ničoho nič, lež vzniká postupne; jeho kontúry sa formujú a odokrývajú v pomalých, pozvoľna sa vyvíjajúcich tvorivých procesoch. S debutom "Kykyrý" síce nie je v úplnom protiklade, čo je dozaista dobre, nachádza sa však niekde inde a ďalej. Výrazom, poetikou či hudobnou prepracovanosťou.

Nutno dodať hneď v úvode, že tomu veľmi významne prispel producent Ondřej Ježek, ktorý sa na poli alternatívnej scény cíti ako ryba vo vode, a na platni to zúročil s nesmiernym kumštom, citom, a vynaliezavosťou.

Všetky tieto kvality vyčnievajú snáď úplne najvýraznejšie v balade "Štědrý den". Odvážne drony, navrstvené hlasy a drobné aranžérske detaily na ploche Erbenovej poézie z predminulého storočia majú v sebe úžasne silný a podmanivý náboj, nehovoriac o interpretačnom vklade hosťujúcich hudobníkov Alexeya Aslamasa (husle, viola), Petra Tichého (kontrabas), Jana Jiruchy (pozauna), Michala Nejtka (piano), Aliaksandra Yasinki (akordeón) a Miloša Dvořáčka (bicie, perkusie).

Na prvé počutie to nemusí byť samozrejmé, ale pri bližšom nahliadnutí do duše platne vystupujú "Kameny ze dna" ako Vébrovej veľmi osobná výpoveď a sebareflexia. Umelkyňa žijúca v severných Čechách koncipuje album ako obraz analógie prírodného s intímnym.

"Sedmnáct let jsem bydlela na vodním mlýně v Hrádku nad Nisou," opisuje a dodáva: "Vnímala jsem tento živel a prožívala všední činnosti i přírodní děje s ním spojené... Naší oblíbenou, až archeologickou aktivitou bylo lovení kamenů a vodou ohlazených a obrušovaných střípků ze dna. Metaforicky se dá tento rituál přenést i na osobní sebereflexi. Podobně jako saháme na dno řeky, tak můžeme sáhnout i na dno své duše a sebrat na něm nějaký střep, kamínek, šutrák, vyndat jej nad hladinu, přečíst si jeho příběh, který někdy může být veselejší a jindy smutnější."

Motívy prírody sú na platni neodmysliteľne zastúpené. Skladby s jej tématikou majú vo svojej podstate meditatívny, hudobne celkom striedmy charakter ("Břízy", "Padá listí"). "Kameny ze dna" však majú niekoľko výrazových polôh, tvárí a kontrastov. Je zrejmé, že Vébrová chcela stvárniť "obrazy" ľudského života v celej komplexnosti, pričom svojráznosťou a úprimnosťou, ktorou tak činila, to albumu iba prospelo.

Platňu otvára variácia na moravskú ľudovú pieseň "Bože můj" inšpirovaná verziou Vladimíra Václavka a Josefa Ostřanského z deväťdesiatych rokov. Vystupuje ako tichá a prostá modlitba. Spolu so záverečným titulným epilógom dodávajú novinke príjemný a logický rámec. Silne osobný a intímny rozmer je však ešte väčšmi patrný v piesňach "Třesu se" s výraznými rytmickými vrstvami, "Doma" či eroticky ladenej "Radim".

Ďalšiu skupinu tvoria hudobne expresívne a dômyselne prepracované skladby ako "Písečný vítr" či "Cilková", kde je ľudový výraz akordeónu nekonvenčne a vkusne pretkaný vstupmi bicích takmer v duchu free jazzu. "Zhublá lásko" zas vyžaruje sviežimi a podmanivými harmóniami. O tom, že Vébrová dokáže pracovať aj dlhšími hudobnými plochami, svedčí ďalšia Erbenova balada na albume "Holoubek", ktorá je výborne vystavaná, archaicky výpravná a členitá.

Druhý album Jany Vébrovej "Kameny ze dna" je v každom smere poctivým sústom plným osobitosti, hĺbky, symboliky a rozmanitej, nebanálnej muziky. Hudobníčka na ňom predstavila závažnú umeleckú sebareflexiu významne obohacujúcu domácu alternatívnu hudobnú scénu. Trochu idealisticky vzaté potvrdila, že svojráznosť a opravdivost výrazu v spojení s dômyselnosťou a inteligentnými aranžmi môžu byť stále kvalitami, ktorými možno zaujať, upútať a očariť. Patrí jej za to veľká vďaka a rešpekt.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Be4eight při své pražské premiéře zbarvili Kasárna Karlín do hudby mnoha odstínů (19.12.2023 13:58)
- Projekt Be4eight se poprvé představí v Praze. V neděli zahraje i s hosty v Kasárnách Karlín (13.12.2023 13:03)
- Video: Dunaj má klip k písni "Potichu". Kapele ho darovali fanoušci (25.06.2023 15:04)
- Recenze: Be4eight na albu "11×13" spojuje protiklady do souladného celku (30.03.2023 16:00)
- Nové desky 10/2023 - od Miley Cyrus přes Gaia Mesiah po Fever Ray (16.03.2023 17:00)
- Recenze: Skupina Zrní má novou desku "Široko daleko". A ta deska je fantastická (20.02.2023 16:00)
- Recenze: Ondřej Galuška z Eggnoise nahrál jednu z nejosobitějších desek letošního roku (15.10.2022 17:30)
- Recenze: Dunaj na "Za vodou" našel svou tvář pro 21. století. Je to albový návrat roku (12.10.2022 08:00)
- Video: Dunaj se po více než čtvrtstoletí hlásí o slovo. Píseň "Za vodou" uvádí stejnojmenné album (24.09.2022 14:16)
- Dunaj vydá v říjnu nové album "Za vodou". První po více než čtvrtstoletí (26.06.2022 08:59)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu