shop.musicserver.cz
Steve Vai, Lucerna Music Bar, Praha, 29.4.2023

Steve Vai v Lucerna Music Baru čaroval. Vykouzlil nejen nádhernou show, ale i radost všech přítomných

Vydáno: 01.05.2023 18:36 v sekci Naživo - Tomáš Rozkovec | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Je skvělé, že si poslední dobou v naší republice dávají dostaveníčko mistři elektrické kytary. Po bohužel zesnulém Jeffovi Beckovi brzy uvidíme Joea Bonamassu, Buddyho Guye nebo domácího Michala Pavlíčka, který pojede s novým albem turné. Nyní přijel Steve Vai, který zahrál v Brně a v Praze. Jaký byl v Lucerna Music Baru?

Live: Steve Vai

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 29. dubna 2023
setlist: Intro/Avalancha, Giant Balls of Gold, Little Pretty, Band Intros, Tender Surrender, Lights Are On, Candle Power, Dante bass solo, Building the Church, Guitar solo, Greenish Blues, Bad Horsie,, I'm Becoming, Whispering a Prayer, Dyin' Day, Drum solo, Teeth of the Hydra, Zeus in Chains, Liberty, For the Love of God, Přídavek: Fire Garden Suite IV - Taurus Bulba
Fotogalerie

Výtečný, neskutečný, elektrizující, božský. Tady by mohla recenze koncertu tohoto virtuózního kytaristy skončit, ale tyto superlativy by mohly svádět k nekritickému vzhlížení se k ikoně elektrické kytary. Pokusím se tedy popsat, co se během dvou hodin a patnácti minut na pódiu pražského Lucerna Music Baru dělo.

Steve Vai, Lucerna Music Bar, Praha, 29.04.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Přesně s úderem v klubu netradiční devatenácté hodiny se rozsvítilo zadní projekční plátno, na kterém se objevilo logo slavného kytaristy a nastoupila tříčlenná kapela, která spustila základy pro první skladbu, a připravila tak entrée pro samotného Mistra. Ten ještě ze zákulisí rozezněl svou kytaru prvními táhlými tony a až po krátkém intru nakráčel samotný, velmi dobře naložený Steve Vai. Po krátkém pokynutí publiku se dal hned do sólování.

Pojem sólování mi ale v jeho případě připadá trochu jako sprosté slovo. U něj to bylo spíš nepokryté mazlení se s jeho strunným nástrojem. Něžné laskání, hlazení, dráždění, rozprávění s kytarou. Nebojím se říci, že to byl vlastně sex na pódiu a to v přímém přenosu, obklopen zrakem dychtivých návštěvníků této show. V tento okamžik jsem se nemusel stydět, že jsem veřejným voyerem, který si užívá oné rozkoše, kterou Steve kolem sebe rozhazoval plnými hrstmi. Že jsem svědkem nekonečných zvukových a melodických orgií, kompozic, které nabízely hned několik vyvrcholení - orgasmů, aby končily ve splynutí duší a nadšení všech přítomných.

Ostatně, pokud budeme mluvit o kytarových sólech, nejednalo se o žádnou samoúčelnou exhibici. Vai střídal kytarové styly tak, aby se z večera nestala dvouhodinová nuda. Předvedl dvouruký hammering, hru s trsátkem i bez, tahání tónů jen pomocí vibráta a další technické kousky. Stylově osciloval mezi rockováním, fusion, bluesovým feelingem, ale dokázal i metalově zahřmět.

Steve Vai, Lucerna Music Bar, Praha, 29.04.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Nebyl to však jen samotný Vai, který táhl celou show. Nesmíme zapomenout na trojici skvělých muzikantů, kteří mu dělali dokonalý support. Dostávali možnost vyniknout jak ve svých sólových medailoncích, tak i v samostatné části, kdy si Mistr vzal plánovaný oddechový čas a tito mladí talentovaní hráči vyplnili část vystoupení bez jeho účasti. Poté se k nim opět připojil a střihl si kytarový duel s druhým kytaristou v režimu učitel a žák.

Steve Vai na kytaru hraje od svých třinácti let. Jako talentovaného mladíka si ho k sobě vzal Frank Zappa. S ním Vai nahrál šest alb a myslím, že to byla jedna z nejlepších průprav, kterou mohl tento mladý instrumentalista dostat. Proč to píšu? Jistě, aktuální turné je především zaměřeno na propagaci posledního alba "Inviolate", ze kterého živě předvedl šest kompozic. Nicméně, i když nezaznělo nic ze Stevovy právě Zappou ovlivněné prvotiny "Flex-Able", což jsem si osobně moc přál, v podvědomí byl ten zappovský duch v určitých typech jamů stále cítit. Například když si kapela zdánlivě hrála zdánlivě prostou svoji, pod povrchem ne zrovna lehkou instrumentální linku a tím dovolila hlavní hvězdě se strunně proplétat mezi danými tóny, a Vai se tak mohl znovu a znovu pouštět do svých instrumentálních orgií.

Steve Vai, Lucerna Music Bar, Praha, 29.04.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Velkou show dělají detaily a těch jsme se dočkali nepočítaně. Zábavné bylo zakomponování techniků jako součást celého vystoupení. V jednom okamžiku se objevili coby hudebníci, a na kulatém pódiu tak stála rovnou pětice kytaristů, nikoli jako němí statici doplňující vizuál, ale jako hrající muzikanti. Úsměvný byl okamžik, kdy se sólující Vai opíral o doprovodného kytaristu, a protože měli oba v daný okamžik používat wah-wah pedál, nastoupili technici, aby je stlačovali ke spokojenosti obou sólistů. Skvělé bylo i využití jejich služeb coby doprovodného klávesisty či zpěváka v závěrečné a jediné zpívané kompozici "For the Love of God".

Jestliže jsem mluvil o zapojení techniků do show, musím zmínit i energii směřující ven z pódia, kdy se samotní účastníci koncertu stali součástí vystoupení. Tu a tam šéf vyzval vybrané diváky, aby mu rozvibrovali struny pomocí páky na kobylce. Jednu dívku nechal, aby mu struny políbila a vše tak nějak plynulo s jistou samozřejmostí a přirozeností.

Steve Vai, Lucerna Music Bar, Praha, 29.04.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Steve po celou dobu dokazoval, proč je miláčkem publika. Jeho přístup byl totiž lidský. Komunikoval, komentoval, usmíval se, držel s publikem oční kontakt a do toho všeho předváděl ty neskutečné kytarové kousky. Divák měl pocit, že sleduje vystoupení iluzionisty, který každou chvíli vytáhne nějaké kouzlo a vám jen překvapením spadne brada z toho, že nechápete, jak to udělal. V tomto případě zahrál. Naše oči se mnohokrát setkaly a já se ho bezeslovným přenosem zeptal: "Jak to, chlape, děláš?" On, když viděl můj údiv, se lišácky zasmál a odpověděl: "Já vlastně nevím, jde to samo, koukej." A vytáhl další pro mě nepochopitelná kytarová kouzla.

Mnoho diváků se upínalo na předvedení kytarového monstra s názvem Hydra, což je tříkrká kytara EVO Ibanez, která má spoustu vychytávek. Bohužel vlastní nástup zhatily technické komplikace, takže vlastní efekt tak trošku vyšel naprázdno. Samotná hra a zvukový výsledek byl však famózní. Nicméně předešlé problémy se trochu podepsaly na samotném závěru jinak fenomenálního vystoupení. Steve se mi zdál najednou trochu stažený a ožil až u předposlední "Liberty".

Ale to byl jen drobný nedostatek, který jistě nemohl pošramotit výsledný dojem z celé show. Musím vyzdvihnout špičkový zvuk a zdařilé filmové projekce, které šly vždy ruku v roce s hudbou. Jedna z nich ukazovala početí člověka a vývoj lidského plodu, na jehož konci vyšlo z lůna malé dítko. To mělo tvář Steva Vaie. "That's me", komentoval vtipně samotný kytarista.

Já si tak uvědomil, že ano, to je Steve. Stále mladý, hravý, bluesující, rockující, improvizující, čarující. Takový totiž byl i celý koncert. Výtečný, neskutečný, elektrizující, božský.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kytaroví velmistři Joe Satriani a Steve Vai spojili síly v bizarním klipu "The Sea Of Emotion, Pt.1" (05.04.2024 12:19)
- Fotogalerie: Steve Vai očaroval vyprodaný Lucerna Music Bar (30.04.2023 11:33)
- Steve Vai: "V devadesátkách jsem natočil společnou desku s Ozzym Osbournem" (26.02.2023 17:01)
- Kytarový virtuos Steve Vai míří do Brna a Prahy (20.01.2023 09:17)
- Audio: Poslechněte si dosud nevydanou píseň Franka Zappy "Your Mouth (Take 1)" (20.11.2022 15:47)
- Nové desky 4/2022 - od MØ přes Jethro Tull po Sebastiána Yatru (02.02.2022 08:00)
- Legendární živák Franka Zappy "Live At Fillmore East June 1971" vyjde k 50. výročí v rozšířené edici (18.01.2022 10:53)
- Nové desky 45/2021 - od Taylor Swift přes Roda Stewarta po Mirai (17.11.2021 19:00)
- Slavná alba: "Over-nite Sensation" a "Apostrophe (')" aneb Ideální úvod do tvorby Franka Zappy (06.11.2021 17:00)
- Nové desky 24/2021 - od Fear Factory přes Helloween po Styx (22.06.2021 08:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu