shop.musicserver.cz
Train - AM Gold

Train udělali s "AM Gold" comeback rocku. Ale jen pro ty své

Vydáno: 15.01.2023 15:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: Brooke Clark

Že jste ani nezaregistrovali, že Train loni vydali novou, už jedenáctou desku? Buďte v klidu, ani my to donedávna netušili. Naštěstí ale existuje naše výroční anketa, která nutí ke zpětné rekapitulaci všeho, co vyšlo, a tahle práce občas vyjeví nečekané poklady. A dejte na nás, o tenhle kousek přijít nechcete.

8/10

Train - AM Gold

Vydáno: 20.5.2022
Celkový čas: 38:50

Skladby: AM Gold, Running Back (Trying To Talk To You), Cleopatra (feat. Sofía Reyez), Bettin' On Me, Fake Flowers, Turn The Radio Up (feat. Jewel), Amber Light, Easy On The Eyes, Ain't No Easy Way, Singing Alone, It's Everything

Vydavatel: Columbia

Nezdá se to, ale pop rock je složitá disciplína. Natáčíte sice písničky, které nejsou nijak muzikálně náročné, natož aby v nich bylo něco objevného, texty jsou povětšinou jakžtakž, respektu od kolegů jazzmanů se sotva dočkáte a ještě s tou hudbou musíte občas jít do pochybných televizních show. Jenže málokdo si uvědomuje, že je to zároveň neuvěřitelně konkurenční prostředí. Klub piraň.

A i když ze sebe smyjete nálepku one-hit wonderu a máte třeba i jedno dvě úspěšná alba, neznamená to v dlouhodobém efektu vůbec nic. Pořád vám na záda dýchají mladší, krásnější a progresivnější. Udržet se na vrcholu zvládnou jen ti nejodolnější, kteří zároveň mají čuch na to, jak se trendy mění, a umějí se jimi vždycky více či méně nechat ovlivnit pro to, aby zůstali relevantní - Maroon 5, OneRepublic či Coldplay budiž zářnými příklady, dnes už bychom mohli přidat snad i Imagine Dragons nebo Bastille. Ti všichni jsou ale v porovnání s Train ještě cucáci.

Americká formace vedená Patem Monahanem totiž táhne tu svou káru už od roku 1993. A to byl rok, ve kterém třeba takový Adam Levine ve svých čtrnácti letech teprve přemýšlel nad založením své první kapely Kara’s Flowers, kterou o rok později takto pojmenoval po holce, za kterou tehdy pálil on i jeho spoluhráči. Jak Train, tak Maroon 5 se shodou okolností v roce 2004 potkali na dost možná nejlepším písničkovém soundtracku tohoto tisíciletí, a sice na tom k Raimiho snímku "Spider-Man 2".

Jednoznačný hit "Ordinary" sice byl až druhým vydaným za titulní skladbou "We Are" od Any Johnsson, takže se v rádiích netočil dlouho, bylo to ale dost na to, aby se po pár měsíců staré, ale stále ještě aktuální desce "Calling All Angels" začal shánět i pisatel tohoto textu. I tak to ale nestačilo a ještě dlouho platilo, že Train frčí především díky průlomové pecce "Drops Of Jupiter" hlavně doma v Americe. Nicméně i tam to s nimi postupně šlo od desíti k pěti. Průlom v Evropě přišel na řadu až později.

Psal se rok 2009, když jeden z manažerů Fall Out Boy pomohl nastartovat kariéru šotoušů na plné obrátky. Hit "Hey, Soul Sister" určitě není třeba představovat, v rádiích se hraje dodnes a i díky němu mohl tehdy leckterý český a slovenský fanoušek zamířit na Donauinselfest do Vídně, což byla jedna z mála příležitostí vidět kapelu naživo, když do Prahy dosud nikdy nepřijela.

O poznání sladší, líbivější a komerčněji zaměřené album "Save Me San Francisco" se tak díky zmíněné písni stalo nejúspěšnějším v historii formace, jenže pak přišla ta těžká část. Zopakovat to. A v té byli Train čím dál tím horší.

Leckdo si možná ještě vzpomene na singly "50 Ways To Say Goodbye", "Drive By", "Shake Up Christmas" a další, nicméně "California 37", "Bulletproof Picasso", vánoční deska, sbírka coverů Led Zepellin a naposledy ještě "A Girl, A Bottle, A Boat" se tak moc snažily vykřesat další megahit, až si tou křečovitou snahou spoustu svých dlouholetých příznivců odehnali. Včetně toho, který vám tady teď o nich vypráví. Vlak tak dokodrcal do cílové stanice, bez většího zájmu veřejnosti vydal v roce 2018 "Greatest Hits" a nastalo ticho.

To ticho od poslední řadovky trvalo dlouhých pět let. A to je v muzice skoro věčnost. Nejste-li nesmrtelná legenda typu U2, je jakákoliv snaha o nový materiál předem odsouzena ke komerčnímu neúspěchu. A to se také stalo. "AM Gold" vyšlo už v květnu 2022, ale nemusíte se cítit provinile, když o něm poprvé slyšíte až nyní. Je to totiž takový komerční propadák, že je to vůbec poprvé, co se skupina nedostala ani do žebříčku Billboard 200.

Proto si to řekněme naplno - z jedenácté studiovky, která navíc vznikala v dosti obměněné sestavě muzikantů, žádný hit nevylezl a už ani nevyleze. A to i přesto, že ji vydává věhlasné vydavatelství Columbia a na produkci se podílela světoznámá producentská superstar Butch Walker. Jenže víte co? Vůbec to nevadí. A mimochodem - i tentokrát platí, že to nejhorší tady jsou singly.

Už v nadpisu jste si přečetli, že "AM Gold" je comeback roku, a to platí. Je to totiž - a teď se něčeho chyťte - návrat starých dobrých Train. Fakt že jo! Nemožné se stalo skutečností. Je to nádherná deska.

To album se nikam nežene, nechce sledovat trendy, nemíří do hitparád ani televizí, nebude trendovat na TikToku. Je to jen a pouze soubor krásných pop-rockových písniček, které sice stále míří na první dobrou, ale netlačí na to. Krásně klenutá melodie a stále lehce soulově zbarvený hlas Pata Monahana jsou páteřemi písní, kolem kterých zbytek muzikantů staví své party. Těch písniček je tady jedenáct a žádná tu není navíc. A k tomu ještě ty balady... Ach, ty balady!

V ploužácích byli Train vždycky mistři řemesla, a i když vydávali slabší studiovky, byly to často právě pomalé kusy, které na nich fungovaly jako záchytné body. Jako vzpomínky na všechny ty starší pomaláče typu "When I Look To The Sky", které mířily přímo do srdce. A takových balad je na "AM Gold" naštěstí hodně. Každá je úplně jiná, ale všechny stojí za opakovaný poslech. Je to vůbec poprvé přinejmenším od roku 2004, kdy skupina upřednostnila hodnotu a obsah před formou a pozlátkem. A to je něco, v co už doufal málokdo.

Nemyslete si však, že se tady jen krasosmutní. Mezi hosty se tentokrát dostala taktéž už skoro zapomenutá zpěvačka Jewel a také někdejší spolupracovnice Jasona Derula nebo Rity Ory Sofía Reyes. Jejich hlasy dodávají skladbám nové odstíny, posluchači umožní nadále držet pozornost a přitom ani ony se nikam netlačí. Byť těch perkusí a španělek v druhé zmíněné nemuselo být tolik.

Úplně všechno samozřejmě růžové není - jak jsme si řekli na začátku, pořád je to jen pop rock, který nepřináší žánru nic nového, spíše se odkazuje na jeho minulost. A i v těch textech o lásce a sociálních sítích se tu a tam nějaké to klišé objeví častěji, než by to bylo vhodné. Když je vám ale třiapadesát a těch songů o lásce jste za třicet let napsali desítky, dá se nad tím přimhouřit oko. Tím spíš, když pořád dokážete s novou skladbou chytit za srdce.

Hlavní ale je, že je to deska ze staré školy, která vás pohladí po duši. Občas je fajn dávat druhé šance. "AM Gold" je důkazem, že i když si někdy myslíte, že už máte jasno a novou řadovku slyšet ani nemusíte, není to tak. A tak je potřeba posbírat třísky z té zlomené hole. Pořád se učit. A dávat kredit těm, kteří si ho zaslouží. Tohle je totiž nejlepší album, které Train nahráli minimálně od dob "Save Me San Francisco". Svět si toho sice nevšiml a nejspíš už ani nevšimne, ale vy máte nás. A my vám o tom řekneme. Sice se zpožděním, ale pořád lepší pozdě než nikdy.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Imagine Dragons už jsou asi jen tři. Novou éru otevírají singlem "Eyes Closed" (05.04.2024 16:00)
- Fotogalerie: Koncert Jasona Derula v obrazech (25.03.2024 19:55)
- Naživo: Z excelentního Jasona Derula v Praze stříkal pot. Na pódiu ze sebe vydal úplně všechno (25.03.2024 15:00)
- Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou (17.03.2024 16:30)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Nové desky 7/2024 - od Jennifer Lopez přes Idles po Jasona Derula (21.02.2024 22:39)
- Fotogalerie: Fall Out Boy poprvé navštívili Prahu. A málem ji podpálili (19.10.2023 17:08)
- Naživo: Reparát za jedna! Fall Out Boy se v Praze předvedli v nebývalé formě. A ukázali i dobrmana (19.10.2023 12:42)
- V březnu 2024 přijede do Prahy konečně Jason Derulo (18.09.2023 10:04)
- Audio: Bastille a Hans Zimmer dali hitu "Pompeii" pompézní orchestrální podobu (05.09.2023 14:49)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu