shop.musicserver.cz
Future Islands, Lucerna Music Bar, Praha, 30.10.2022

Future Islands si v Praze vytahovali z pusy hady

Vydáno: 02.11.2022 13:03 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Čestmír Jíra / musicserver.cz

"To je výborná hudba, tohle bych si měl pouštět do sluchátek častěji," říkali si možná mnozí, když se stále ještě spíše méně známá kapela premiérově představila na Colours Of Ostrava 2018. A teď přijela znovu - poprvé od roku 2014 navštívila Prahu. A už zase zahrála v Lucerna Music Baru.

Live: Future Islands

support: Laundromat
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 30. října 2022

setlist: For Sure, Hit The Coast, Time On Her Side, Plastic Beach, Peach, Walking Through That Door, Ran, Before The Bridge, Light House, Moonlight, A Dream Of You And Me, The Painter, Ancient Water, King Of Sweden, Seasons (Waiting On You), Long Flight, Tin Man, Inch Of Dust, Vireo's Eye, Little Dreamer

Titulní fotka pochází z koncertu v Lucerna Music Baru v roce 2014, na tom aktuálním jsme neměli fotografa. Pokud pro nás chcete fotit, ozvěte se na veznik@musicserver.cz.

Americká synth-popová formace Future Islands patří spíše k nenápadnějším celkům. Koně z proslulé stáje vydavatelství 4AD spojila mimo jiné i láska k Joy Division a The Cure, nicméně svým vzorům se jejich žáci světovou popularitou ještě ani zdaleka nepřiblížili. Zasvěcená komunita sledující weby typu Pitchfork by je vychválila do nebes, skutečnou popularitu ale zatím ještě naplno nepoznali.

Mnoho na tom nezměnily ani boční projekty jednotlivých členů, ani nezapomenutelný koncert na Colours Of Ostrava 2018. A co si budeme povídat, i nejvěrnější fanoušci by asi uznali, že se jedná o kapelu, kterou si musíte pořádně naposlouchat a naučit se vnímat ty detaily. Jinak může materiál z jejích desek působit docela monotónně.

Ne však koncert! Ten je natolik odlišný, překvapující a zábavný, že ten naopak utkví v hlavě hned. Rytmická část se vší úctou k ní tolik zajímavá není, a když se na bubeníka a basáka zaměříte, uvidíte, že nemají zas tak moc co dělat. Zvlášť mistr paliček tady nemusí hrát silou, spíše se snaží udržet vysoké tempo.

Skutečným virtuosem v sestavě je ale klávesista Gerrit Welmers. Je to on, kdo přichází s nápady a kdo pomáhá jednotlivým hudebním stopám dodat tu správnou šťávu. A pak je tady ještě frontman Samuel T. Herring. A ten se vymyká všemu, co je na koncertních seancích běžné. Jeho zpěv místy přechází až do growlingu, je to ovšem hlavně tanec, kterým je pověstný. A popsat slovy to, co na pódiu předvádí, dost dobře nejde. Posuďte sami:

Samuel T. Herring si v puse našel hada a snaží se ho vyrvat z těla ven. Samuel T. Herring vykopává nohu do vzduchu. Samuel klečí. Plazí se. Trhá si tričko. Vytrhává si zbytky řídkých vlasů. Na konci písně "Ran" dělá třistašedesátistupňovou otočku kolem své osy. V "Corner Of My Eye" si lehá na zem, stáčí se do klubíčka a usíná. Tančí jako o život, ve skladbě "Painter" mu pod rudým světlem jdou vidět kapky potu stékající po bradě dolů. Samuel vymetá pavučiny. Chodí po špičkách. Hraje baseball. Zapíná zip. Podlézá tyčku břichem napřed. Na konci kousku "Seasons (Waiting On You)" už jen stojí ve zpoceném tričku a vstřebává ovace. A hned nato skáče rybičku, jako by půlkulaté pódium vyprodaného Lucerna Music Baru byl tobogán, ze kterého chce sjet hlavou dolů. A tak dál.

Působí to divně, když to píšu, a ještě divněji, když to po sobě čtu. Chudák čtenář, který na místě vůbec nebyl. Musí být úplně zmatený. Ale tak už to s Future Islands je. Je to jako psychedelický trip.

Přitom jejich hudba taková není. Když se zaměříte na texty, zpívá se v nich například o tom, že je lepší poslouchat lidi, kteří vás mají rádi, než toho člověka v zrcadle ("Plastic Beach"). O pomáhání příteli v tom, aby šel za svým snem ("Walking Through That Door"). Nebo o obětování všeho pro lásku ("Corner Of My Eye"). Takže vlastně úplně normální témata.

Ať už je ale budete mít kvůli tanci za šílence nebo naopak za skupinu, která je v hudbě umírněná stejně jako její image, nelze těmhle muzikantům upřít, že do pražského koncertu dali všechno. Když frontman před koncem vystoupení zůstal stát, a zatímco mu z brady padaly kapky potu na úplně mokré tričko, on jen bez hnutí vnímal bouřlivé ovace, byl to silný moment. Věděl, že se s kapelou snažili odehrát další nezapomenutelný koncert. A věděli to i všichni diváci. Podařilo se.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Rozchodová deska podle Future Islands. "People Who Aren't There Anymore" je jejich nejlepší album (03.02.2024 13:00)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Video: V animovaném klipu "Say Goodbye" od Future Islands se růžovovlasá dívka toulá abstraktními krajinami (10.01.2024 12:14)
- Video: Future Islands se pro klip k osobitému singlu "The Fight" spojili s talentovanou Beedallo (03.12.2023 10:36)
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Obří mural Iana Curtise v jeho rodném Manchesteru byl konečně obnoven. Nově jej najdete poblíž nádraží Piccadilly (13.09.2023 18:37)
- Video: Future Islands jsou zpět. V černobílém videoklipu "Deep in the Night" teskní po lásce (16.08.2023 17:33)
- Odkaz Joy Division a New Order opět ožije díky Peteru Hookovi (05.05.2023 12:45)
- Audio: Letošní coververzi "Last Christmas" obstarali Future Islands. Vánoční zázrak ale nečekejte (10.11.2022 13:38)
- Fotogalerie: Legendární The Cure v obrazech (25.10.2022 08:18)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Vladimír Mišík Justin Bieber AC/DC Queen Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu