Tribute to Miro Žbirka, O2 universum, Praha, 21.10.2022

"Meky na veky" aneb Jak se slavily nedožité sedmdesátiny Mira Žbirky

Vydáno: 22.10.2022 21:10 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Bestsport/Jan Nožička

V pátek 21. října by Meky Žbirka oslavil sedmdesát let. Osud tomu ale nepřál, a tak mu kolegyně a kolegové popřáli in memoriam. Na tribute koncertě v O2 universu se sešla dvacítka umělců, která oprášila jeho nesmrtelné hity. Celý večer dokázal, že Meky je tu stále s námi.

Live: Tribute to Miro Žbirka

místo: O2 universum, Praha
datum: 21. října 2022
setlist:Náhodou, Atlantida (Bára Basiková), Cesta zakázanou rýchlosťou (Marta Jandová), Len s ňou (Lukáš Adamec), Milionkrát (Jiří Macháček), Fair Play (David Kraus), Možno sa ti zdá (Michal Hrůza), Catherine (Slza), Do člna (Petr Marek + Midi Lidi), V slepých uličkách (Petr Bič Project), All My Days (Lenny), Čistý svět (Ráchel Skleničková), Dr. Jekyll Mr. Hyde (Petr Ostrouchov), Jesenná láska (Jana Kirschner), Oh Me Oh My (Jana Kirschner + Albert Černý), Múr našich lások (Katarína Knechtová), Každý chce byť naj (Mirai Navrátil), Zamilovaná (Lenka Filipová), Zažni (Petr Nagy), Co bolí to přebolí (Adam Ďurica + Martha), Nejsi sám (David Žbirka), Can´t Buy Me Love (Rob Cass), Hey Jude (Rob Cass), 22 dní (Petr Fiala), Biely kvet (Michal Malátný), Balada o poľných vtákoch, Mám rád (Dan Bárta)

Chtěla bych smeknout před organizátory této akce, že se podařilo sestavit tento vzpomínkový koncert. Na československého legendárního zpěváka se krom pražské zastávky vzpomínalo v Londýně a v Bratislavě s mírně pozměněnou sestavou hostujících umělců. Je chvályhodné, kolik muzikantů a muzikantek napříč žánry a generacemi se spojilo, aby dalo vzniknout ojedinělému zážitku, na který se bude dlouho vzpomínat. Navíc pražské vystoupení připadlo na pátek, kdy hudebníci vprostřed nabité podzimní koncertní sezóny zpravidla hrají jinde. Ale nikdo z pozvaných si nenechal ujít tuto příležitost, aby mu vzdal posmrtný hold.

Tribute to Meky Žbirka, 21.10.2022
© Bestsport/Jan Nožička
Program večera si stihl naplánovat z velké části Miro Žbirka ještě před svou smrtí, vše pak dotáhla do zdárného výsledku jeho žena Kateřina. Na show se podíleli kamarádi z česko-slovenské hudební scény, vrstevníci, zástupci mladé generace a další osobnosti, které měl Meky rád, uznával je, spolupracoval s nimi nebo je podporoval. O průvodní slovo mezi jednotlivými písněmi se postaral Otakar Brousek.

Tribute začal trochu rozpačitě. Úplný úvod patřil animovanému klipu "Náhodou". Poté následoval čtyřlístek interpretů, jejíž uchopení hitů se moc nezadařilo. Bára Basiková se svojí "Antlantidou" byla místy příliš ukřičená a obtížně vstřebatelná po posluchačovo ucho. Marta Jandová vlítla na pódium s rychlostí uragánu (měla k tomu i patřičně nazvanou píseň) a roztleskala přítomné. Zatímco Bára se po odzpívání zeptala: "Meky, počuješ nás?", Marta zavzpomínala, že Žbirka byl pro ni jako strejda, který ji znal odmala.

Tribute to Meky Žbirka
© Bestsport/Jan Nožička
Na Lukáše Adamce jsem se těšila, fandila jsem mu za dob SuperStar, kterou v roce 2011 vyhrál, a naživo jsem ho zatím neviděla. Miluju slovenské hutné hlasy typu Ivana Táslera z IMT Smile a Kulyho z Desmod, kterým je hlasově podobný. Jeho číslo ale bylo takové nijaké. Přišlo mi, že místy lapal po dechu a po slovech, která se mu nejspíš vytratila. Po pódiu neustále roztěkaně chodil a snažil se opět roztleskat všechny příchozí, aby vyplnil mezihru. Jirka Macháček je showman, od něho se čekalo, že boky na pódiu rozvlní. Při této písni byl na místě, kde jsem seděla, ale šílený zvuk - bicí se odrážely od stěny a do pravého ucha mi šel rušivý element, který nešel moc ruku v ruce s tím, co slyšelo druhé ucho směrem z pódia.

Naštěstí s příchodem Davida Krause, který dostal za úkol zazpívat písničku "Fair Play", se vše zlepšilo. Zpěvák dodal, že nemusí nic dalšího říkat, že skladba řekne vše. Dodal, že by takovou chtěl sám taky napsat, ale že není Žbirka. Další příchozí Michal Hrůza zavzpomínal, že mezi ním a Žbirkou bylo propojení kapel. Přešel k němu kytarista Honza Horáček, a když měl Michal před lety úraz, Meky si vzal jeho kapelu právě pod svá křídla coby doprovodný band.

Tribute to Meky Žbirka, 21.10.2022
© Bestsport/Jan Nožička
Sety prokládaly Žbirkovy hlasové záznamy, což bylo příjemné zpestření. Došlo také na dva proslovy. O ten první se postarala asi po čtvrtině odehraných písní manželka Kateřina. V poslední třetině pak dostali ona a její syn od zástupců labelů zlatou desku za Českou, ale i Slovenskou republiku za prodej desky "Posledne veci", kterou pomohl dokončit právě syn Žbirkových David.

Nejobtížnější úkol dostala kapela Slza: zpívala "Catherine" - "pro Catherine před Catherine", jak dodal Petr Lexa. Tuto písničku Žbirka složil, když bylo Kateřině osmnáct. A bylo to doslova překvapení večera. Právě Slza tento lovesong povýšila na jiný level. Bylo to podobné originálu, přesto (nebo proto) uvěřitelné.

Poté stage okupovali originálním způsobem MIDI LIDI v čele s frontmanem Petrem Markem, který si neodpustil vzít svoje oblíbené tričko New Order. Jejich vystoupení bylo jiné, takové midilidské a hodně zábavné. Petr Marek napodobil i Mekyho hlas, aniž by ho nějak zesměšňoval. Byla to taky jediná Žbirkova písnička bez doprovodné kapely, kterou jinak tvořili kytaristé Jan Ponocný a Honza Horáček, baskytarista A.L. Almela, bubeník Matyáš Vorda a na klávesy Karel Heřman.

Petr Bič Project vyfasoval hit "V slepých uličkách" a provedení působilo velmi příjemně. Lenny dala díky svému zastřenému hlasu rockovější punc anglické "All My Days". Tvůrci zajímavým způsobem nakombinovali v "Čistý svět" živý projev s tím studiovým. To za klavír usedla a živě hrála Ráchel Skleničková a z velkoplošné obrazovky ji doprovázel z klipu vystříhaný Meky.

Na veselou notu uhodil Petr Ostrochov s bujarou "Dr. Jekyll Mr. Hyde". Zaujalo spojení Alberta Černého s Janou Kirschner, Albert na své kolegyni očima visel a chtěl být co nejvíc napojený na souhru. Hlasově souzněli, oba se ještě vtipně sesynchronizovali v závěrečném poskakování po pódiu. Mirai Navrátil měl tu čest, že se mohl doprovodit na Mistrovu kytaru.

Tribute to Meky Žbirka, 21.10.2022
© Bestsport/Jan Nožička
Jediná interpretka, která zpívala svoji píseň, byla Lenka Filipová se "Zamilovanou". Začala ve francouzštině a pak přešla plynule do češtiny. Své místo na pódiu měla i Martha, pro mnohé interpretka jednoho hitu, a to právě "Co bolí, to přebolí". Parťáka jí dělal Adam Ďurica.

Nechyběl ani singl "Nejsi sám", který aktuálně bourá hitparády a rádiové étery. Mekyho syn je takový jiný a působí tak trochu z jiného světa, aniž by to bylo myšleno nějak zle. Jeho outfitu dominovala pytlová sukně a v mezihře se zasnil a tančil.

Z Londýna přijel hudebník a producent Robb Cass, který produkoval ve studiu Abbey Road Mirova alba. A když je to Žbirka, tak nemohli chybět jeho milovaní Beatles. Zazněly rovnou dva kousky. Potom večer nabral grády. Moje oblíbené songy "22 dní" zazpíval Petr Fiala z Mňágy a "Biely kvet" Michal Malátný z Chinaski. A vysekl ho tak, že bych ho vůbec nepoznala. Fiala zavzpomínal na jejich koncert na střeše z brněnského mrakodrapu, když si jako hosta přizvali právě Mekyho.

"Baladu o poľných vtákoch" pustili z plátna prostřednictvím originálního klipu, jehož ponuřejší vyznění se opravdu hodí na poslední rozloučení. Poslední sbohem písní "Mám rád" dal Dan Bárta, za jeho zády se pak shromáždili zbývající účinkující.

Tribute to Meky Žbirka
© Bestsport/Jan Nožička
Byla to krásná podívaná a mnohým přítomným jistě bylo líto, že Mekyho písně neuslyší v koncertním provedení. Jeho kapela se rozpustila - Honza Horáček s ním odehrál dvacet sezón a Honza Ponocný 23 let. Druhý jmenovaný zavzpomínal, že Miro Žbirka nikdy nezazpíval falešně ani neodbyl koncert. A že nebyl týden, kdy by z jeho úst neslyšel shrnutí koncertu, že byl dobrý a "Pridávali sme"

Někteří hosté se s písní popasovali znamenitě. Ač nebylo cílem znít jako originál, mnozí se tomu hodně přiblížili, a když člověk zavřel oči, znělo to, že je Meky s námi - hlavně u výkonů Michala Malátného, Slzy, Petra Marka, ale i Mirai a dalších. Ženská sekce samozřejmě nikdy nebude znít jak Meky, všechny ale pojaly skladby se šarmem.

Jako celek to byla pěkná a důstojná oslava Žbirkova života a tvorby. "Život nehrá fér," jak se zpívá v jedné jeho nejznámější písni. Ale takový je osud. Meky tu s námi byl, je a bude na veky, protože jeho písně tu jsou s námi stále. "Meky na veky," díky!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
- Video: Mirai v songu a klipu "Easy" vzpomínají na dětství i začátky kapely (15.04.2024 11:51)
- Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize (14.04.2024 16:30)
- Naživo: Duše se tetelí. Jana Kirschner zahalila Lucerna Music Bar do hávu neobyčejné magie (09.04.2024 16:00)
- Fotogalerie: Jana Kirschner uchvátila Lucerna Music Bar obyčajnostmi a intimní atmosférou (09.04.2024 10:43)
- Recenze: Jana Kirschner natočila neobyčejné "Obyčajnosti" (02.04.2024 16:00)
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Mirai si k desátým narozeninám nadělí čtvrtou desku "TOMODACHI" (26.03.2024 10:14)
- Hudba Mira Žbirky zazní v prosinci na Symphonic Night v O2 universu a už nyní na vinylech s alby z let 1992–2022 (20.03.2024 08:01)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe