shop.musicserver.cz
Ewa Farna, Forum Karlín, Praha, 3.11.2022

Královna českého popu Ewa Farna vsadila ve Foru Karlín na skvělý zpěv, vkus a bezprostřednost

Vydáno: 04.11.2022 15:38 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Pavel Trojan

Etapa pátého česky zpívaného studiového alba "Umami" je pro Ewu Farnou v mnohém přelomová. Vystoupala v ní na trůn ženské kategorie Českého slavíka, získala Cenu Anděl a s hitem "Tělo" nastolila společenské téma. Také koncert v pražském Foru Karlín potvrdil, že zpěvačka prožívá zatím nejsilnější období kariéry.

Live: Ewa Farna

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 3. listopadu 2022
setlist: Umami, Tělo, Na ostří nože, Boží mlejny melou, Klid, Měls mě vůbec rád, Za 100 let, Všechno nebo nic, Sama doma, Ross a Rachel, Vařím z vody, No ne, Dobré ráno, milá, Reinkarnační, Smutná píseň, Echo, Ticho, Verze 02, Boky jako skříň, Zkraceno v překladu. Přídavky: Leporelo, Vánoce na míru

Ewa Farna je vynikající zpěvačka. Toto konstatování už dnes asi překvapí jen málokoho, přesto s každým jejím živým vystoupením nabírá na absolutnu. Když se sálem rozezní její jistý a všemi druhy emocí zbarvený hlas, jde o atribut, který snadno zastíní všechno ostatní, co se na pódiu děje.

Ewa Farna, Forum Karlín, Praha, 3.11.2022
© David Böhm
Naštěstí si je interpretka z česko-polských hranic vědoma svých předností, a tak nemusí z koncertů na právě probíhajícím turné k albu "Umami" dělat přehnaně opulentní cirkus. Scéna, kterou si do Fora Karlín připravila, byla prostorově výrazná a členitá, jak se na hvězdu jejích parametrů sluší, přesto ponechávala vystoupení nádech intimity.

Nad hlavním pódiem, z něhož vyčnívalo vyvýšené patro s prostorem pro tančící vokalisty a předsunuté molo, poutala po celý večer pozornost Ewina zářící silueta, stojan na mikrofon zase ozvláštňovala stejně nasvícená ozdoba rukou spojených do tvaru srdce. Byla to stage moderní, nápaditá, přesto velice vkusná, až umělecká.

Ewa Farna, Forum Karlín, Praha, 3.11.2022
© David Böhm
Hned úvodní intro "Umami" zahájené sborem přivodilo první husí kůži večera - a rozhodně ne poslední. "Tělo" následovalo trochu nečekaně už jako druhé v pořadí a poté došlo na starší hity "Na ostří nože" nebo "Boží mlejny melou". Atmosféra v sále, byť ne zcela zaplněném, byla vřelá a nadšená, diváci pěli refrény tak, že se jejich chorály svou hlasitostí snad vyrovnaly těm z největších koncertů v O2 areně.

Potlesk si zasloužila i výherkyně soutěže Gabriela, která si s Farnou zazpívala její průlomový, šestnáct let starý hit "Měls mě vůbec rád?". Obvykle jde v takových chvílích víc o spontánní emoce a vytvoření nezapomenutelného zážitku než o samotný výkon, tentokrát to ale neplatilo. Obě interpretky se na pódiu skvěle doplňovaly a nastavená laťka naprosté profesionality tak ani trochu nespadla.

Ewa Farna, Forum Karlín, Praha, 3.11.2022
© David Böhm
Za vyzdvižení stojí již zmínění vokalisté, kteří dodali některým skladbám zcela nový rozměr. Nejvíce utkvěl v paměti jejich procítěný, až dojemný zpěv ve filmové baladě "Všechno nebo nic". Oceňme také jejich univerzální dovednosti, vedle pěveckého řemesla totiž zastávali ještě role tanečníků. Jiným songům, v původní podobě spíše syntetického ražení, zase prospělo kapelní aranžmá - díky němu nesmírně rozkvetla například píseň "Vařím z vody".

Chybět nemohla vzpomínka na Davida Stypku, s nímž Ewa před pěti lety nazpívala uhrančivý duet "Dobré ráno, milá". Také v tomto případě vsadila na decentnost, v minimalistickém provedení se k ní v závěru přidal z reproduktorů i hlas zesnulého hudebníka.

Ewa Farna, Forum Karlín, Praha, 3.11.2022
© Pavel Trojan
Sofian Medjmedj, jenž na loňské desce hostuje v "Reinkarnační", byl fyzicky přítomen - a na jeviště vtrhl doslova jako uragán. Překvapení přinesla píseň "Echo", pro tu totiž zlatá slavice sáhla do svého polsky zpívaného repertoáru. Byl to do jisté míry risk, který nemusel vyjít, nakonec ale tato položka setlist i díky zanícené interpretaci příjemně osvěžila.

Vedle hudby, zpěvu a tance bylo vystoupení protkané také Ewinou bezprostředností a humorem. V proslovech si utahovala ze svého outfitu ve stylu "jako když se zkříží Milka s Alzákem", ze svých tělesných proporcí i blížící se třicítky. Akustické podoby singlů "Za 100 let" a "Ticho" dokonce po vzoru některých písničkářů uvedla zpívaným situačním textem. Zatímco obě jmenované skladby patřily v komorním pojetí k vrcholům koncertu, pokusy o vtip spíše spadaly do kategorie "to nemuselo být".

Ewa Farna, Forum Karlín, Praha, 3.11.2022
© Pavel Trojan
Oceňovaná nahrávka "Umami" zazněla téměř celá a i naživo se perlou stala "Verze 02", v níž již plně soběstačná žena rozmlouvá se svým třináctiletým já. Intimitu tohoto jímavého dialogu podtrhlo zrcadlo, do kterého Farna svoje slova pěla. Závěr základní části obstaral roztančený singl "Zkraceno v překladu", v němž hlavní aktérka pokorně ustoupila do pozadí a vyniknout nechala svoje tanečníky, vokalisty a muzikanty. Sympatické gesto.

S přídavky "Leporelo" a "Vánoce na míru" se navíc fanoušci od své favoritky dočkali ještě jednoho překvapení - sdělila jim, že příští rok plánuje svoje jubileum oslavit v O2 areně. Je to cíl možná odvážný, ale logický. Mezi mladými domácími zpěvačkami mainstreamového zaměření totiž Ewa Farna momentálně nenachází konkurenci.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Sofian Medjmedj oznámil koncert ve Foru Karlín (30.11.2023 17:17)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Naživo: Znovu na velké scéně a zase úplně jinak. Ben Cristovao si do O2 areny připravil naprosto odlišnou show (11.11.2023 16:34)
- Fotogalerie: Ben Cristovao opět vyprodal O2 arenu (11.11.2023 12:18)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Ewa Farna si příští rok zopakuje oslavu třicetin v O2 areně (24.10.2023 07:11)
- Naživo: Ewa Farna oslavila třicítku v O2 areně. Předvedla show světové úrovně (15.10.2023 12:31)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu