shop.musicserver.cz
Milan Áda - Mí idolové jsou takoví jako jejich nádherné písně

Milan Áda - Mí idolové jsou takoví jako jejich nádherné písně

Vydáno: 25.12.2022 12:00 v sekci Rozhovory - Milan Menčík | foto: Milan Áda

Hudbou se člověk nemusí nutně živit, může si jí však plnit sny. Milan Áda si jeden takový splnil na desce "Po pěšinách snů". Jeho autorské písně zde nahráli a nazpívali lidé, které obdivuje. Pracovat s legendami domácího folku pro něj byl životní zážitek, o kterém se rozpovídal i v našem rozhovoru.

Milan Áda je tvůj pseudonym. Proč vlastně nepoužíváš civilní příjmení?

Příjmení jsem měl dlouhá léta navlečeno jako neosobní označení statutárního zástupce organizace, které jsem doma, mezi přáteli, na vandru, zkrátka po práci v soukromém životě odkládal jako montérky. Pod nimi zůstávalo mé civilní já - Milan - a pro většinu přátel, včetně mé ženy, Áda.

Soukromým povoláním jsi učitel. Jak se to prolíná s tvou láskou k hudbě či literatuře?

Vzhledem k tomu, že po celý profesní život učím češtinu a dějepis, je literatura nejen mou zálibou, nýbrž i mým denním chlebem. Kytara, usazená ve stojánku, aby byla kdykoliv k dispozici, je přirozenou učební pomůckou, s níž jdou kromě písniček podnikat i různé vylomeniny typu zhudebněných vyjmenovaných slov, nácviku pádových otázek a podobně. Léta jsem navíc vedl zájmový útvar hry na kytaru, než mě v jeho vedení nahradili právě moji žáci - absolventi naší školy a mého kytarového kroužku.

Milan Áda - Po pěšinách snů
© Milan Áda
Nové studiové album "Po pěšinách snů" je teprve druhé. Proč jsi začal s vydáváním písniček tak pozdě?

Myslím, že to souvisí hlavně s mým pozvolným dozráváním a s mojí sebedůvěrou, respektive s jejím nedostatkem v období mladšího věku. Potřeboval jsem zkrátka dozrát. Ale hlavní roli sehrály pracovní povinnosti a především priorita číslo 1 - naše děti. Písničky musely počkat. Možná jim ta časová prodleva a můj nabytý odstup od nich prospěly.

Debut "Dopisy" vyšel před šesti lety ve spolupráci s vydavatelstvím Folk žije!. Nyní už tomu tak není. Jedná se o přirozený vývoj?

Na nahrávání prvního alba pod křídly vydavatelství Folk žije! nikdy nezapomenu, Ivanovi Kurtevovi a oběma Petrům (Petr Michal, majitel studia MK Production, Petr Novotný, hudební režisér) jsem za jejich skvělou práci moc vděčný, ale druhé album jsem toužil natočit s Druhou trávou, AG Fleky, s Honzou Hrubým, Pepou Malinou a Ivem Viktorinem, což byl dosti rozmáchlý projekt rozprostřený na několik let. První demosnímky "Pěšin snů" jsem natáčel 29. června 2018 právě v Petrově českobudějovickém studiu.

Kam ses se svojí tvorbou za těch šest let posunul?

Ono jde spíše o posun za bezmála dvacet let, protože "Dopisy" obsahovaly především mé starší písně. Možná lze určitý posun vidět či lépe řečeno slyšet v bohatší harmonii nových skladeb. S přibývajícím věkem se přirozeně změnila témata textů, která reflektují i aktuální dění a změny ve společnosti.

Texty ke tvým songům by se daly pojmout i jako takový osobní životopis plný vzpomínek a konkrétních vjemů. Když se za svým životem ohlédneš, co vidíš?

To je otázka na dlouhé povídání. Když to vyjádřím hyperzkratkovitě: vidím opravdové dary, jichž se mi v životě dostalo a za něž jsem neskonale vděčný. I o tom je ostatně album "Po pěšinách snů" - koncipoval jsem jej, mimo jiné, i jako poděkování nejen mým hudebním idolům.

Milan Áda

Milan Sklenář, přáteli přezdívaný Áda, se narodil v roce 1962. Vystudoval pedagogickou fakultu UK, na níž pak ještě absolvoval studium pro řídicí pracovníky. Jeho profesní kariéra je spjatá výhradně se školstvím, ať již s funkcí ředitele školy, učitele či vedoucího mnohých zájmových útvarů. Ádovy záliby a koníčky se vyznačují značnou šíří - na jedné straně výčtu bychom nalezli aktivity sportovního rázu (atletika, fotbal, florbal, basketbal, trenérství a masérství), protipólem jsou historie, literatura, divadlo a výtvarné umění. Kromě skládání písní patří k jeho životním láskám tramping, vodáctví a horská turistika. Je ženatý, se svojí ženou má dvě děti. V roce 2016 vydal u labelu Folk žije! své první album "Dopisy", na něj letos navázala druhá řadovka nazvaná "Po pěšinách snů".

Novou desku jsi natáčel s muzikanty z Druhé trávy, s Janem Hrubým, písně nazpívalo pěvecké trio AG Fleku doplněné Robertem Křesťanem, což jsou právě ti tví idolové. Dá se vůbec popsat, jaký je to pocit, když právě tihle borci hrají a zpívají tvé písničky?

Milan Áda a Druhá tráva
© Milan Áda
Jeden pocit dokážu popsat poměrně výstižně - pocit amatéra, který se svojí tvorbou obtěžuje zmíněné velikány a legendy české hudební kultury. Naštěstí se velikost opravdu Velikých snoubí se skromností a porozuměním pro sny druhých. Nevím, jak bych ten pocit popsal, slovní spojení obrovská radost to nevystihuje. Blíže k realitě je pocit vnitřního naplnění a obdrženého štěstí.

Na jaké momenty z nahrávání budeš po létech nejraději vzpomínat?

Těch situací je mnoho. Například možnost vidět tyto legendy při práci. To bylo samozřejmě fascinující. Velmi lidsky vydařené a harmonické bylo natáčení videoklipu, malá Heidi byla úžasná. Hodně mě zasáhl i Ivo svým režisérským přístupem ve zlínském studiu, v mém Abbey Road, to byl pedagogický koncert. A pak to bylo především souznění s lidmi, které čtyři desítky let poslouchám a skrze jejich tvorbu mám rád. Naplnilo mě, že jsou takoví jako jejich nádherné písně.

Z textů písní jasně prosvítají i tví literární hrdinové. Po jaké knížce rád sáhneš opakovaně?

To by byl dlouhý seznam - z české provenience se periodicky vracím k Čapkovi, Kunderovi, Havlovi, Hrabalovi, Pavlovi, Fischlovi, Urbanovi, … ale i k Mílovi Nevrlému. Ze zahraniční literatury si vzpomenu na Waltariho a jeho "Egypťana Sinuheta", "Malého Velkého Muže", na Tolkiena, Bradburyho, Steinbecka, Robertse, Hemingwaye, Coelha a také třeba na Agathu Christie. Jakožto učitel pak opakovaně sahám po perlách dětské literatury od Andersena přes Exupéryho až k dnešní Rowlingové.

I po několikátém poslechu bych řekl, že žánrově se pohybuješ ve škatulce folkového šansonu. Jak sám vidíš svoji stylovou vyhraněnost?

Nikdy mě nenapadlo tohle téma řešit, takže opravdu nevím. Písně píšu v konkrétní náladě, z přetlaku pocitů a emocí. Z tohoto rozpoložení a z těchto ingrediencí se zrodí skladba, aniž bych jakkoli uvažoval o žánru. Folkový šanson - to zní hezky…

Milan Áda 2
© Milan Áda
Albu nechybí ani krásný booklet s výraznými ilustracemi Anny Tiché. Jak se díváš na dnešní dobu plnou streamů a digitalizace čehokoli?

Odpovědí by mohlo být právě pojetí mého dvaatřicetistránkového bookletu s Aniččinými ilustracemi. Necítím se dobře ve virtuální nerealitě, v neuchopitelnosti a nestálosti digitální doby, ve světě virtuálních pseudovztahů. Jan Žamboch, další písničkář, jehož mám nesmírně rád, napsal, že písně jsou mosty mezi lidmi. Mám rád fyzická CD či LP s textovými přílohami, tištěné knihy, pevné mosty a opravdové lidské vztahy.

Deska "Dopisy" byla studiovým projektem, budou mít zájemci možnost si alespoň některé songy z jejího následovníka poslechnout naživo?

Já nemám vlastní kapelu a ani zpěvačku. Polovina mých písní obsahuje ženské pěvecké party, a tak vystupuji pouze příležitostně s dcerou - jednou až dvakrát do roka na akcích určených pro širší okruh kamarádů a známých. Zda si nějakou skladbu do svého repertoáru zařadí Svatka Štěpánková či zda si Blanka Táborská vezme kupříkladu "Medvídky", ukáže čas.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nostalgická píseň "V peřejích" uvádí do světa stejnojmenné album projektu Malina Brothers (22.01.2024 10:08)
- Milan Áda připravuje album "Po pěšinách snů". Podpořit ho můžete na Startovači (27.11.2022 11:11)
- Recenze: Robert Křesťan & Druhá tráva pokračují na albu "Díl druhý" po cestě k vlastní nezařaditelnosti (25.10.2022 18:30)
- Druhá tráva se po devíti letech hlásí s novou deskou a představuje první skladbu (17.07.2020 09:48)
- Naživo: Na Prázdninách v Telči padl mýtus, že hudba bratří Ebenů s Druhou trávou nejde dohromady (02.08.2019 13:22)
- Nové desky 10/2018 - od Judas Priest přes Davida Byrna po AG Flek (14.03.2018 08:21)
- Další ročník Pinktoberu nabídne v Hard Rock Cafe koncerty Sebastiana, Rybiček 48 i Druhé trávy (21.09.2016 15:32)
- Recenze: Milan Áda si vydáním CD splnil sen. "Dopisy" si rádi přečtete i poslechnete (17.06.2016 14:20)
- Folkový objev Milan Áda chystá svůj debut za asistence žánrových hvězd (18.03.2016 12:26)
- Druhá tráva se na dvou CD ohlíží za posledním čtvrtstoletím (12.10.2015 14:17)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu