shop.musicserver.cz
Lewis Capaldi, Only The Poets, Mark Sharp & The Bicycle Thieves, O2 arena, Praha, 17.2.2023

"Bez tebe nic nedává smysl. Děvko." Lewis Capaldi dojímal i rozesmíval O2 arenu

Vydáno: 18.02.2023 13:30 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Jan Nožička

Už počtvrté se do Česka vrátila skotská Beyoncé, tedy Lewis Capaldi, tentokrát na svůj dosud největší koncert. A bylo vidět, že už se v programu regulérně dělá prostor na jeho improvizované výstupy, jimiž své fanoušky přivádí do kolen. A jelikož se ty vtipy neopakují, bylo opět skvělé být přitom.

Live: Lewis Capaldi

support:Only The Poets, Mark Sharp & The Bicycle Thieves
místo: O2 arena, Praha
datum: 17. února 2023

setlist: Forget Me, Forever, Lost On You, Heavenly Kind Of State Of Mind, Fade, Before You Go, Bruises, Wish You The Best, Grace, Pointless, Hold Me While You Wait, How I'm Feeling Now, Someone You Loved

Lewis Capaldi, Praha, O2 arena, 17.2.2022
© Jan Nožička
Skotský muzikant s vydáním své druhé studiovky nikam nespěchá. Už u debutu "Divinely Uninspired To A Helish Extent" si vyzkoušel, že je pro něj lepší fanoušky navnadit několika silnými singly a reálně to album vydat až ve chvíli, kdy si bude jistý, že z něj bude událost, která ho okamžitě vystřelí na vrchol všech žebříčků. A daří se to - už teď patří chystaná "Broken By Desire To Be Heavenly Sent" k nejočekávánějším počinům letošního roku. A to i přesto, že už měla být minimálně od loňského léta dávno na světě.

Ještě v srpnu se ale na maďarském festivalu Sziget zpěvák svým osobitým způsobem pochlubil, že je "líná děvka, která místo nahrávání písniček celé dny brala Kojaka na procházku". Ehm. Pardon. Nahrávka tedy vyjde až v květnu a to i přesto, že k ní probíhá už druhé evropské turné, přičemž první singl z ní vyšel už loni v září. A právě s "Forget Me", ke kterému natočil videoklip vzdávající hold Georgi Michaelovi, páteční koncert za vystřelení první dávky konfet začínal.

Lewis Capaldi, Praha, O2 arena, 17.2.2022
© Jan Nožička
Scéně dominovala velkoplošná pohyblivá obrazovka zakrývající stage ze tří stran, která sloužila jako visutá plošina pro prostřední část vystoupení a také jako opona. Kolem ní bylo několika řad bodových reflektorů a po stranách se nacházely ještě dvě menší obrazovky, které přenášely dění na pódiu divákům v zadních řadách. Vyprodáno nebylo, druhé patro pražské O2 areny zůstalo po obou bočních stranách zakryté, atmosféra ale byla taková, jako by žádné místečko skutečně nezbylo. A to i přesto, že na poměry hvězd, které jezdí turné po arénách, ta samotná show byla poměrně střídmá.

Také tam byli předskokani, přičemž Mark Sharp & The Bicycle Thieves sloužili hlavně k tomu, aby něco hrálo při přicházení diváků, zatímco Only The Poets potvrdili dojmy z nechvalně známého koncertu Louise Tomlinsona. A sice, že hrají nevzrušivý, lehce přeslazený pop rock, který hudebně nemá co nabídnout a stojí jen na melodiích, jaké ze svého hrdla vyloudí jejich frontman. Ten také obecenstvo pozval na jejich dubnové představení v klubu Roxy.

Lewis Capaldi, Praha, O2 arena, 17.2.2022
© Jan Nožička
Ale zpátky k hlavní hvězdě večera. Té diváci v úvodu a závěru rozsvítili papíry připravené jeho fanklubem, šestadvacetiletý performer si jich ale asi nevšiml. Zato zaregistroval transparent se žádostí o poslání polibku, který mu před pár dny na Brit Awards vlepil Harry Styles. "Ne, ten ti nedám. Dostal jsem ho přímo na rty," reagoval pobaveně přítel skotské modelky Ellie MacDowell, ovšem na žádost o kresbu sloužící pro budoucí první tetování jedné ze svých fanynek už si vzal do ruky fixku a obrázek jí nakreslil. Hala šílela.

Od fanoušků dostal také květiny ("Ach, mé oblíbené!"), vtipné brýle a také korunku, kterou si nejprve nasadil ("Konečně je ze mě ta princezna, kterou jsem se vždycky cítil") a pak nadával, když se mu zamotala do vlasů. "Kdo je tady v páru? A kdo je singl? Tak teď ty páry pořádně vybučte! My jsme si tady přišli pro to, aby nám bylo smutno! Chceme vidět slzy! Šťastné slzy, smutné slzy, sexuální slzy..." zarazil se. "No jasně, ty můžete mít po sexu!" bouřil zpěvák a diváci mu zobali z ruky. Jeho kouzlo osobnosti a fantastický smysl pro humor jsou už léta jeho silnými zbraněmi. Ne nadarmo se už i mezi jeho příznivci říká, že jdou spíše na stand-up comedy než na koncert.

Lewis Capaldi, Praha, O2 arena, 17.2.2022
© Jan Nožička
Ani ten ale nebyl marný. Třináct skladeb sice nebylo mnoho, zato se ale mezi ně konečně dostaly i zcela nové písně z chystané desky. A ty jsou výborné, připravte se proto na to, že o Lewisovi a jeho nově pokořených rekordech v prodejích budeme číst ještě dlouhé měsíce. V aktuálním singlu "Pointless", který napsal s Edem Sheeranem, zpíval sladkobolný text o tom, jak nic nemá smysl, když u toho nemá svou milou, načež ji po posledním refrénu nečekaně častoval jadrným slůvkem bitch. Jó, naladit diváky na určitý typ atmosféry a potom to celé totálně shodit, to mu jde skvěle. Šibalovi jednomu.

Ne všechny jeho průpovídky a vtípky jsou zpětně přenositelné na papír (respektive na displej), ale jestli v aréně byl kromě Martina Klesnila z podcastu "U kulatého stolu" také jeho někdejší host Štěpán Kozub, určitě do mobilu zuřivě tlapkal poznámky pro svou příští show.

Lewis Capaldi, Praha, O2 arena, 17.2.2022
© Jan Nožička
Z dosud nevydaných kousků jako maják do tmy zářila balada "Wish You The Best", kterou on sám označil za svou nejoblíbenější z chystané kolekce. A není divu. Jestli ji vydá jako singl, má nadosmrti vystaráno. To je totiž megahit ráže třeba "Hello" od Adele. Totální klasika už od prvního poslechu. Tenhle song budou milovat lidé po celém světě.

Drobnou výtku si ale zaslouží jeho výkon. Zpěvák je to bezpochyby fantastický, do Prahy však dorazil nachlazený, a i když se hodně snažil, aby to nebylo poznat, a smrkal jako fotbalista, vždy když zhasla světla, chybičky tam přece jen byly. Místy bylo slyšet, že si daný tón nepatrně zkrátil, závěrečnou baladu "Someone You Loved" dokonce naopak krapet zrychlil. Většina lidí si toho asi ani nevšimla, přece jen se tady bavíme o tom, že místo sta procent do toho vložil těch procent pětadevadesát, když ho ale vidíte třeba posedmé, trkne vás to. Je také zvláštní, že ze setlistu vyškrtl skladbu "Hollywood", kterou ještě nedávno označoval za svou nejoblíbenější, navíc je to jedna z mála písní v rychlejším tempu.

To všechno jsou ale prkotiny, které většinu příchozích vůbec nezajímaly, protože byli pohlcení skvělou atmosférou. Koncert to byl vtipný, dobře zazpívaný, kvalitně nazvučený a hlavně od člověka, který je osobností, jakých mnoho není. Je fascinující sledovat od samého začátku, kam až ho jeho tvorba vystřelila. A to je teprve na začátku.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Only The Poets už v Česku mají svůj fandom. Je třeba začít brát je vážně (26.03.2024 11:30)
- Lewis Capaldi na čas opouští pódia. Vystupování mu komplikuje Tourettův syndrom (02.07.2023 18:01)
- Recenze: Lewis Capaldi nabízí v "Broken By Desire To Be Heavenly Sent" intimní zpověď o bolestech lásky a mentálního zdraví (29.05.2023 00:00)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Video: Lewis Capaldi ze sebe na "Wish You The Best" vydal to nejlepší (21.04.2023 08:16)
- Depeche Mode zamíchali kartami v českém albovém žebříčku, Calina a Viktora Sheena ale nesesadili (06.04.2023 08:00)
- České žebříčky nadále stagnují: Miley Cyrus i Calin s Viktorem Sheenem vítězí posedmé za sebou (30.03.2023 08:00)
- Miley Cyrus přidala k prvnímu místu rádiového žebříčku ještě třetí příčku v albech (24.03.2023 08:00)
- Miley Cyrus i Calin s Viktorem Sheenem nadále válcují české žebříčky (16.03.2023 08:00)
- Miley Cyrus dál vládne rádiím, nejhranější českou skladbou se nově pyšní Poetika (09.03.2023 18:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu