Jaromír Löffler & Jeho kapela - s/t

Jaromír Löffler & Jeho kapela hrají na bezejmenné nahrávce soul se skutečnou duší

Vydáno: 01.02.2023 17:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Memory Records

Za patrně nejznámějšího českého soulmana, zpěváka, který v sobě má ten pravý feeling, bývá považován Michal Prokop. Ve stínech hudební historie se ale skrývá další jméno - Jaromír Löffler. Než emigroval do Švýcarska, kde se uchytil jako novinář, stihl vydat pár singlů. Nyní je na světě celé album a není to jen nějaké retro.

8/10

Jaromír Löffler & Jeho kapela - s/t

Vydáno: 5.1.2023
Celkový čas: 22 minut

Skladby: Lásko, lásko, lásko, Noční déšť jde Georgií, Já tě zaklínám, Letní ukolébavka, To ti slibuju, Mraky nebe zatemní, Sněhulák

Vydavatel: Memory Records

Jaromír Löffler se hudbě příležitostně věnoval i v cizině, po sametové revoluci vydal několik alb, například s jazzmanen Emilem Viklickým. Aktuální sedmipísňová kolekce - spíše EP nežli album - lakonicky nazvaná "Jaromír Löffler & Jeho kapela" tak není návratem v pravém slova smyslu, jak by se možná mohlo zdát. V péči na soul specializovaného pražského vydavatelství Memory Records se Löffler spíše duchovně vrátil ke kořenům.

Čtyřiasedmdesátiletý muzikant v doprovodu výborných, o více než generaci mladších kolegů nahrál na desku česky přetextované verze, troufnu si napsat, doslova soulových standardů, které zářily v repertoáru mnohých světových hvězd. "I Put A Spell On You", "I’d Rather Go Blind", "Ain’t No Sunshine" nebo "Summertime" - to věru nejsou snadné skladby a dát jim odpovídající český text, který by je vystihl a zároveň nepůsobil trapně (jak se to mnohým jejich předrevolučním českým verzím dělo), může být oříšek.

Tady se to naštěstí povedlo na výbornou. Aby ne, když se tu mezi textaři objevují taková jména jako Jan Werich, Pavel Vrba nebo Vladimír Čort. A všichni ti se dovedou opřít o slogan písně, ale nestavět jej do centra, pouze na jeho téma rozvinout vlastní svět. Potkávají se tu tak předělávky starších coverů ("Letní ukolébavku" natočila Věra Špinarová, "Noční déšť jde Georgií" Pavel Bobek) s novějšími kousky. Svorníkem je pochopitelně Löffler.

Soul musí mít duši, ostatně má to i v názvu. A podobně jako blues stojí a padá s interpretem. Pokud mu to, co zpívá, nevěříte, je kouzlo pryč. Löffler už coby mladík měl v hlase nezbytný výraz, prožitek, opravdovost - a zároveň civilnost, kterou stavěl na odiv, technickou zdatnost a pěvecké finesy. To zůstalo i v roce 2022, jen přibyly roky a zkušenosti, další vrstva, která se do hlasu propíše.

Skladbám pomáhá i citlivá a hlavně střídmá instrumentace (klavír, kytara, basa, bicí a backvokály), která se netlačí dopředu. Tu a tam dostane prostor kytarové sólo nebo klavírní mezihra, velmi přesně posazená do toho správného momentu, jako jakési podtržení, zdůraznění, kdy bude mít v kompozici tu největší sílu.

Bezejmenná nahrávka si neklade ambici objevnosti. Vznikla ale s velkou radostí. Ačkoliv je vlastně jen připomínkou umělce, kterému cestu na vrchol zhatila invaze vojsk ze spřátelených zemí, má velkou sílu. Jaromír Löffler v sobě toho soulmana má. A byla by škoda, aby na jeho jméno padal prach. Tahle hudba je totiž nadčasová.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: Michal Prokop bilancuje. Kompilace "Čas je šťastnej lhář" ale nejde příliš do hloubky (29.11.2023 08:00)
- Naživo: Koncert k narozeninám Luboše Andršta byl čirou muzikanstkou radostí. Zahráli Peter Lipa, Energit i Michal Prokop (15.09.2023 21:08)
- Fotogalerie: Oslava nedožitých pětasedmdesátin Luboše Andršta v obrazech (15.09.2023 09:02)
- Nedožité pětasedmdesátiny Luboše Andršta připomenou v Lucerna Music Baru Michal Prokop, Peter Lipa a Energit (10.09.2023 11:54)
- Vánoce v Karlíně: Michal Prokop připravuje best of desku. Pokřtí ji s hosty na vánočním koncertu, který se vrátí do Fora Karlín (01.09.2023 16:14)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Fotogalerie: Fenomenální Michal Prokop se svou kapelou zahrál po letech opět v Olomouci (10.06.2023 16:05)
- Naživo: Precedens oslavil výročí a rázně vykročil vstříc nové etapě (04.04.2023 20:57)
- Precedens v pražské Akropoli oslaví čtyřicátiny, zavzpomíná a představí i novinky (04.03.2023 17:46)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe