Nové desky 8/2023 - od Gorillaz přes Adama Lamberta po Jamese Harriese

28.02.2023 20:15 - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: Warner Records

V hudebních novinkách už nastává jarní příliv. Letos ho vedou Gorillaz, s deskou coververzí Adam Lambert, písničkář James Harries, countryový Dierks Bentley, rapper Logic, debutující Gracie Abrams, Rick Wkaeman, Philip Selway z Radiohead, postpunkoví Algiers, metaloví Godsmack a Steel Panther a čeští Pekař a Jan Bartoš.
V pátek 24. února vyšly tyto nové tituly:

Gorillaz - Cracker Island
žánr: indie rock / art pop / synth rock / triphop

Gorillaz - Cracker Island
Angličtí Gorillaz v rámci covidového "Song Machine, Season One: Strange Timez" a předloňského EP "Meanwhile" chystali také zbrusu novou desku. Za zhruba dva roky, během kterých se album s pořadovým číslem osm nahrávalo, připravili Damon Albarn a producent Greg Kurstin celkem deset písniček, ve kterých přivítali i několik hostů, leckdy i poměrně překvapivých. Ve studiu se k virtuální formaci připojili Stevie Nicks, Adeleye Omotayo, Thundercat, Tame Impala, Bad Bunny, Bootie Brown a Beck. První ohlasy na dílo na pomezí indie rocku, synth rocku, art popu a triphopu neskrývají nadšení - na metacritics se hodnocení již přehouplo přes 80 %. Zda s nimi budete souhlasit, zjišťujte na YouTube Gorilek.


Algiers - Shook
žánr: postpunk

Algiers - Shook
Málem se rozpadli, ale ustáli to, a nakonec je z toho i nová deska. Algiers svou čtvrtou řadovku popisují jako "hromosvod pro neuchopitelnou, ale univerzální energii a pro všemožné emoce". Neustálý tlak a pocity vyhoření postpunkové kvarteto nakonec přetavilo v nálož sedmnácti songů, které mají být zároveň i poctou legendám rapu a urban music. Do studia si muzikanti přizvali hromadu hostů. Jsou mezi nimi třeba Backxwash, Lee Bains, Big Rube, DeForrest Brown Jr., Mark Cisneros, Samuel T. Herring či Zack De La Rocha. A protože svůj profil na YouTube vydatně krmí singly i vizualizéry, můžete si o výsledku, který kritika zatím dost chválí, udělat jasnou představu i vy.


Adam Lambert - High Drama
žánr: pop

Adam Lambert - High Drama
Možná jste také tajně doufali, že Adam Lambert natočí desku s Queen, ale zatím vám bude muset stačit jeho pátá sólovka. S ní se pomyslně vrací do éry svého účinkování v American Idol. Proč? Jedenáct písniček na "High Drama" jsou totiž coververze hitů jiných interpretů. Zařadil mezi ně například "Chandelier" od Sii, "Ordinary World" od Duran Duran, "Holding Out For A Hero" od Bonnie Tyler, "Getting Older" od Billie Eilish, "Sex On Fire" skupiny Kings Of Leon, "I Can’t Stand The Rain" Tiny Turner nebo třeba "West Coast" Lany Del Rey. Že jim společně s producenty, jako jsou George Moore, Tommy English, Jeremy Hatcher, Andrew Wells nebo duo Dan Priddy - Mark Crew, vtiskl novou, leckdy velmi překvapivou podobu, si můžete ověřit na jeho YouTube profilu.


James Harries - Hiraeth
žánr: folk pop

James Harries - Hiraeth
James Harries vydává intimní album "Hiraeth" a jeho název a okolnosti vzniku sám osvětluje: "Velšské slovo 'hiraeth' v sobě spojuje hlubokou touhu po domově s nádechem nostalgie. Nemá přesný překlad, ale já to cítím tak, jako by ten domov ani nebyl skutečný. Takové pocity ve mně vyvolával chaos kolem brexitu a pak odloučení během pandemie. Jako bych nikam na světě nepatřil a slovo 'domov' mě jenom mátlo." V deseti skladbách tentokrát vyniká jednak ryzí písničkářství, jednak zkušenost s filmovou hudbou. Oproti předchozím nahrávkám se Harries tentokrát rozhodl pro akustičtější polohu, kterou v několika písních podporují vokály Amelie Siba, violoncello člena České filharmonie Jana Kellera, ve dvou písních kytary Josefa Štěpánka nebo bicí Romana Víchy. Ukázky nalezente na Supraphonline.


Philip Selway - Strange Dance
žánr: alternativní rock

Philip Selway - Strange Dance
"Strange Dance" je třetí řadovka anglického hudebníka a bubeníka Radiohead Philipa Selwaye. Natočil ji s řadou hostů. Přesvědčil kupříkladu elektronickou bubenici a skladatelku Daphne Oram, aby mu na desku přispěla bicími. A umělci jako Hannah Peel, Adrian Utley, Quinta, Marta Salogni, Valentina Magaletti a Laura Moody byli tomuto nápadu nakloněni a přispěli svou rukou k dílu také. Sám Selway hraje na klavír a kytaru. Před vlastní kolekcí vyšly tři singly "Check for Signs of Life", "Picking Up Pieces" a "Strange Dance". Vedle standardního vydání se chystá i vinylová deluxe edice obsahující druhé LP s kompozicemi, které Selway složil pro film "Carmilla", a session z BBC Radio 3. Ukázky naleznete na YouTube.


Logic - College Park
žánr: hip hop

 Logic - College Park
Americký rapper Logic se vrací a tři čtvrtě roku od vydání svého sedmého alba "Vinyl Days" servíruje osmé. Nazval ho "College Park" a své fanoušky rozhodně nešidí, a to jak co do počtu songů, tak co do množství hostujících interpretů. V sedmnácti kusech se vedle něj blýskli dále Norah Jones, RZA, Lucy Rose, C Dot Castro, Juicy J, Andy Hull, Adé, Big Lenbo, Redman, Statik Selektah, Jordan Harris, Bun B, Lil' Keke a Joye Bada$$. Většinu produkce obstarali vedle samotného rappera 6IX a PSTMN, k nimž se připojili třeba i Keanu Beats, Boi-1da nebo Soundtrakk. Vydáním novinky žije Logicovo YouTube.


Godsmack - Lighting Up The Sky
žánr: rock

Godsmack - Lighting Up The Sky
Americká rocková formace Godsmack připravila pro své fanoušky dlouho očekávané novinkové album. Deska s titulem "Lighting Up The Sky" je nástupcem pět let starého počinu "When Legends Rise". S produkcí pomohl Sully Ernymu navíc Andrew Murdock, známý z dřívějších řadovek Godsmack a také třeba ze spolupráce s Avenged Sevenfold. A co o čerstvém počinu říká autor a frontman kapely? "Je to naše nejdůležitější nahrávka. A neříkám to jen tak, můžete si pročíst všechny mé dosavadní rozhovory a nikde takhle silné tvrzení nenajdete." Ukázku v podobě titulní skladby na YouTube.


Tip týdne

Gracie Abrams - Good Riddance
žánr: pop

 Gracie Abrams - Good Riddance
Vzhledem k tomu, že o Gracie Abrams píšeme prakticky poprvé, dovolte nám ji trochu představit. Jejím otcem je americký filmový scenárista, producent a režisér J. J. Abrams, který má prsty v takových titulech jako "Armageddon", "Ztraceni", "Star Trek" nebo "Navždy mladý". Ona sama vstoupila hudební scénu před čtyřmi roky. Od té doby stačila vydat dvě ípíčka a řadu singlů, které zaujaly natolik, že si ji vloni vzala s sebou na turné Olivia Rodrigo a letos dokonce Taylor Swift. Je to pochopitelně částečně i proto, že obě mají společného spolupracovníka, kterým není nikdo jiný než Aaron Dessner. Ten společně s hudebnicí připravil pro její prvotinu celkem dvanáct písniček, kde se k nim připojili už pouze další dva muzikanti - Nor Matias Tellez a Brian Eno. Zda vás výsledek zaujme stejně jako nás, zjišťujte na jejím YouTube.


Pekař - La Utopica Bohemica
žánr: pop

 Pekař - La Utopica Bohemica
Písničkář a nyní již kapela Pekař po třech letech navazuje na třetí studiovku "První kapelní" novinkou "La utopica Bohemica". Přináší na ní celkem jedenáct písní, jejichž výhradním autorem je pochopitelně Petr Toms. Jak sám prozrazuje, hudebně se na nich posouvá k soudobému zvuku, ovšem textařsky zůstává v poloze, která se osvědčila v celé řadě úspěšných hitů, které jsou ze života. Na jeho tvorbě se také projevují i čerstvé zkušenosti v roli otce. Co si pod tím představit, lépe pochopíte z prvních singlů na YouTube formace.


Steel Panther - On The Prowl
žánr: glam metal

Steel Panther - On The Prowl
Americká glammetalová banda Steel Panther se stala synonymem pro velké komediální show. Vtipné texty nechybějí ani na aktuální novince "On The Prowl", která se pyšní pořadovým číslem šest. Jako první singl vybrali muzikanti píseň "Never Too Late (To Get Some Pussy Tonight)". Naživo si ho pak vychutnáte s novým baskytaristou Spyderem. Teď vám nabízíme k poslechu kousek "1987" - zamiřte na YouTube kapely.


Dierks Bentley - Gravel & Gold
žánr: country

 Dierks Bentley - Gravel & Gold
Poměrně dlouhých pět let si museli počkat fanoušci amerického countryového zpěváka Dierkse Bentleyho na jeho jubilejní desáté album. Nástupce "The Mountain" dostal název "Gravel & Gold" a rodák z Arizony delší čekání příznivcům vynahrazuje čtrnáctkou songů, na nichž se vedle něj samotného podíleli dále hudebníci jako Ross Copperman, F. Ried Shippen, John Randall, Brothers Osborne, Hardy nebo Luke Dick. Přímo za mikrofonem jej pak doplnili Ashley McBryde a Billy Strings. Zda se po čtrnácti nominacích na Grammy vytouženého gramofonku konečně dočká, tipujte u poslechu na jeho YouTube.


Modus - Nultý album
žánr: pop rock

Modus - Nultý album
Stálý spolupracovník Opusu Juraj Čurný se pokusil zrekonstruovat první studiovku legendární skupiny Modus. Její vydání sice bylo naplánováno, ale nakonec nevyšla, protože kapela upadla na jistý čas do nemilosti. Vzniklo tak unikátní "Nultý album", na kterém se nacházejí velké hity z druhé poloviny 70. let minulého století, tedy z období před vydáním první oficiální kolekce. Nechybí tak "Úsmev", "Dievčatá", "Zažni", "Veľký sen mora", "Drahá" či s "Tou nádejou choď spať". Čurný doplnil nahrávku hodnotnou textovou přílohou, ve které ozřejmil jak dobové souvislosti nevydání alba, tak přínos této sestavy plné individualit - působili zde Ján Lehotský, Miroslav Žbirka, Marika Gombitová a Laco Lučenič - v období startu její kariéry. Písně z nového vydání najdete na YouTube.


Rick Wakeman - A Gallery Of The Imagination
žánr: klasik rock / art rock

Rick Wakeman - A Gallery Of The Imagination
Legendární klávesista a klavírista Rick Wakeman (ex-Yes) se opět vrací k rockové muzice, a to na svém sólovém albu "A Gallery Of The Imagination". To je podáváno jako koncepční - má být jakousi procházkou obrazovou galerií. A podobně jako v muzeu i zde můžete najít širokou škálu stylů a nepřeberné množství hudební estetiky. Mezi mnoha jasnými progovými vlivy a vzletnými moogovými sóly dopřává autor posluchačům i dvě sólová klavírní čísla. "Jednou z mých velkých lásek je navštěvování muzeí a uměleckých galerií a prohlížení všech různých druhů umění. Tak jsem si řekl, proč nestvořit hudební galerii?" dodává Rick ke svému počinu. "Lidé si mohou k mým kompozicím malovat ve své mysli své vlastní obrazy. Je to velmi rozmanité a přesto funkční, vše drží pohromadě." Do "Galerie představivosti" můžete vyrazit na YouTube.


The Church - The Hypnogogue
žánr: psychedelický rock / indie rock

The Church - The Hypnogogue
Po šesti letech od posledního alba přicházejí australské ikony neo psychedelie The Church s novou nahrávkou. Ta v jejich katalogu nese pořadové číslo dvacet šest, je pojmenovaná "The Hypnogogue" a je koncepční. Samotní muzikanti o ní říkají, že ze všech desek, které kdy zkomponovali a natočili, je tahle nejvíc v prog-rocku. Zároveň jde o nejtýmovější dílo - podíleli se na něm všichni členové a výsledek řadí mezi své tři nejlepší studiovky, a to i přes skutečnost, že kapela změnila obsazení a zůstal v ní jediný zakládající člen Steve Kilbey. Novinku reprezentuje pilotní singl "C'est La Vie". Ten si i s dalšími ukázkami můžete pustit na YouTube skupiny.


Jan Bartoš - Kabeláč: Osm preludií pro klavír, Cizokrajné motivy pro klavír - Smetana: Sny (Supraphon)
žánr: klasická hudba

Jan Bartoš - Kabeláč: Osm preludií pro klavír, Cizokrajné motivy pro klavír - Smetana: Sny
Co má Bedřich Smetana společného s Miloslavem Kabeláčem, že se setkávají na novém albu Jana Bartoše? Oba byli ve své době uznávanými skladateli, dirigenty a klavíristy, ovšem jejich klavírní tvorba zůstává ve stínu vrcholných symfonických děl. Smetana svůj cyklus "Sny" komponoval v době, kdy dokončoval "Šárku" a "Z českých luhů a hájů" z cyklu "Má vlast". Oba Kabeláčovy klavírní cykly vznikaly v těsném sousedství "Mysteria času", jeho symfonického opusu, který v posledních letech objevují nejlepší světové orchestry v Berlíně, Clevelandu i Londýně. Jak je pojal Jan Bartoš v živých nahrávkách, jež vznikly ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, naznačují ukázky na stránkách vydavatelství Supraphon.


V krátkosti

  • Sam Gendel - Cookup
    Americký jazzový saxofonista se na svém novém albu rozhodl předělat velké r 'n' b hity interpretů jako Boyz II Men, All 4 One, SWV, Beyoncé, Ginuwine nebo Aaliyah. V "Anywhere" od 112 ho doplnila Meshell Ndegeocello. (Nonesuch)

  • U.S. Girls - Bless This Mess
    Skladatelka a producentka Meghan Remy si do diskografie svého experimentálně popového projektu letos přidává už osmý studiový zářez. (YouTube)

  • The Necks - Travel
    Australské avant-jazzové trio patří mezi neoceňovanější australská žánrová uskupení již od roku 1987. Na novém albu jsou sice pouze čtyři skladby, ovšem jejich délka atakuje sedmasedmdesát minut. (bandcamp)

  • Lucero - Should’ve Learned By Now
    Kvintet z Memphisu, který do své alternativní country přimíchává heartland rock, punk, blues a memphiský soul, natočil po dvou letech nové album. Jeho produkce se opět ujal Matt Ross-Spang (Chris Isaak, Margo Price, The Mountain Goats, Drive-By Truckers). (YouTube)

  • Jung Jaeil - Listen
    Oceňovaný jazzový korejský skladatel a klavírista, jenž složil hudbu k filmu "Parazit" nebo k seriálu "Squid Game", připravil minialbum na pomezí současné vážné hudby a minimalismu. (YouTube)

  • Ty Segall & Emmett Kelly - Live At Worship
    Dvojice amerických garagerockových muzikantů, kteří spolu hrají už bezmála deset let, představuje akustické minialbum s pěti songy. (bandcamp)

  • Begonia - Powder Blue
    Kanadská hudebnice Alexa Dirks si za svůj debut z roku 2019 vysloužila dvě nominace na Juno Awards a také na Polaris Music Prize. Nyní na něj navazuje druhou řadovkou. (bandcamp)

  • Vérité - Love You Forever
    Americká indiepopová písničkářka, vlastním jménem Kelsey Byrne, se hlásí se třetím albem. Nabízí na něm celkem deset písniček. (YouTube)

  • Gina Birch - I Play My Bass Loud
    Členka postpunkových The Raincoats vydává sólový debut s jedenáctkou kousků. (YouTube)

  • Stöner - Boogie To Baja
    Projekt Branta Bjorka a Nicka Oliveriho, zakládajících členů rockové legendy Kyuss, s bubeníkem Ryanem Gütem (z Bjorkovy sólové kapely). Od plynulých jamů až po totální punkerské výstřely. Taková je jejich novinka. (YouTube)

  • Big/Brave - Nature Morte
    Další album z dílny kanadského heavy tria instrumentálně propojuje folk s charakteristickou post-metalovou tvrdostí. (YouTube)

  • Stray Kids - The Sound
    K-popový boyband po dvou albech v korejštině vydává svůj první počin v japonštině. (YouTube)

  • The Slow Readers Club - Knowledge Freedom Power
    Angličtí rockeři se vracejí po třech letech se šestou řadovkou a deseti písničkami. (YouTube)

  • Siena Root - Revelation
    Osmá studiovka švédských hardrockerů, kteří svůj styl a zvuk ukotvili v rockové hudbě let šedesátých a sedmdesátých. Jako koření do svých kompozic rádi přidávají bluesové vokály, hostující hudebníky a psychedelické vibrace. (YouTube)

  • David Brewis - The Soft Struggles
    Debutové album Davida Brewise z Field Music, jež obsahuje mimo jiné příspěvky od jeho bratra Petera, Eve Cole, Sarah Hayes a Faye MacCalman. (YouTube)

  • Jenny O. - Spectra
    Čtvrté plnohodnotné LP od losangeleské psych-garage-pop skladatelky Jenny O. (YouTube)

  • Shame - Food For Worms
    Třetí album kapely oblíbené pro punkové postupy a ostré texty je vysokooktanová nahrávka s chytrou produkcí. (YouTube)

  • Dope - Blood Money Part Zer0
    Novinka industriálně metalové formace z New York City. (YouTube)

  • Heidevolk - Wederkeer
    Osmá studiovka folk-metalové skvadry z Nizozemí. (YouTube)

  • Host - IX (Nick Holmes & Greg Mackintosh)
    Nahrávka nového projektu členů Paradise Lost. (YouTube)

  • Polinski - Telex From Midi City
    Elektronický projekt, za nímž se skrývá Paul Wolinski ze 65daysofstatic, a jeho nová deska. (bandcamp)

  • Gabrielle Shonk - Across The Room
    Kanadská písničkářka po pěti letech navazuje na svůj debut, za nějž si vysloužila nominaci na Juno Awards. (bandcamp)

  • Insomnium - Anno 1696
    Devátá řadovka melodické deathmetalové sebranky z Joensuu ve Finsku. (YouTube)

  • The Lathums - From Nothing To A Little Bit More
    Druhá studiovka vycházející hvězdy britské indie kytarové scény. (YouTube)


    Dále vychází

    Ada Morghe - Lost
    Asia - Fantasia… Live In Tokyo 2007
    Booker T. & The Mg's - Green Onions / 60th Anniversary
    Bria - Cuntry Covers Vol. 2
    Carlos Cipa - Ourselves, As We Are
    Daine - Shapeless
    Death Pill - Death Pill
    Death Valley Girls - Island In The Sky
    Dougie Poole - The Rainbow Wheel Of Death
    Ellis Ludwig-Leone (Of San Fermin) - False We Hope
    En Attendant Ana - Same Old Story
    Faten Kanaan - Afterpoem
    Furnace - The Casca Trilogy
    Gunnar - Best Mistake
    Chasms - Glimpse Of Heaven
    Iris DeMent - Workin’ On A World
    Joe Westerlund - Elegies For The Drift
    John Bence - Archangels
    John Lee Hooker - Burnin'
    Kate Fagan - I Don’t Wanna Be Too Cool (Expanded Edition)
    Klan - ?jaaaaaaaaaaaaaaaa!
    Mazie - Blotter Baby
    Miss Grit - Follow The Cyborg
    Model/actriz - Dogsbody
    Moonalice - Moonalice
    Motörhead - Bad Magic: Seriously Bad Magic
    Mui Zyu - Rotten Bun For An Eggless Century
    Naughty By Nature - 19 Naughty III (30th Anniversary Edition)
    Naut - Hunt
    Neutral Milk Hotel - The Collected Works Of Neutral Milk Hotel
    Nnamdi - Please Have A Seat (Deluxe Edition)
    Omega Infinity - Anticurrent
    Petr Skoumal - Pět myšů / Výběr (Supraphon)
    Quinnie - Flounder
    Stranglers - Feline / Deluxe
    Swim Camp - Steel Country
    The Strokes - The Singles Volume 01 [Box Set]
    The Vogues - At Co & Ce
    To The Grave - Director's Cuts
    Unloved - Polychrome
    Whose Rules - Hasler

    Vychází na vinylu:
    5 Seconds Of Summer - 5SOS5 / Deluxe
    Ada Morghe - Lost
    Adam Lambert - High Drama
    A-Ha - Hunting High And Low / Super Deluxe Box Set
    Algiers - Shook
    Ash - Nu-Clear Sounds
    Asia - Fantasia: Live In Tokyo 2007
    Begonia - Powder Blue
    Ben E. King - Don't Play That Song!
    Big|Brave - Nature Morte
    Booker T. & The MG's - Green Onions / 60th Anniversary
    Bria - Cuntry Covers Vol. 2
    Carlos Cipa - Ourselves, As We Are
    Clan Of Xymox - In Love We Trust
    Čechomor & Kandráčovci - Kandráčomor
    David Bowie - Divine Symmetry
    David Brewis - The Soft Struggles
    Death Pill - Death Pill
    Dio - At Donington '87 / Limited
    DJ Khaled - God Did
    Dougie Poole - The Rainbow Wheel Of Death
    Faten Kanaan - Afterpoem
    Godsmack - Lighting Up The Sky
    Gorillaz - Cracker Island
    Heidevolk - Wederkeer
    Host - Ix
    Chasms - Glimpse Of Heaven
    Chet Baker - Sings Again
    Idk - Is He Real?
    Idk - Simple
    Idk - Usee4Yourself
    Insomnium - Anno 1696
    Joanne Brackeen & Ryo Kawasaki - Trinkets And Things
    John Bence - Archangels
    Miss Grit - Follow The Cyborg
    Modus - Nultý album
    Motörhead - Bad Magic: Seriously Bad Magic
    Mui Zyu - Rotten Bun For An Eggless Century
    Naut - Hunt
    Nessa Barrett - Young Forever
    Omega Infinity - Anticurrent
    Paco De Lucia - Montreux Years
    Philip Selway - Strange Dance
    Police - Around The World / Limited
    Rick Wakeman - A Gallery Of The Imagination (Coloured) / Limited
    Rick Wakeman - A Gallery Of The Imagination
    Ry X - Unfurl
    Sam Gendel - Cookup
    Shame - Food For Worms
    Siena Root - Revelation
    Stöner - Boogie To Baja
    Stranglers - Feline / Deluxe
    The Lathums - From Nothing To A Little Bit More
    The Necks - Travel
    To The Grave - Director's Cuts
    U.S. Girls - Bless This Mess
    Vince Guaraldi Trio - Jazz Impressions Of Black Orpheus / Deluxe

    EP:
    Billy Lemos - Control Freak
    Elmiene - El-Mean
    Heavensgate - And All I Loved, I Loved Alone

    Reedice:
    Asia - Fantasia… Live In Tokyo 2007
    Autechre - Confield
    Autechre - Draft 7.30
    D.b. Shrier Quartet - D.b. Shrier Emerges
    Exodus - Force Of Habit
    John Lee Hooker - Burnin’
    Madness - Absolutely
    Madness - Dangermen Sessions Vol.1
    Madness - Liberty Of Norton Folgate
    Moonalice - Moonalice
    Motörhead - Bad Magic: Seriously Bad Magic
    Motörhead - Bad Magic: Seriously Bad Magic / Box Set
    Off! - First Four EPs
    Off! - Off!
    Off! - Wasted Years
    Owen Pallett - Has A Good Home
    Owen Pallett - He Poos Clouds
    Owen Pallett - Spectrum, 14th Centrury & Plays To Please
    Paco De Lucia - Montreux Years


  • DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY