shop.musicserver.cz

A nejhorší ze všeho jsou krtci!

Vydáno: 09.07.2003 16:19 v sekci Naživo - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

O uplynulém víkendu, tak jako v předcházejících letech, proběhl nejen Rock For People, ale i festival pro fanjnšmekry - Litoměřický kořen - festival nadmíru příjemný a neokázalý. Přijměte pár postřehů z letošního ročníku, který byl minimálně stejně dobrý jako ty minulé.

Litoměřický kořen
© facebook interpreta

Litoměřický kořen je festival tak akorát. Nepatří sice k těm největším, ale také má už daleko k začátečnickým minifestiválkům. K největším plusům patří určitě propracovaná dramaturgie, která se nebojí riskovat s neznámými jmény, zajímaví hosté ze zahraničí, domácké prostředí a neopakovatelná atmosféra. Akce nemá větší výkyvy v návštěvnosti, svou cestu si sem každoročně najde zhruba necelá tisícovka diváků (letos asi devět set), což mi v kalendářové konkurenci sice odlišně programově pojatého, ale stále expandujícího a několikanásobně většího kolegy Rock For People připadne až obdivuhodné.

Své dramaturgické schopnosti prokázal autor festivalu Michal Hanzl, jehož agentura Modrý z nebe akci pořádá, i letos. Přestože letošnímu ročníku předcházelo uvádění areálu letního kina do původního stavu po loňských povodních (při nichž z vody zůstala trčet jen promítací kabina v nejvyšším bodě areálu, jehož většina se tak ocitla několik metrů pod vodou), tedy "trochu jiné starosti", ze svých nároků na program neslevil ani o pověstnou píď. Jediným ústupkem bylo - díky tomu, že tradičně využívané dny volna vyšly letos přesně na víkend - zkrácení festivalu o jeden den.

I kdybych býval byl na místě po celou dobu trvání, určitě by nebylo kamarádské k vlastnímu organismu absolvovat úplně všechna vystoupení, i když teoreticky to téměř možné bylo. A tak jsem přišel třeba o Rudovous, se kterým zaskakoval kytarista z Neočekávaného dýchánku, o ukrajinské Aktustic, což je vedlejší projekt u nás již docela známých Haydamaky, či nový sólový program Vladimíra Václavka, který je prý oproti jeho spolupráci s Ivou Bittovou či velmi akademicky pojaté skupině V.R.R.M. dost folkový a překvapivě plný vulgarismů. Ale i to, co jsem si ujít nenechal, stálo za to.

Budoár staré dámy - Marta Svobodová
© foto: Karel Šuster
Jednoduchý, textově dadaisticky pojatý alternativní rock teplické party Radost ihned prozradil, kdo v publiku má smysl pro humor a kdo si to o sobě jen myslí. Navíc oproti nedávno vydané desce si posluchači mohli vychutnat i vizuální stránku, která rozhodně není zanedbatelná. Potěšil i loňský objev, brněnská parta okolo dvaceti Budoár staré dámy. Doufám, že dotyčná nezpychne, když pronesu svůj rezolutní názor, že v osobě jejich kytaristky a zpěvačky Marty Svobodové má česká hudební scéna nástupce takových jmen jako jsou Wanek, Topol, dámy ze Zubů nehtů a několika dalších. A rozhodně jsem zvědavý na další vývoj téhle kapely. Největším mým osobním překvapením letošního ročníku byl blok brněnských Čankišou. Dosud jsem s nimi měl čest jen z desky a z TV a zodpovědně mohu prohlásit, že to je jen hodně slabý odvar toho, co předvádějí naživo. Jejich rytmická world music (v sestavě nenajdete ani kytaru, ani klávesy, ale zato vedle dechů a perkusí nezvyklou mandolínu) perfektně šlape, obloukem se vyhýbá jednotvárnosti, chrlí nápady a při vší živelnosti nepostrádá perfektní instrumentální provedení. To spolu s nasazením, nadšením a občas až na hranici křečovistosti balancující pódiovou show bylo silnou devizou i u plzeňských vyznavačů ska Tleskač. Ti si možná trošku sami sobě škodí svou žánrovou ortodoxností, také texty se příliš chlubit nemohou. Ale hopsá se na ně dobře, máte-li chuť. Ty syčáci aneb trio v čele s Petrem Vášou s sebou nepřivezli avizovanou baletku, ale zato odehráli velmi povedené vystoupení, téměř až best of ze svých tří dosavadních desek. Příjemným zjištěním je skutečnost, že zatímco na počátku byl Váša-showman a jeho dva citliví a v koutech se krčící doprovazeči, nyní máme před sebou trio tří osobností, kde nikdo nikomu nesekunduje a kde z kytaristy Petra Zavadila vyrostl Vášovi adekvátní komediant, zatímco basista Tomáš Frőhlich je seriózní obal klubka čertíků.

Tornádo Lue - Jana Tóthová
© foto: Karel Šuster
Už jsme doma si přivezli jako hosty tři sboristy a fagotistu. Určité zpestření to bylo, ale - abych se opakoval - jejich vývoj mi znepokojivě začíná připomínat některé z jejich kolegů, kteří staví jen na slávě let minulých, neboť nic jiného už nejsou schopni nabídnout. Nezbývá tedy než čekat na podzimní albovou novinku... a doufat. Slovenští, česky zpívající Tornádo Lue splnili všechna očekávání. Po loňském comebacku po pětileté pauze se znovu dostávají do formy, a i když největší hity pochopitelně nechyběly, páteř programu už tvoří nové skladby a potěšující je zákulisní informace, že právě v těchto dnech skupina domíchává svoji novou, třetí desku. O tom, že invence jim nechybí, svědčily dvě hodně zajímavé coververze - světová klasika u nás známá s textem "Nebeští jezdci" a hodně divoce pojatý asi největší hit skupiny Blondie. Ovšem největší hvězdou letošního ročníku se pro mě stali francouzští hosté Retire Tes Doigts. Předvedli z arabských a orientálních kořenů vzešlou world music, zahranou ovšem ve zběsilém ne punkovém, ale přímo hardcorovém tempu.
Markantní úbytek mechanických krtků
© foto: Karel Šuster
V sestavě akustická kytara (když zpívající kytarista přetrhl čtvrtou strunu, přestal jsem to počítat...), kontrabas, bicí a multiinstrumentalista střídající housle, akordeon a dechy publikum smetli strhující jízdou, ze které po celou dobu neslevili. Naprostým úletem letošního ročníku bylo vystoupení performační skupiny Markantní úbytek mechanických krtků. Kdo neviděl, neuvěří. A nebo si snad dovedete jen představit někoho, kdo krom podivných kostýmů používá v sestavě (nejen na ozdobu!) i dudy a bagr? Nelžu! Viděl jsem leccos, ale kapelu s bagrem ještě ne. Brněnští Swordfishtrombones, kteří spíš než Toma Waitse, jehož si vypůjčili v názvu, vycházejí z nostalgických kytarovek a v pomalých pasážích nemají daleko třeba k Tindersticks, byli v půlnočním čase příjemným balzámem.

Jo... a taky bylo pěkně hnusné počasí, několik kapel propršelo, když jste se chtěli pořádně najíst, museli jste zajít do města, protože stánkaři opět od loňska nepochopili, že dva dny o klobásách a hranolkách vydrží jen ten, kdo si chce pořídit dobrovolně žaludeční vředy... ale ne že by to nějak vadilo, a ne že by to té až idylické atmosféře lesoparku, uprostřed kterého letní kino stojí, jakkoliv uškodilo. Kořen je zkrátka Kořen - tomu, kdo tam nebyl, těžko vysvětlovat.

Litoměřický kořen, Letní kino Litoměřice, 4. - 5.7.2003

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Budoár staré dámy v olomouckém Jazz Tibet Clubu obrazem (02.03.2024 18:43)
- Fotogalerie: Vydavatelství Indies Scope Records představilo nabitý podzim plný novinek (15.09.2023 08:00)
- Video: Miroslav Wanek (Už jsme doma) ON AIR: Moje první písnička se jmenovala "Disko pro veksláky" (18.02.2022 12:21)
- Minirecenze: Budoár staré dámy se v "Kostřičkách" ponořil do dekadence (10.11.2020 18:40)
- Nové desky 35/2020 - od Hurts přes Lang Langa po Stryper (09.09.2020 08:00)
- Label Indies představil podzimní novinky (28.10.2018 19:20)
- Budoár staré dámy slaví 20 let, vydává vinyl a odehraje mimořádné koncerty (18.09.2018 15:20)
- Fotogalerie: Budoár staré dámy představil novou desku "Sůl" a zahrál akusticky v Audigu (23.05.2017 12:42)
- Pocta Psím Vojákům "Sbohem a řetěz" vyjde už za pár dnů (12.05.2015 14:52)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích alb roku 2014 (15-11) (12.01.2015 08:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu