Chinaski dobyli s "Měl bych si boty zout" rádiový éter za nezvykle krátkou dobu

11.11.2022 18:30 - Josef Martínek | foto: Tomáš Beran

Většinou se na nejvyšších místech české rádiové hitparády objevují písně minimálně několik měsíců staré, v případě Chinaski si ale dramaturgové pospíšili. Singl "Měl bych si boty zout" bere první místo už po čtyřech kolech v pořadí. Albový žebříček vede podruhé Taylor Swift s nahrávkou "Midnights".
Chinaski - Frihet
© BrainZone
RÁDIA - Rychlost, s jakou se Chinaski do čela hitparády vyšvihli, je na tuzemské poměry skutečně málokdy vídaná. Většina singlů umístěných v první desítce vyšla ještě v první polovině tohoto roku, parta kolem Michala Malátného však ochutnávku z nové desky "Frihet" představila teprve na přelomu září a října. Už minulý týden s ní bodovala na dvojce a nyní na ni nevyzrál nikdo ze soupeřů. Písnička přitom ještě nedostala ani oficiální videoklip.

Tento jev svědčí především o tom, jak česká rádia fungují: dramaturgové spoléhají na svoje stálé oblíbence, které bychom spočítali na prstech jedné ruky. Kdykoliv někdo z nich něco vydá, cestu k vrcholu má umetenou, jako kritérium k nasazení do nejvyšších rotací totiž slouží právě jméno. V podobném postavení jako Chinaski jsou i Mirai, Marek Ztracený nebo Kryštof - a všechny je v aktuální top ten najdeme.

Minule vítězní Meduza, James Carter, Elley Duhé a FAST BOY se s "Bad Memories" tentokrát usadili na dvojce, pomyslný bronz si může na krk pověsit Alvaro Soler se "Solo para ti". Do elitní společnosti se nově podívali Lewis Capaldi, pátý s "Forget Me", a také Lost Frequencies ve spolupráci s Jamesem Arthurem. Jejich song "Questions" si polepšil hned o patnáct míst a zakotvil na šestce.

Nejúspěšnější novinku má na svědomí Kabát - song "Rumcajs miloval Manku" z nové studiovky "El Presidento" startuje na pětačtyřicátém řádku. Australský DJ Timmy Trumpet začíná s "Just In Case" jako jednapadesátý nejhranější. Zoe Wees, teprve dvacetiletá zpěvačka ze sousedního Německa, boduje s "Third Wheel" na padesáté čtvrté pozici. O další čtyři místa níže najdeme Louise Tomlinsona, někdejšího člena One Direction, jehož singl "Bigger Than Me" nejspíš příští rok v říjnu zazní na koncertě v pražské O2 areně.

O další obměnu v rádiových playlistech se postarali Dermot Kennedy (66. "Something To Someone"), Mabel a 24KGoldn (78. "Overthinking"), Imagine Dragons (87. "Enemy") a Tove Lo, jejíž "2 Die 4" najdeme na devadesáté šesté příčce.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Chinaski - Měl bych si boty zout
  2. Meduza feat. James Carter, Elley Duhé & FAST BOY - Bad Memories
  3. Alvaro Soler feat. Topic - Solo para ti
  4. Mirai - Vedle tebe usínám
  5. Lewis Capaldi - Forget Me
  6. Lost Frequencies feat. James Arthur - Questions
  7. Marek Ztracený - Originál
  8. Kryštof - Co bude pak
  9. Twan Ray feat. Moonshine & Solar State - Leave A Smile
  10. Miro Žbirka feat. David Žbirka - Nejsi sám


Taylor Swift - Midnights
© facebook interpreta
ALBA - Když dělá Taylor Swift pop, žebříčky se třesou. Desátá řadovka "Midnights" slaví ve světě obrovské komerční úspěchy, v americkém Billboardu už překonala hranici dvou milionů hitparádových jednotek. Také u nás dvaatřicetiletá interpretka obhajuje minulé prvenství. V posledních letech je přitom poměrně vzácné, aby nějaká popová deska dokázala předčit všechny domácí rappery, a ještě dvakrát za sebou.

Nejúspěšnější ze zástupců zmiňovaného žánru, Viktor Sheen, se s "Příběhy a sny" posunul na druhý stupínek. Svou pozici si prohodil se skupinou Kabát, která s "El Presidento" po třech stříbrných zářezech klesá na trojku. Mohlo by se zdát, že dosažení prvního místa už se teplickým rockerům vzdaluje, blížící se Vánoce a s nimi související shánění dárků jim ale může v dalších kolech hrát do karet.

Zbývající místa top desítky si - již tradičně - rozdělili hlavně další čeští rappeři: Calin, 58G, dvakrát Viktor Sheen, Yzomandias a Robin Zoot. Ze třináctky si na devítku polepšil Harry Styles, jehož nahrávka "Harry's House" spolu s vítěznou Swift drží prapor zahraničního popu.

Slovenská rapperka Luisa se s debutem "Sad & Savage" objevila na čísle dvacet osm. Pro tentokrát jde o jedinou novinku v hitparádě. V nabitém podzimním období je to překvapivá skutečnost.

Top 10 - alba:
  1. Taylor Swift - Midnights
  2. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  3. Kabát - El Presidento
  4. Calin - POPSTAR
  5. 58G - City Park
  6. Viktor Sheen - Černobílej svět
  7. Yzomandias - J. Eden E-G3N (#freekarlo edition)
  8. Viktor Sheen - Barvy
  9. Harry Styles - Harry's House
  10. Robin Zoot - Make Sudety Great Again

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 44. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY