shop.musicserver.cz
Gaia Mesiah - Občas je těžké najít v sobě tlačítko off

Gaia Mesiah - Občas je těžké najít v sobě tlačítko off

Vydáno: 17.03.2023 17:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Kapela Gaia Mesiah vydala fotoknihu mapující její historii a teď i novou desku "Vlnobytí" (navíc s remasterovaným prvním EP). "Chtěli jsme svěží zvuk, syrový i šťavnatý, ale také co nejbližší živému hraní," říká baskytarista a producent alba Josh Stewart. Povídali jsme si s ním a s frotnwoman Markou Rybin.

(Sotva jsme usedli, bylo z Marky a Joshe cítit nadšení a hned se mě zeptali, co říkám na novou studiovku.) Přijde mi, že je hudebně pomalejší, klidná. Zdá se to jen mně?

Josh: Marka a Katka jsou voda, já a Misha jsme oheň. Pomyslnou lokomotivou byla pro nás inspirace pro song "NeNe", vlastně i pro album. Rock 'n' roll byla naše cesta. Schválně jsem říkal, že musíme spojit mužský a ženský princip, oheň, vodu, správnou chemii a tlak. Využili jsme více ženské energie. Teď má vřelou podporu, jako žena, máma, Gaia. To je ten princip.

Marka: Nebyl to záměr, ale cesta, která nás tak vedla. Myslím si, že díky "NeNe" ve mně nastal předěl z holky na ženu. To je cesta, o které ani nevím, ale zpětně ji tak vnímám. Víc zpívám, víc se tam možná projevili Skyline. Jsou tam zpěvové pasáže, kde si víc hraju s hlasem. Už tam není jenom to blití.

Gaia Mesiah
© Vít Linek
Ale pěkně popořádku... Když jsem si tě, Maru, včera googlila, vyskočil na mě duet "Patříme k sobě" s Pepí Čihákem. Ty běžně duety nezpíváš. Čím to, že jsi udělala výjimku?

Marka: Jeho sestra Vendy je moje nejlepší kamarádka. Už když měl kapelu Bobr chutná dvakrát, točily jsme pro ně s Vendy klip. Kdysi jsme si spolu založily produkční firmu. Prožila jsem s ní a s ním kupu věcí. Ten text mě oslovil, tak jsem do toho šla. Máš pravdu, že občas mi chodí nabídky na duety, ale nedělám to, byla to výjimka.

Gaia Mesiah

Skupina Gaia Mesiah vznikla v roce 2000 a záhy si vysloužila pověst nespoutané a nadupané crossoverové kapely, jejíž největší síla spočívá v živém vystupování. Sestava ve složení Marka Rybin (zpěv), Santa Morella (kytara), Misha M (bicí) a Josh Stewart (basa) vydala eponymní samizdatové EP, studiová alba "Ocean" a "Alpha Female" a živák "Thank You Dr. Beat". Do roku 2008 patřila ke stálicím tuzemské rockové scény a nejvýraznějším koncertním formacím v Česku. Toho roku odešla Marka Rybin, aby zaujala místo po Jitce Charvátové ve Skyline, kde působila až do roku 2022 ("Šest let sezení na dvou židlích stačilo."). Tři roky to zbývající členové zkoušeli s náhradním zpěvákem Viktorem Dykem, ale bohužel marně a roku 2011 se rozpadli. Na jaře 2016 potěšili své fanoušky zprávou o comebacku, vyprodaném turné, o rok později přihodili singl "Sílu!". V roce 2019, po dlouhých dvanácti letech, vydali desku "Excellent Mistake", která navázala na tradiční a charakteristickou živočišnost a energii z předchozí tvorby. Rok nato natočili živé album "Refresh In Golden Hive Live". Loni přišli se singlem "NeNe" coby prvním kouskem z kolekce "Vlnobytí" vydané letos. K tomu připojují remaster prvního EP a k dostání je i fotokniha mapující historii kapely.

V roce 2020 jste vydali atypické živé album "Refresh In Golden Hive Live". Proč jste se rozhodli předělat již léty ověřené hitovky? Sloužilo to k vyplnění covidové pauzy, nebo za tím bylo něco jiného?

Marka: Tím, jak jsme se v roce 2016 vrátili, byla spousta věcí jiná a chtěli jsme tomu dát nový kabát - zkrátili jsme písničky, přidali některé vokály a další aranžmá. Spousta skladeb je z desky "Alpha Female", která vznikala v době polorozpadu, nebyla tam plná ruka Gaii, ale Jaze Colemana. Takže jsme se na to podívali znova a dali jim jiný kabát.

Josh: My jsme živá kapela, a tak jsme chtěli udělat něco živýho a přenést do toho koncertní energii.

Marka: Navíc desky "Alpha Female" ani "Ocean" nejsou k mání, takže jsme chtěli, aby lidi znali naše podhoubí, kořeny, ze kterých jsme vznikli.

Josh: Většina to byl experiment.

Pro mě byl trochu experiment, když jsem byla 1. března na speciálním koncertu - poslechovce, na které jste představovali novou řadovku. Celkem mě překvapilo, že jste po úvodních třech osvědčených písních pustili z repráků půlku nahrávky. Přišlo mi, že tím spadl řetěz. Proč jste zvolili tento netradiční postup? Spíš by se to dle mého hodilo v závěru. Takto zanikly v hlaholu a sloužily spíš jako podkres k povídání.

Marka: To jsme si sami vymysleli, to byl úplnej experiment. Chtěli jsme si to hlavně užít s rodinou, přáteli. Byli jsme v takový euforii, dva měsíce jsme byli v totální bublině. Na začátku prosince jsme se rozhodli, že uděláme desku, která prostě vyjde v březnu. Dva měsíce je fakt krátká doba. Vše šlo stranou, včetně rodin a přátel. Bylo nemožný jít mezi lidi, protože jsem je nevnímala. Nedokázala jsem jim tu energii dát, radši jsem si šla zaběhat, spát, poslouchat album, dopisovat texty a jet v tomto módu.

Gaia Mesiah
© archiv interpreta
Josh: Nahrávku jsem produkoval sám. Když jsem dělal "NeNe", což byl druhý experiment po "Golden Hive Live", říkal jsem, že nebudeme hledat někoho dalšího k sobě, nějakou další inspiraci. Všechno je tady, tak to půjdu zkusit sám. Produkoval jsem spoustu let předtím, ale pak dlouhé roky ne, neměl jsem inspiraci. Pracuju podle inspirace, ne podle peněz, musím být nadšený pro projekt. Nemůžu ani hrát kdekoliv. Schválně jsem to zkusil. Mluvili jsme o tom, že jsme živá, energická kapela a společně máme chemii. Říkal jsem: "Pojďme udělat něco nového." Tehdy tam byly dva starý nápady na "Shinning" a "Secret Wars".

Marka: Měli jsme kostry dvou písniček, jinak nebylo hotový nic.

Josh: Byly hotové texty, nějaký nápady, ale nakonec to bylo vše jinak. Být spolu, prostě jamovat. Je to jak světlo. Když jsi in, tak to všechny osvítí.

Marka: To je právě zakódovaná bublina. Kdyby někdo v ten moment přišel, tak nepochopí.

Josh: Pro živou kapelu je tato cesta skvělá, občas nám chybí tento pocit ve studiu. Když jdeš na pódium před lidi, je to jiný pocit, než když stojíš ve studiu.

Marka: Bylo super, že to bylo tak intenzivní. I když to byl svým způsobem tlak, tak jsme ho ani nevnímali, jeli jsme v tom totiž všichni spolu. Tak vznikne uvolnění, proto ta práce ve studiu nebyla těžká.

Josh: Všechno je živý. Marčin zpěv byl natočený za tři dny. To platí i pro nástroje. Byl to nejlepší čas ve studiu. "Ocean" byl skvělý, to bylo před dvaceti lety, ale samá párty.

Marka: Teď byli všichni zodpovědní, jít si zaběhat, kafíčko, zdravá snídaně. Do toho nám tour manager Žabis vařil vegetariánský jídla.

Josh: Bubny, kytaru a základní basu jsme natočili v Propasti u Petra Jandy, má skvělý pult.

Gaia Mesiah
© Archiv interpreta
Netipovala bych, že se s ním zrovna znáte.

Josh: Jo, on je blázen.

Marka: Potřebovali jsme velký prostor, aby se s bubny a prostorem dalo hrát.

Josh: Aby zvuk byl analogový, teplý, syrový, šťavnatý, trochu starý devadesátkový feel. Janda má skvělý SSL pult, sound je zde perfektní. Nemusíš toho moc udělat, jenom zapojit, nabrat a základní zvuk je skvělý. V Golden jsme udělali zpěv a zbytek - perkuse Pedro Paredes a Carlo Zegarra. Teď máme limitovanou edici, jenom cédé, ne digitální cédé, ale USB, vinyl, na kterém bude i první EP z roku 2003, dělal jsem k tomu remaster.

Marka: Je pravda, že asi moc lidí neví, že k tomu je bonus našeho starého cédéčka. Ještě vydáváme knížku - fotoalbum za dvacet dva let existence kapely. Je to taková sbírka fotek a příběhy toho, kdo a jak se ke Gaie dostal, jeho cesta. Misha píše až od začátku Gaiy, od ní se moc osobního nedozvíš. Ale třeba my s Joshem a Morellou píšeme o našich počátcích, jak jsme se od dětství dostali ke Gaie, Misha pak shrnuje tu historii skupiny.

Misha je taková kronikářka. Fotky jsou z jejího archivu?

Josh: Misha má většinou všechno. Třeba k písni "Hangman’s Rope" se váže historka - text je dvacet let starý. Když se 11. 9. 2001 stal v Americe teroristický útok, seděl jsem zrovna v hospodě, kde jsem pracoval, sledoval lidi a situaci. A tak jsem o tom napsal. Nechal jsem to na stole, Misha to vzala a před touto deskou s tímto textem přišla. Furt měla ten starej papír.

Marka: Ona všechno sbírá. Třeba první letáky psaný rukou, co jsme nosili a rozdávali po Praze.

Josh: Misha vymyslela i původní pilu. Viděl jsem namalovanou její první verzi.

Vy se té pily jako loga vlastně stále držíte...

Marka: Jako Nike má svoji fajfku a Rolling Stones svůj jazyk, tak my máme pilu.

A byl se za vámi Petr Janda podívat ve studiu?

Marka: Jo jo, byl.

Josh: On má osmdesát, pracuje, má energii. Je to velký malý muž. Byl párkrát v Austrálii, a jak zjistil, že jsem odtud, hned z nás byli kamarádi.

Vrátím se ještě k té poslechovce. Vybízeli jste tehdy, aby na ni fanoušci přišli v černo-bílo-červené barevné kombinaci. Proč se právě tyto barvy staly pro vás tak charakteristické?

Marka: Protože jsou absolutně nejjasnější, kontrastní. Černá a bílá je jasná a červená říká: Bacha na to!

Josh: Když jsem dělal album, myslel jsem na koncept, na sílu ženské energie, vody, vlny. Pak do toho přišel keltský motiv - staré písmo, runy. Barvy - černá je na jedné straně a na druhé je bílá, mezi tím je vše, každá barva, co může být. A hlavně vypadají skvěle na pódiu.

Součástí názvu je symbol pro nekonečno.

Marka: Každá voda je nekonečná. Každá vlna tvoří další vlnu. "Vlnobytí" je život.

Gaia Mesiah
© Joshua Stewart
Masteringu se ujal australský producent a držitel ceny Grammy William "King Willy" Bowden. Jak se protly vaše cesty?

Josh: Mix jsem dělal já, recording inženýr byl Pavel Větrovec, který nás zvučí na koncertech. Mix jsem poslal Willimu do australského studia. Je to šedesátník, dlouho dělal v Anglii pro Capitol Records. To je další krok pro šťavnatý zvuk, protože má jiné cítění. Jak skončil v Anglii, přestěhoval celé studio, vše, včetně koberce, židlí, protože třicet let dělal ve stejném prostoru obklopen stejnými věcmi. Prostor a zvuk si chtěl uchovat. Proto má v Austrálii stejné studio, staré věci. Teď žije v Tasmánii na malém ostrově, všude lesy, ovce, rustikální věci a mezitím je pokoj jak v Dr. Who a uvnitř moderní krásný studio.

Proč ses právě ty, Joshi, stal producentem alba?

Josh: My jediní víme, jak by měl náš zvuk znít. George Eric s námi dělal "Ocean", teď dlouho pracuje v ostravském studiu Citron. Byl pro nás pozitivní, muzikantský, ale tenkrát jsme byli hodně mladí. Všichni posloucháme něco jiného, prvotina je crossover, to nás spojilo, ale nebylo to plánovaný. On tomu zvuku dal největší tvář a charakter. Producent je jako režisér, dává tomu finální verzi a řeší, jak to udělat s crew.

Marka: V tomto je Josh neuvěřitelný psycholog. Vytáhl z nás všech maximum.

Josh: Občas jsem byl tvrdý na Mishu, je oheň, lev, občas potřebuje zklidnit. Mám teď celkově lepší vztah s kapelou, předtím to tak nebylo. To by dřív nebylo možné, aby člen kapely dělal producenta, nebyl by patřičný respekt.

Gaia Mesiah - Basinfirefest (2.den), Spálené Poříčí,23.-26.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Marka: Naše ega už se znaj'. Vědí, kde jsou třecí plochy, a tak si ty věci nikdo nebere osobně.

Josh: Byl to dobrý proces.

Marka: Bublina se dokoulela, praskla.

Josh: Musím se zase učit spát, to jsem během toho všeho zapomněl. Teď budeme dělat video k "Hangman's Rope".

Bude se to vztahovat k onomu 11. září?

Marka: To ne, ale k myšlence oběšence, že jdeš na vlastní smrt, ani o tom nevíš, a jsi happy.

Minulá řadovka "Excellent Mistake" byla o hledání ideálního způsobu bytí a žití, ve vzduchu byla myšlenka smrti. Má i novinka nějakou červenou nit, která se jí táhne, ať už skrytě nebo ne?

Marka: Tematicky je to furt stejný, o lásce tam jsou dvě písničky. Je těžký teď nahlídnout na desku zpětně, vždyť právě vyšla. Zatím je to jen pocit, asi bych nedokázala úplně popsat, co tím chceme říct. Pocit absolutního nadšení a šířit pravdu. Něco odhalovat. Furt je co. Písničky vznikly společnými silami. Některý texty byly přednapsány, spousta se vyházela a vytáhlo se z nich jen něco. Josh tentokrát hodně psal a pomáhal mi s angličtinou, rytmem. Stačilo, že ode mě měl melodii, a naházel do ní krásný texty, ne basic English, jakou bych to napsala já. Jsou tam mnohem složitější verše, ale pořád je to o tom stejným. Myslím, že v tom odhalování pravdy máme hodně společného.

Tracklist uzavírá již jednou vydaná píseň "Království", tentokrát v akustické úpravě. Proč? Upřímně miluju původní, živelnou verzi…

Josh: To je živák.

Marka: Do budoucna vytvoříme zpěvník. Je to můj sen, proto se to hodilo udělat akusticky a vytvářet na to podhoubí.

Uslyšíme ji takto i na koncertech?

Marka: Zatím jsme to neřešili, zda tuhle vytáhnout.

Josh: Nápad na "Království" vznikl ve studiu Propast, kde má Petr Janda hodně kytar. Jednoho rána jsem tam byl s Katkou dřív, zkusili jsme si to jen tak zahrát. Holkám jsem to ukázal a jim se to líbilo, a tak z toho vznikla klasická táborovka.

Song "NeNe" vyniká až takovým gothicmetalovým vokálem. Jak moc pro tebe bylo těžké tyhle výšky zpívat?

Marka: Už dva roky chodím k učitelce zpěvu Hance Peckové. Po odchodu ze Skyline mám více času najít si způsob, jak na to jít a zazpívat to. Když nejsou koncerty, zazpívám ti to z fleku, ale když máš třetí čtvrté vystoupení, musíš mít techniku, abys to zvládla.

Gaia Mesiah - Basinfirefest (2.den), Spálené Poříčí,23.-26.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Obdivuju tvoji kondici: skáčeš, zpíváš a do toho ještě kouříš elektronickou cigaretu, a na nahrávce to není poznat. Jak to stíháš vše udýchat? Máš nějakou vychytávku?

Marka: Cvičím, běhám, chodím do fitka. A kouřím, protože jsem závislá. Učitelka zpěvu říká, že nejlíp zpívají kuřáci, protože vědí, jak mají dýchat, ne do břicha, ale do plic.

Už se ti stalo, že sis při nějakém ze svých výskoků natloukla?

Marka: S Gaiou se mi to stalo jednou, na festivalu. Tenkrát jsem uklouzla po kabelech. Žabis (tour manager a technik) od té doby musí gafovat všechny kabely na pódiu. Při koncertu totiž nevnímám, kde co je…

Skladbu "La Luna" uvádí autentická hláška: "Vypni se, Joshi!" Mám to chápat tak, že to je věc čistě bez basy?

Marka: Žádný vyšší smysl to nemá.

Josh: Když jsem začínal mixovat, zvykl jsem si na tento zvuk. A tak jsem to tam nechal.

Marka: Hlavně to vypovídá o dvou měsících, kdy jsi nevypnul.

Tato píseň je hodně návyková, z celého alba asi nejvíc.

Marka: To mi taky říkala jedna kamarádka, že to nemůže vypustit z hlavy. Písnička vznikla tak, že jsem jela k Morelle na čtyři dny na faru do jižních Čech. Byla jsem tam na ozdravném pobytu, chodily jsme na procházky a hrály si. Refrén o čtyřech větách je starý šestnáct let, chtěla jsem to dopsat. A tak jsme dopsaly další sloky a ve zkušebně se zbytkem kapely jsme pak dodělali punkové refrény.

Zpívá se tam: "Vy muži z druhého břehu." Jak tomuto spojení mám rozumět?

Marka: Říkáme tomu, že je to genderová písnička. (úsměv) Pokračuje to "… my kluci potřebujeme něhu…" Jak se pánové cítí teď utlačováni, tak aby se to vyvážilo.

Gaia Mesiah
© Vít Linek
Joshi, a ty se cítíš utlačovaný v ženské skupině?

Marka: Bacha na odpověď, Joshi. (smích) Všichni jsme osobnosti a je jedno, jestli to je ženská, nebo chlap.

Josh: Nemyslím na to vůbec. Jsme jako rodina. Mezi námi je chemie. Je škoda, že není moc žen v rock 'n' rollu, ženská energie je důležitá. Na našich koncertech je naštěstí spousta žen. Doufám, že naše kapela je pro ženy inspirací a že je vidět, že to funguje, protože jsme dobrá parta. Ale občas je to náročný mít tři ženy v kapele, to uznávám.

Marka: Občas zapomene, že se chováme divně, podrážděně, protože máme svý cyklický dny. Je zajímavý, že se periody vždycky srovnaj', jak jsou ženy déle spolu. Takže si to, chudák, odbyde v jeden čas. Někdy je člověk nepříjemný, je vše špatně, ale nemůže za to.

Joshi, nemáš ambice se více prosadit? Když vystupujete, zpíváš jednu písničku, kde ale záříš.

Josh: Moc ne. Mám rád zpěv. Marka má aspoň čas se vydýchat. Být basák je jiný než být zpěvák. Plánujeme víc věcí spolu a důležitá je sranda. Proto ty coververze během vystoupení. Elvise jsem začal dělat jako vtip, jednou jsem zpíval Johnyho Cashe pro našeho manažera. Ani nevím, jak to vzniklo. Viděl jsem dokument o Elvisovi, nevěděl jsem, že byl dobrý a chytrý člověk. Celý život jsem ho měl za komerčního sráče, ale chyba - je třeba nesoudit knihu podle obalu… takže covery přibydou, máme nějaký nápady. Ale není mým snem být druhým zpěvákem spolu s Markou, je tam jedna Maru a to stačí.

Marka: I to je někdy moc. Myslím, že mě mají plné zuby po turné. Furt jede JBL.

Gaia Mesiah
© archiv interpreta
(Přerušil nás zvuk alarmu na Joshově mobilu.) To je budík?

Josh: Ne, vezou mně basu. Dostal jsem nový sponzoring.

Kolik máš bas?

Josh: Neptej se. Dost. (smích)

Marka: Já třeba mám dva mikrofony.

Deska vyšla 10. 3. v 10:32 - proč v takový čas?

Josh: Digitální distribuci vydáváme přes Universal. Čas vznikl jako vtip. Hrál jsem si s čísly.

(Josh vybíhá naproti kurýrovi pro novou basu, a tak využívám chvíle a ptám se Marky na osobnější věci.) Co knížka o nutriích, kterou máš rozepsanou? Je něco nového?

Marka: Ne, furt mám tři kapitoly a od té doby jsem nic nenapsala.

Taky vím, že bys ráda pomáhala dětem a rozdávala radost. Realizuješ se v této oblasti?

Marka: Není na to moc čas, maximálně třeba když přijde zima. Nabízela jsem, že bych šla zadarmo doučovat angličtinu ve školce, ale všude v Nymburce, kde teď žiju, mají plno. Blbý u mě je, že by to bylo nepravidelný kvůli kapele. Ale pracuju ve fitku. Tak dlouho jsem tam chodila cvičit, až vypomáhám na recepci.

(Josh se vrací.) Je v plánu nový merch?

Marka: V souvislosti s vydáním "NeNe" byla nová grafika, kterou nám dělala Anička Kadlecová. Máme hodně merche. Sama čumím, kolik toho máme.

Anička měla před půlrokem výstavu, kde byly k vidění kresby inspirované právě vámi. Zhmotnila vaše texty - přetavila je do vizuální podoby. Našli jste se v tom? Dostáváte často obdobnou zpětnou vazbu od vašich fanoušků, co s nimi dělají vaše písně?

Marka: Myslím, že jsme se v tom našli všichni. Ona je jako taková součást Gaii. Gaia Mesiah ve výtvarném podání. Energie, hloubka, nenechá tě to bez zamyšlení. Myslím, že i tak by se dala charakterizovat síla naší kapely. Vystihla nás.

Pár obrázků, těch menších, je dosud k vidění na lodi Cargo Gallery. Víte, co se stalo se zbytkem? Prodaly se, nebo je máte u sebe doma?

Josh: Prodala je. Náš technik má doma osm kusů.

Marka: Jeden jsem si koupila, ale to je z jiné výstavy.

Josh: Měl jsem šok z naší výstavy. Netušil jsem, že dělá tak velký obrazy.

Gaia Mesiah
© Vít Linek
Překvapilo mě, Maru, že často nad něčím hloubáš. Prý často bojuješ se strachem, zda obstojíš během koncertu. Přitom na mě působíš sebevědomě…

Marka: To je moje samota. Vždy se všichni diví, že když jsem mezi lidmi, jsem sebevědomá. Občas se samoty bojím, to se mi rozjede hlava, a když to nemám komu předat, nejsem mezi lidmi, kde na tu hlavu zapomínám, tak se učím s hlavou pracovat, umět ji vypnout. Proto vždycky vybouchnu na pódiu, protože mám strašnou radost, že jsem mezi lidma. Ale pak se probudíš doma, tam nikdo a ty máš furt pocit, že jedeš. Otevřu ten kanál, ale zavřít ho je strašně těžký, to jsou nejhorší stavy, to jsem řešila i s psychiatrem. Ten říkal: "Gaiu, tu já znám, jsem čekal, kdy přijdete." Byl se na mě podívat i v Lucerně. Říkal mi: "Vy sem chodit vůbec nemusíte, jste inteligentní ženská, vy si poradíte, vy jste chtěla jen potvrdit, že jste v pořádku." Je to v klidu. Doporučil mi, že mám tři dny po vystoupení na sebe být hodná. Protože jak jdu do extrémního pozitivna a nechám na stagei spoustu energie, pak doma následuje logicky propad. A tak musíš čekat na rovnováhu, být trpělivý a ona přijde. Nehledat to venku, ale dát si klid, rozdýchat to, jít na dlouhou procházku se psem. Musím se vyčerpat. Nejlepší je se druhý den fyzicky zničit.

Josh: Není to uměle vytvořená energie. Maru je pro nás světlo. Kapela funguje jak baterka a Marka je ta žárovka a světlo. Pro ni je to on, nebo off. Je to cesta, nejsme roboti. A proto je občas těžké najít v sobě tlačítko off.

Marka: Strašný pocit, kdy si myslíš, že se samou energií roztrhneš.

Josh: Nejsme normální lidi, jsme rock'n'rolleři. Energie není hraná, ale je organická.

Marka: A v těchto chvílích je těžký být sám se sebou.

Čím se před koncertem rozehříváš?

Marka: To je chemie, která funguje na pódiu. Už to, že sednu do káry, začíná rituál. Dám si třeba pivko, někdy vincentku a pokračuju dle nastaveného módu. Klidně si i čtu, záleží, co mi je ten den příjemné.

Joshi, ty furt nepiješ?

Josh: Nepiju, je to lepší pro mě, pro lepší svět i pro holky, protože v žilách mi koluje irská krev.

Marka: Josh je jako Jekyll a Hyde.

Josh: Prvních osm piv jsem vtipný, ale pak to není dobrý.

Marka: Má paranoiu a dokáže být i zlý.

Josh: Nemám switch off. Pro mě první dvě piva nejsou dvě piva, ale dvacet a láhev Jacka, a to je nekonečný. Pil jsem třeba i 48 hodin. Pro moje fyzický a mentální zdraví je lepší nepít. A tak jsem přestal. Prvních pár měsíců se mnou byla nuda, protože jsem byl zvyklý všechno dělat opilý, musel jsem se učit znovu fungovat. Nepiju už pět let.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Gaia Mesiah zakončila koncertní sezónu v pražském Lucerna Music Baru (08.12.2023 11:36)
- Recenze: Gaia Mesiah je na "Vlnobytí" v životní formě, nahrávce ale chybí větší divokost (22.10.2023 14:00)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Naživo: Jak Gaia Mesiah pokřtila "Vlnobytí" (16.04.2023 19:26)
- Fotogalerie: Gaia Mesiah v Roxy pokřtila novou desku a sršela energií (13.04.2023 10:18)
- Nové desky 10/2023 - od Miley Cyrus přes Gaia Mesiah po Fever Ray (16.03.2023 17:00)
- Gaia Mesiah vydává album "Vlnobytí", první, které si produkovala sama (11.03.2023 19:04)
- Naživo: Gaia Mesiah na obýváčkovém koncertě zahájila výstavu a představila nový singl (16.09.2022 15:17)
- Video: Gaia Mesiah říká vzdorovité "NeNe" (15.09.2022 20:06)
- Marka Rybin odchází ze Skyline (21.02.2022 12:55)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu