Příběh Šílence Ozzyho

23.07.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Velmi zajímavý dokument na DVD s názvem "Don't Blame Me: The Tales Of Ozzy Osbourne" je obrazovou biografií Madmana Ozzyho, rockové legendy z největších. Na film se dívá velmi dobře, tvůrci si dali záležet a my je za to přiměřeně pochválíme.
8/10

Ozzy Osbourne - Don't Blame Me: The Tales Of Ozzy Osbourne

Celkový čas: 96 min.
Vydavatel: Sony Music / Bonton
V krátké době podruhé se mi do spárů dostalo hudební DVD, jež není sbírkou videoklipů ani záznamem koncertu. Zatímco "The Joshua Tree" od U2 je povídáním o jejich nejslavnějším albu, disk "Don't Blame Me: The Tales Of Ozzy Osbourne" je obrazovou biografií, životopisným kaleidoskopem Ozzyho. Ne že by to bylo na každodenní pokoukání (neboť je to přece jen dokument s mnoha informacemi a rozhovory), ale kvalita provedení a míra zajímavosti je velmi vysoko, takže ve své kategorii patří ke špici.

Půldruhé hodiny filmu se točí kolem rozhovoru s Ozzym mluvícím o svých životních peripetiích a především tedy o hudbě. Obrovské množství záběrů z koncertů, klipů i zákulisí vytváří velmi celistvý obraz o právě probíraném tématu (vznik Black Sabbath, odchod na sólovou dráhu, alkohol, drogy, aféry, spřízněná duše Randy Rhoads a další). Některé koncertní záběry z počátků existence Black Sabbath jsou velmi unikátní (např. klasický rokenrol "Blue Suede Shoes" v podání kapely), výmluvné a úsměvné jsou i historky Ozzyho kolegů rockerů (Elliot, Ulrich, Kilmister a další). Značná a velmi pěkně udělaná část se věnuje předčasně zesnulému kytaristovi Randy Rhoadsovi, v němž našel Ozzy skvělého partnera.

Na dokumentu velmi oceňuji Ozzyho otevřenost, s níž hovoří o ožehavých tématech alkoholu, mediálně propíraných incidentech s holubem a netopýrem a zejména o největší aféře se sebevraždou fanouška spojovanou s písní "Suicide Solution". Ozzy, jak známo přezdívaný Šílenec, v těchto chvílích získává úplně jiný lidský rozměr. V kombinaci s hudební složkou filmu, kde znějí podstatné pasáže nejlepších Ozzyho písní, je to velmi působivé. Protože film končí rokem 1991 (klip "No More Tears"), je též zábavné vidět rodinku Osbournovic dávno před jejich seriálovou slávou z MTV.

DVD je vybaveno velmi slušně - titulky, obsáhlá biografie, diskografie a hlavně velmi potěšující pětikanálový zvuk, což je u dokumentu chvályhodné. Škoda, že film končí začátkem devadesátých let, jistě by se našla i další zajímavá témata, jež by do rámce dokumentu dobře zapadla a ještě více obohatila obraz Ozzyho, podivuhodného heavymetalového Šílence.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY