Bullet For My Valentine přivezou do Fora Karlín sílu ostrého metalcoru

07.02.2023 11:12 - Tisková zpráva | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Bullet For My Valentine si na prodejnost nosičů ani nezájem fanoušků nemohou stěžovat. S dnes už předposlední úspěšnou deskou se přesunuli do arén a odjeli ty největší koncerty. S novým albem se velšský kvartet na fanoušky vrhl jak hladová hyena a aktuálním materiálem je na koncertě ve Foru Karlín zadupe do země. Obzvlášť když s ním jedou tour ukrajinští Jinjer a Atreyu z USA! Pořádně divoká akce vypukne už 9. února. Vstupenky jsou stále k dispozici na webu pořadatelské agentury Obscure.

Bullet For My Valentine patří mezi nejpopulárnější metalcorové kapely. Po zásluze. Svými prvními deskami, debutem "The Poison" především, definovali britský metalcore a dokázali k němu přitáhnout nové fanoušky. Ještě dnes, i po více než 18 letech, si pamatujeme ten wow moment, kdy jsme poprvé slyšeli "Hand Of Blood" a hlavně "Scream Aim Fire". Od té doby se Bullet For My Valentine stali jednou z největších metalových kapel a prodali miliony alb po celém světě.

A jak to u podobně úspěšných kapel bývá, i tihle Britové průběhem let experimentují se zvukem a dochází u nich k žánrovým přeskokům. Po tvrdším, kořeny přiznávajícím období (album "Venom") se BFMV na desce "Gravity" přiklonili k popovějšímu vyznění a svezli se na vlně moderního zvuku elektroniky a synťáků. Proč sakra mění zvuk? Kam tímhle míří? Takové byly každodenně opakující se otázky fanoušků, na něž má každý svou odpověď. Nazvat však "Gravity" přešlapem by bylo mylné. Ani na ní totiž muzikanti neztratili svou tvrdost, jen na svůj sound pohlížejí jinak. Výsledkem je sice stadiónový metálek, ale explozivní kolekce s vymazlenou produkcí má aranže domyšlené a skladby skvěle napsané. A přesně takovéto desky autorům dovolují vystoupit z davu a napomáhají jim se vyvíjet, aby se pak mohli posunout dál.

A pak Bullet For My Valentine vydali sedmé, eponymní album, které je opět odvážnou kapitolou. Se slovy: "Bylo na čase, abychom vydali opravdu naštvanou, agresivní heavy desku, s níž lidem, obrazně řečeno, urazíme hlavu," bylo vydáno jejich nejtvrdší a nejdivočejší album, které je opět nabito sóly, kytarovými vyhrávkami a monstrózními riffy. Forum Karlín tak čeká nespoutaná jízda, kotel dravých melodií, sól a nadupané rytmiky, které k hudbě Velšanů už tradičně patří.

Jako velmi speciální hosté na koncertě vystoupí ukrajinští Jinjer a Američané Atreyu.

Jinjer jsou díky neúnavné práci, nepřetržitému koncertování a kritikou oceňovaným nahrávkám bezpochyby jednou z nejzajímavějších kapel moderního metalu posledních let. I přesto, že kapela v čele s andělem s ďáblem v těle Tatianou Shmayluk na pódiích tráví prakticky veškerý čas, dokáže se hudebně posouvat a vyvíjet, čehož důkazem je i aktuální deska "Wallflowers".

Atreyu, pojmenovaní podle hlavní postavy z fantasy "Nekonečný příběh", vznikli v Jižní Kalifornii během rap-metalové exploze na přelomu století. Svůj hardcore na začátku nabourali kytarami a vokálem, jenž jejich materiálu dodával výrazný metalcore nádech, ke kterému se nakonec svým současným post-hardcore výrazem a melodikou opravdu posunuli. Jako poslední na kontě po změně zpěváků mají výtečné album "Baptize".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY