Robert Křesťan & Druhá tráva ohlašují písní "Crazy Horse" album "Díl druhý"

12.10.2022 16:26 - Jiří V. Matýsek | foto: Dušan Tománek

Kde je část první, dříve nebo později bude i druhá. Když tedy téměř přesně před dvěma roky vyšla Robertu Křesťanovi a jeho Druhé trávě deska "Díl první", bylo od počátku jasné, že na ni brzy naváže pokračování. Ostatně celý koncept byl zamýšlen jako dvojalbum, kde se potkají nově přetextované písně Křesťanových oblíbenců a autorský materiál. Přestávka mezi oběma počiny nakonec trvala dva roky, avšak od 10. října je "Díl druhý" na světě. Uvádí jej singl "Crazy Horse".

Kolekci, na které tentokrát převažují autorské písně nad těmi převzatými, producentsky zaštítil Eddie Stevens, který je známý svou spoluprací s britskými tanečními skupinami. Jeho experimentální přístup posunul svébytný akustický zvuk Druhé trávy do jiných kontextů. V Birdland Studios na úpatí slovenských Súľovských vrchů se nebál do aranží zapojit klávesové nástroje, syntezátory, netradiční studiové efekty nebo muzikanty posunout až za hranici jejich komfortní zóny.

"Nyní, s odstupem času, už pro mě není 'Díl druhý' pouze druhou polovinou celého projektu. Skoro jako bychom stáli u jiného projektu. Kromě jedné skladby, která byla nahrána ve stejnou dobu jako první část, jsou to všechno nové a originální písně, nahrané s jiným záměrem ve velmi odlišném studiu," popisuje Stevens.

Nové dílo je prošpikované nejrůznějšími intermezzy, které producent natočil právě během natáčení s kapelou na úpatí slovenských hor. A to aniž by to hudebníci věděli. Slyšíme však i ruchy okolní přírody, včetně zurčení potoka u studia. "Potok je v nahrávce metaforou plynutí času. Všude jsou odkazy na minulost, přítomnost a budoucnost Druhé trávy. Možná pohřbené hluboko a zcela správně se vyhýbající přímé záři světel, ale je to tam. Celá nahrávka se opírá o tuto metaforu. Je to v textech, instrumentaci, stylu hry, stylu nahrávání. Takže jde svým způsobem o nějaké hledání - jak to Proust poeticky nazval - ztraceného času," uzavírá producent.

Na vydání desky upozorňuje song "Crazy Horse", který je básnickým příběhem stejnojmenného náčelníka. Dokonce tu zní i indiánský jazyk lakotština. Zvukově je nyní Druhá tráva barevnější. K vybrnkávanému banju Luboše Maliny se postupně přidávají dosud neslyšené ruchy a zvuky, vokál Roberta Křesťana je místy rozostřený ozvěnou. Nic z toho ale nejde proti duchu formace, jen se jaksi prohlubuje její už tak výrazná nezařaditelnost.

Od svého období bluegrassu urazila tahle skupina obrovskou cestu. "Hlavním motivem této skladby jsou vzpomínky na důležitá témata mého dětství a dospívání. Především na skauting, E. T. Setona, romány Karla Maye nebo muziku, která s tím souvisí, zejména písničky raných Greenhornů," svěřuje se zpěvák Robert Křesťan.

Album už je k dispozici na CD a jako digitální download. V plánu je rovněž vinylová edice, ta však vyjde až po Novém roce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY