Jan Spálený - Asi v tom bude nějakej háček (reedice 2022)

Pábitelské blues na desce "Asi v tom bude nějakej háček" Jana Spáleného výborně funguje i po téměř čtyřiceti letech

Vydáno: 05.01.2023 08:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Radim Malíček

Bluesový bard Jan Spálený oslavil vloni na podzim osmdesátiny novou řadovkou "Perseidy". Kromě ní ale vydavatelství Supraphon sáhlo do archivu a připravilo reedici alba "Asi v tom bude nějakej háček". To vyšlo jak na vinylu, tak na CD s osmi bonusy. Jak zní tahle zásadní nahrávka po téměř čtyřiceti letech?

9/10

Jan Spálený - Asi v tom bude nějakej háček (reedice 2022)

Vydáno: 4.11.2022
Celkový čas: 75 minut

Skladby: Myslím teď na tebe, moje milovaná, Už zrezly bezy, Stoupá dým, Aceton blues, Asi v tom bude nějakej háček, Bojler blues, Špitál u sv. Jakuba, Hádej, Tak jo, Mý lásky pouťový, Mezi břehy, Blues nádražní ulice, Bonusy (pouze CD verze): Ještě jednou si vrznout, Sekáčová lady, Krok-Sun-Krok, Zlatý zuby zebou, Tonda B III., Hospoda U Černýho světa, Blues o lásce a rumu, Quasimodo

Vydavatel: Supraphon

Zazní-li jméno Jan Spálený, na mysli skoro automaticky vytane ASPM, tedy Amatérské sdružení profesionálních muzikantů, formace, s níž je jméno tohohle bluesového barda nejvíce spojené. Nebylo tomu tak ale vždycky. Ještě předtím než sdružení vzniklo, řekněme v roce 1984, se Spálený vyprofiloval jako skvělý hudební režisér, ale také jako osobitý muzikant. Zaujal svými artrockovými uchopeními básní Vítězslava Nezvala "Edison" a "Signál času" i sólovým albem "Já se tě nevzdám". Na něm už je jasně patrné jeho směřování směrem ke svébytně uchopenému blues.

Ve stejném roce, kdy vznikalo ASPM, se Spálený zavřel do studia ještě jednou sám, jen pod svým jménem bez dodatku. V pražském studiu Mozarteum vznikla kolekce "Asi v tom bude nějakej háček" (vyšla až v roce 1986). Na podzim 2022, v roce, kdy autor tohoto svébytného a nepřehlédnutelného díla z ranku československé hudby 80. let oslavil osmdesátiny, ji v reedici vydal label Supraphon.

Blues lze hrát všelijak, ale málokdo sebere tolik odvahy, aby jej pojal tak originálním způsobem, jako tento pražský rodák. Dovede totiž jít k podstatě, až na dřeň, a toto jádro vetknout do hudebně originálního celku, který se vzpírá jednoznačnému zařazení. Je to trochu bigbít, trochu pouliční blues, trochu jazz, trochu vesnická kutálka - všechno si Jan později přenesl do ASPM. Svébytný zvuk je zčásti důsledkem spojení muzikantů, kteří se ve studiu potkali, a zčásti dílem náhody, když jeden z nich nepřišel.

Na kytaru si zahrála pozdější opora ASPM Petr Kalandra, k němu se přidala, jak o ní později sám Spálený mluvil, rytmika snů v sestavě Jiří Hrubeš za bicími a Michal Pavlíček (z tenkrát zakázaného Pražského výběru), který si zahrál na kytaru a baskytaru, o niž se dělil s Jiřím Veselým.

Prolnuly se tu tak zkušenosti z jazzu, rocku i nové vlny společně s osobitým pěveckým stylem autora a fakt, že se Spálený ujal i celé baterie dechových nástrojů, jež měly částečně nahradit rytmiku dočasně na natáčení nepřítomného Veselého. Nakonec se použilo obojí - basa i basové dechové nástroje. Mnohotvárný výsledek, který se na obalu chlubil tím, že při natáčení nebyly použity syntezátory, tak byl na světě.

Vedle přetextovaných bluesových tradicionálů "Špitál u Sv. Jakuba" a "Blues nádražní ulice" jsou tu na hutném kytarovém riffu postavená "Mý lásky pouťový", složitými basovými figurami nesená "Mezi břehy" i v jádru tradiční bluesovka "Myslím teď na tebe, moje milovaná", kterou zdobí sekané přihrávky kytary... Každá píseň nachází svou vlastní tvář, a jakkoliv jsou aranže a celková zvuková paleta v mnoha ohledech poplatné době svého vzniku, zní album v zásadě nadčasově.

Bonusy

Reedice, vydaná počátkem listopadu 2022, poprvé vychází s původně zamýšleným obalem. V době tehdejší emise totiž vznikl z jen letmo připravené makety. Navíc se na zadní stranu přebalu vrátila portrétní fotografie Jiřího Hrubeše, který emigroval a jehož snímek (a osoba) tak byl nežádoucí.

Na CD je tracklist doplněn o osm skladeb, ty vyšly převážně v devadesátých letech a byly nahrané už s ASPM. Duchem jsou však velmi blízké původní dvanáctce songů. Jejich jádro pochází z alb "Až srdce usedá", "Má vlna" a "Zahrada v dešti", natočených pro firmu Lotos. Jakkoliv se jedná pouze o výsek, jako doplnění celkového obrazu tvorby tohoto bluesmana je to přídavek tak akorát výživný.

Mohou za to i texty: po pěti od Spáleného a Pavla Vrby, jeden od Petra Kalandry a jeden - k asi nejznámějšímu "Špitálu u sv. Jakuba" - napsal Zdeněk Rytíř. A právě ve slovech je tu otištěna ona podstata blues, tedy sám (ne)veselý život, ale podávaný s nadhledem a jakýmsi básnickým okouzlením. "Kam jsem se to dostal ve světě?" ptá se zpěvák ve stručně nazvané písni "Tak jo". Odpověď, která se vrací v poslední sloce, je jasná: "Mezi pár krásnejch bláznů."

A to se dá v podstatě vztáhnout na celý tento počin (a vůbec autorovu tvorbu). Ti, kteří "mění bojler za altovej saxofon", chlapík vezoucí si na své jawě aceton nebo "pohaslej milovník se střapatou hlavou", to jsou všechno figurky, které v sobě mají ducha pábitelů Bohumila Hrabala. Mají v sobě kouzlo, které šedivému životu propůjčuje jiskru. A Spáleného muzika je z periferie vtahuje do centra dění. Je tu ale i prostor pro niternější přemítání ("Už zrezly bezy", "Stoupá dým", ale i slavný "Špitál u sv. Jakuba), které se opírá o syrovější obrazovost a lyriku, kde už příliš prostoru pro humorný nadhled není.

Poezie obyčejného života či snad pábitelské blues jsou v hudbě Jana Spáleného pevně otištěné a on díky nim už patří mezi českými bluesmany ke klasikům. "Asi v tom bude nějakej háček" je bytostně bluesovou deskou, která ale nepotřebuje prakticky žádné typické prvky žánru samotného. Žádné průhledné dvanáctky, žádné pevně formálně svázané hudební struktury. I díky tomuto neortodoxnímu přístupu výborně funguje i téměř po čtyřech dekádách od vydání.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Recenze: Čundrgrund "Live 1976-1978" přináší tajné nahrávky Mišíka, Merty a Hrubého a zaplňuje jednu velkou mezeru domácího bigbítu (05.09.2023 08:00)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Rozhovory: Michal Pavlíček - Ať si pro nás zubatá přijde na koncertě (13.06.2023 08:00)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Recenze: "Život je potvorák... ale krásnej." Bluesman Jan Spálený stárne na albu "Perseidy" s grácií a nadhledem (11.12.2022 08:00)
- Naživo: Skvělá muzika a slzy na krajíčku. Lucerna Music Bar složil hold Radimu Hladíkovi (07.12.2022 12:16)
- V Lucerna Music Baru se bude vzpomínat na Radima Hladíka (01.12.2022 09:39)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe