Palaye Royale, Yonaka, Malá sportovní hala, Praha, 20.1.2023

Palaye Royale by byli skvělou kapelou pro narozeninovou party Wednesday Adams

Vydáno: 21.01.2023 17:57 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / Musicserver.cz

Lehce hororové prvky, emo, výrazný make-up i účes. To jsou jen některé z mnoha znaků, kterými se vyznačuje skupina Palaye Royale a jejich příznivci. Ti se necelý rok po jejich předchozí návštěvě vrátili do Malé sportovní haly, aby se společně v mrazivém lednovém večeru trochu zahřáli. Jaké to bylo?

Live: Palaye Royale

support: Yonaka, Starbenders
místo: Malá sportovní hala, Praha
datum: 20. ledna 2023
Fotogalerie

setlist Yonaka: Ordinary, Greedy, Punch Bag, Call Me A Saint, Clique, Panic, I Want More, F.W.T.B., Rockstar, Seize The Power

setlist Palaye Royale: Punching Bag, No Love In LA, You'll Be Fine, Broken, Fucking With My Head, Wasted Sorrow, King Of The Damned, Line It Up, Oblivion, Dying In A Hot Tub, Mr. Doctor Man, Off With The Head, Lonely, Fever Dream

Palaye Royale, Malá sportovní hala, Praha, 20.1.2023
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Pokud jste podobně jako jistí moderátoři jednoho z nejpopulárnějších domácích rádií či snad jako nejmenovaní novináři píšící pro rockové časopisy poslední dva roky spali v jeskyni, a proto vůbec netušíte, kdo vlastně Palaye Royale jsou, vězte, že skupina tří sourozenců pojmenovaných podle budovy v Torontu, ve které se seznámili jejich prarodiče, navazuje na tradici emo a glamrockových formací. Dnešní třicátníci by je mohli vnímat jako pokračovatele odkazu My Chemical Romance, kterým se na nové desce a obzvlášť v titulní skladbě "Fever Dream" hodně přiblížili, čtyřicátníci by zase mohli pochopit, že si fanoušky hledají mezi podobnými skupinami lidí, které v jejich mládí očaroval třeba takový Marilyn Manson. Kariéra bouřliváka a vášnivého kuchaře už je ale díky jeho přečinům nejspíš definitivně minulostí, proto není divu, že se na jeho místo tlačí mladí a neklidní.

Večer ale už v 19:30 odstartovali Starbenders, které vystřídala skupina Yonaka. Ta bude povědomá všem těm, kteří v létě navštívili Rock For People. Jedná se ale o formaci, která už předskakovala třeba i takovým Evanescence. A patrně to bude kapela, která svůj honorář nebude mít úplně vysoko, jinak si totiž nelze vysvětlit, proč se tak průměrné a ničím nevýrazné hudbě dostává stále více pozornosti. Zpěvačka Theresa Jarvis v písních spíše deklamuje a křičí, než že by reálně zpívala. A možná i proto je vhodnou startovní kapelou pro známější formace, jejichž kvality po nevýrazném výkonu předskokanů o to více vyniknou. A stalo se to i v promrzlé Malé sportovní hale, která byla zaplněná zhruba ze sedmdesáti procent. Zahřátí příliš nepomohl ani skupinový dřep s výskokem, ani příležitostný circle pit ve skladbě "F.W.T.B.". Aspoň že skupina vměstnala do setlistu nový singl "Panic" a vůbec poprvé jej naživo odpremiérovala, jinak by to vystoupení zcela kopírovalo setlist použitý při posledním ročníku zmíněného hradeckého festivalu.

Palaye Royale, Malá sportovní hala, Praha, 20.1.2023
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Palaye Royale byli loni pro mnohé prvním koncertem velké zahraniční kapely, která v Praze zahrála po pandemii. A i tentokrát si u řady přítomných jedno možné prvenství uzmuli. A sice to pro jejich první koncert v roce 2023. Jejich vystoupení ale nebylo stejné jako to loňské, dokonce ani nebylo podobné tomu srpnovému na festivalu Sziget. A to proto, že od té doby jednak získali mnohem vřelejší vztah k Praze, ale zároveň mají také venku nové album.

Naše hlavní město je pro ně důležité, neboť zde tentokrát v jakýchsi mušketýrských úborech hrající pánové připravovali materiál pro svou aktuální éru - fotil se zde cover nového alba a natočili u nás i videoklipy ke skladbám "Broken" a "Oblivion", které při svém vystoupení pochopitelně nemohli opomenout. Zvláště druhá zmíněná byla působivější, neboť v ní byl hlas principála Remingtona Leigha doprovázen pouze klavírem. A když už jsme u toho hlasu - bylo znát, že frontman tentokrát není úplně ve formě a řadu frází, zejména v úvodu koncertu, vynechával. Jeho hlas zněl unaveně, ukřičeně a bylo znát, že o něj příliš nepečuje. Což je lehce zarážející, uvážíme-li, že v Praze jejich turné teprve začínalo. Chce-li před sebou mít dlouhou kariéru, měl by tomu přizpůsobit svůj životní styl.

Palaye Royale, Malá sportovní hala, Praha, 20.1.2023
© Vojta Florian / Musicserver.cz
A že takový plán existuje, musí být jasné každému, kdo si nové album poslechne. Je totiž v každém případě o poznání lepší než jeho předchůdce. Kanadsko-americká skupina se na něm pouští do dosud nepoznaných instrumentálních vyhrávek, skladby tvoří svébytnější, sytější a také zapamatovatelnější. Skoro by se až dalo říct, že ještě tak jedna, dvě desky a z party kapely pro goth-kids s černě podmalovanýma očima by mohla vyrůst skutečně respektu hodná skupina vážených muzikantů. Není to vyloučeno.

Ostatně už teď se zdá, že tomu jdou naproti. Jsou workoholici, novou kolekci písniček vypustili do světa jen chvíli poté, co dojeli předchozí, už tak dlouhou tour a na další hned zase vyrazili. A zatímco posledně v Praze frontman ukazoval holý zadek, tentokrát kromě šplhání po konstrukci spíše předváděl, že jeho kapela zamakala i na originálních kostýmech, výpravné show konvenující velikosti haly, což znamená, že hned dvakrát vypustili do vzduchu konfety a ještě častěji to byly také jiskry.

Palaye Royale, Malá sportovní hala, Praha, 20.1.2023
© Vojta Florian / Musicserver.cz
A do třetice v Praze hned třikrát udělali živou premiéru nových písniček. Kromě již zmíněné "Oblivion" také odehráli kousky "Wasted Sorrow" a "Off With Their Head" se stadiónovým chorálem v závěru a už zmíněnými konfetami. Na úplném konci sesbírali spodní prádlo fanynek, podarovali první řady růžemi a přislíbili společné focení po koncertě.

I proto si ještě počkejme, jak velká kapela z nich časem vyroste. Teď sice ještě stále prodávají trička se zpěvákovým citátem "Fuck You You Fuckin' Fuck" a na pódiu se točí dokola tak moc, že do sebe místy vrážejí, ale vydržme ještě dalších pět, možná i deset let. Pak z nich teprve vyrostou pořádní hudební sekáči.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)
- Smithline tvrdí, že žalobu na Marilyna Mansona podala pod nátlakem. Znásilnění si prý vymyslela (02.03.2023 13:18)
- Marilyn Manson čelí další žalobě. V 90. letech údajně napadl tehdy nezletilou dívku (31.01.2023 15:57)
- Marilyn Manson a herečka Esmé Bianco se v žalobě ze sexuálního napadení dohodli na mimosoudním vyrovnání (31.01.2023 07:44)
- Fotogalerie: Palaye Royale rozehřáli Prahu (21.01.2023 10:14)
- Palaye Royale se vrací do Prahy (09.01.2023 13:49)
- Soud zamítl jednu ze žalob na Marilyna Mansona za sexuální útoky (05.01.2023 14:22)
- Nové desky 43/2022 - od Toma Odella přes Blue po Pentatonix (02.11.2022 20:30)
- Naživo: "Omlouvám se za krkání," hlásala Anne-Marie před pamětihodným koncertem během pátého dne Szigetu, Tame Impala byli za ufony (18.08.2022 07:56)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe