shop.musicserver.cz
Blondshell - Blondshell

Debut zpěvačky Blondshell je upřímnou reflexí toxického vztahu

Vydáno: 23.04.2023 08:30 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: Chapman Baehler

Není to tak dlouho, co jsme informovali o talentované umělkyni Blondshell, která má neobvyklou schopnost zaujmout svými předělávkami slavných písní. A hle! Po čtyřech vydaných singlech přichází s vlastním stejnojmenným debutem. Jak si na něm hudebnice vede? Skvěle!

9/10

Blondshell - Blondshell

Vydáno: 7.4.2023
Celkový čas: 32:47

Skladby: Veronica Mars, Kiss City, Olympus, Salad, Sepsis, Sober Together, Joiner, Tarmac, Dangerous

Vydavatel: Partisan

Pokud jste milovníci garage rocku z devadesátek, pak vás debut od Blondshell musí zaujmout. V hudbě Sabriny Teitelbaum, jak zní skutečné jméno této muzikantky, slyšíte mix Hole, Poe a Garbage. Její eponymní prvotina svým způsobem funguje jako stroj času. A pak že se do minulosti cestovat nedá!

Album otevírá "Veronica Mars", která vás hází do roku 2004. Jak sama blonďatá umělkyně uvedla, stejnojmenný seriál patří mezi její nejoblíbenější. A tak není příliš velkým překvapením, že se rozhodla věnovat mu i vlastní píseň, kterou zakončuje strhující kytarové finále. Jedná se také o nejkratší skladbu na kolekci - netrvá ani dvě minuty. A vlastně to není ani škoda.

Hned po Veronice vás totiž čeká "Kiss City", ve které se mísí výbuchy zloby, hněvu a touhy. A pokud se pořádně zaposloucháte, chvílemi jako byste v pozadí zaslechli Courtney Love. Ani tahle skladba není příliš dlouhá a v polovině se zlomí - přichází vyvrcholení všech emocí a člověk má ze Sabrinina vokálu až husí kůži!

Velice podobně na tom je i "Olympus", singlový debut, kterým se autorka pochlubila už před rokem. V něm se zpovídá z toxického vztahu, ze kterého si přeje utéct. Její bolest vás donutí s ní soucítit: "I wanna save myself, you’re part of my addiction / I just keep you in the kitchen while I burn." Toxické vztahy jsou zkrátka... no, slušně řečeno - pěkně na nic.

Totéž téma zpracovává i následující "Salad", která je zároveň tak trochu fantazií o pronásledování násilníka, který uniká spravedlnosti. "Look what you did, you’ll make a killer of a Jewish girl / The rage seeps into her dreams / Now in my sleep I am a murderer," nasazuje si Blondshell imaginární superhrdinskou kápi, načež zloduchovi, o kterém zpívá, otráví salát.

Nejinak je na tom "Sepsis", ve které se mladá zpěvačka vrací k násilníkovi, i když ví, že se nic nezmění. Přesně o tom ale toxické vztahy jsou. Falešné naděje a moře bolesti, kterou si nikdo neumí představit. Po Sepsi následuje zasněná "Sober Together". Hudebnice v ní uvažuje nad tím, jak je ve skutečnosti láska slepá.

Po těch několika depresích vaše ucho uchlácholí pohodově laděná kytarovka "Joiner". A zatímco v předchozích písních jste mohli slyšet vliv Hole, tady jako byste zaslechli Dolores O'Riordan z populárních The Cranberries. Anebo jsem to jen já, komu se vybavila skladba "Promises"? Možná to ale až taková náhoda není, protože sama Sabrina je obrovskou fanynkou téhle irské kapely. Minulý měsíc se navíc pochlubila předělávkou jejího songu "Disappointment".

Závěr obstará dvojice "Tarmac" a "Dangerous". Zatímco v první zmíněné je frustrace všudypřítomná, poslední balada je jakousi rekapitulací vší té bolesti, kterou si rodačka z Los Angeles ve svém životě prošla. Od toxického vztahu po drogovou a alkoholovou závislost.

Je si zkrátka moc dobře vědoma toho, o čem zpívá. A o to upřímněji pak její debut působí. Jak sama uvedla, album se rozhodla napsat během covidové pandemie, kdy ze svých závislostí postupně střízlivěla. Celým jejím debutem pak prostupuje jakási čistá katarze, která se uvnitř autorky během toxického vztahu nahromadila. Výsledek na někoho nemusí působit příliš dobře, tedy po té psychické stránce. Což ale rozhodně není špatně! Právě naopak. Je to jen důkaz toho, že je Blondshell skvělá zpěvačka, ale také vypravěčka.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Audio: Blondshell si do hloubavého songu "Docket" pozvala zpěvačku Bully (30.03.2024 11:48)
- Video: Blondshell klipem "Street Rat" skládá poctu svým fanouškům. Song vyjde na chystané deluxe edici jejího debutu (10.09.2023 15:11)
- Video: Videoklip "Salad" od Blondshell je oslavou přátelství uprostřed divočiny (23.05.2023 07:59)
- Audio: Blondshell předělala "Disappointment" od The Cranberries. Výsledkem rozhodně nezklamala (10.03.2023 13:54)
- Courtney Love má problém s Oliviou Rodrigo. Vykradla prý obal desky její kapely (29.06.2021 10:11)
- Letošní Record Store Day bude mít dva termíny, čekat můžeme raritky od St. Vincent, Lady Gaga nebo The Cure (10.04.2021 10:55)
- Recenze: "In The End" je krásnou tečkou za dojemným příběhem The Cranberries (13.05.2019 00:00)
- Nové desky 18/2019 - od The Cranberries přes P!nk po Marinu (01.05.2019 06:44)
- Video: The Cranberries natočili k singlu "All Over Now" bouřlivý animovaný klip (11.03.2019 16:39)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu