Peter Gabriel se v rituální skladbě "The Court" zamýšlí nad současnými prioritami lidstva

07.02.2023 12:44 - Kateřina Spacek | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Peter Gabriel se podělil o některé detaily chystaného alba "i/o", jeho prvního plnohodnotného počinu po více než deseti letech. Na desce se vedle jeho muzikantského kolegy Briana Ena objeví ještě jeho dcera Melanie Gabriel. A nyní legendární britský hudebník přidal i další ochutnávku.

Skladbu "The Court (Dark-Side Mix)" symbolicky zveřejnil 5. února, tedy v den únorového úplňku, kterému se říká Sněžný měsíc. Ten symbolizuje obnovu a přežití, které stály coby prvotní inspirace u zrodu tohoto songu.

"Velká část života je bojem mezi řádem a chaosem a v jistém smyslu je spravedlnost nebo právní systém něčím, co zavádíme, abychom se pokusili vnést do chaosu nějaký prvek řádu. Toho se často zneužívá, je to často nespravedlivé a diskriminační, ale zároveň je to asi nezbytná součást civilizované společnosti," popsal Gabriel význam textu novinky.

Samotná píseň zní až rituálně, což se ale mění s nástupem refrénu postaveného na smyčcích. A ta orchestra zní vlastně v kontrastu s minimem nástrojů skvěle. Celou skladbu pak doplňuje pianové sólo, jež celou kompozici bravurně sjednocuje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY