shop.musicserver.cz
Face The Day - Echoes Of The Child's Mind

Face The Day naplnili "Echoes Of The Child’s Mind" bolestmi duše, nepřišli ale o naději

Vydáno: 22.10.2022 14:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Face the Day

Život není jen radostný a prosluněný, naopak šeď a temnota doslova škrábou na dveře. A to není potřeba vyloženě vyjmenovávat problémy, kterých je všude plno. I z nejhlubší černoty ale lze vykřesat naději, například v podobě desky. Přesně to činí "Echoes Of The Child’s Mind" domácího projektu Face The Day.

9/10

Face The Day - Echoes Of The Child's Mind

Vydáno: 23.9.2022
Celkový čas: 38 minut

Skladby: It's Over, Growin' Up, There's A Place In My Mind I Tend To Hide, Bright Dot In The Darkness, Dawn, Entagled Souls, Panta Rhei, Last Kiss

Vydavatel: Self-released

Martin Schuster, muzikant působící třeba v Martians nebo Mindwork, založil před několika lety projekt Face The Day jako místo, kde bude moci po svém rozvíjet své progrockové spády. Ke dvěma dosavadním řadovkám (výrazná byla zejména ta druhá, čtyři roky stará "Stuck In The Present") nyní přibyla "Echoes Of The Child’s Mind". A je to nejosobnější položka diskografie projektu.

"Album vznikalo za tragických rodinných okolností," nechal se slyšet Schuster. Výsledek je hudebním zmapováním vlastní duše, terapeutickým návratem do vzpomínek na dětství i cestou od temnoty ke světlu, od beznaděje k naději. Takže když v úvodní skladbě "It’s Over" frontman zpívá: "I Feel A Little Anxious Today," věříte mu to úplně stejně jako smutné konstatování "Colours Are Pale / Illness Occures / and Death Is Closer Than It Ever Was / I Guess I’m Growing Up", které je ve své lapidárnosti nadmíru působivé.

"Echoes Of The Child’s Mind" je prosyceno melancholií a smutkem - barvy tu blednou, sny se rozpadají, ztrácíme se v temnotách -, ale zároveň je plné naděje. Jak se posouváme směrem ke konci nahrávky, světla a zklidnění postupně přibývá. V posledním dvojverší - "Until My Last Breath I Will Remember That / You’re The Only One. You Are My Mum" - pak dochází k definitivnímu smíření. Emoce, se kterými se na desce pracuje, jsou opravdové, uvěřitelné. A jakkoliv by téma na albu zachycené mohlo snadno svádět k ubrečenému patosu, Schusterovi a jeho aktuálním spoluhráčům (Dominik Vozobule a Roman Vícha) se tomu podařilo vyhnout.

Hudebně dílo plave ve vodách moderního progresivního rocku, hladinu občas rozčeří post-rocková plocha. Jasně tu dominují střední a pomalá tempa (inu, melancholie), skladby zdobí chytré a velmi často značně chytlavé melodické nápady. Hodně se toho děje i v dynamice nahrávky. Klipová "Entangled Souls" se tak pohybuje od jemně vybrnkávané kytary a tichého vokálu až k vygradovanému, uhrančivému refrénu.

Nedílnou součástí kolekce jsou i instrumentálky ("There’s A Place In My Mind Where I Tend To Hide" a "Panta Rhei"), které rozhodně nejsou samoúčelnou výplní. S emocemi pracují neméně výrazně, navíc jsou to muzikantsky působivé kousky. Jsou také prostorem, kam si může posluchač snáze promítnout své vlastní prožitky a vzpomínky - přece jen, v textech je jasně znát pohled a prožitek někoho dalšího.

"Echoes Of The Child Mind" je album, které vzešlo z bolestí duše, nepropadá ale beznaději. Nepoddává se lacino. Na první poslech se zachytí pár háčků v podobě melodických refrénů, postupně se ale deska otevírá a odhaluje svoje další hlubší vrstvy. Umělecky se Face The Day posunuli o notný kus kupředu. Silný emocionální impuls přetavili ve výraznou, propracovanou studiovku, které se vyplatí pečlivě naslouchat.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Projekt Martians se písní "27 Fairies" obrací k shoegazeu (06.01.2024 17:47)
- Audio: Between The Planets jsou v songu "Reckoning" melancholičtí i znepokojiví (21.12.2023 12:24)
- Naživo: Vzácně hraný prog. Face The Day a Between The Planets přivezli do Rock Café emoce i hudební barevnost (15.04.2023 12:13)
- Fotogalerie: V Rock Café zahrály naděje progresivního rocku a metalu, vystoupili Her Nature, Face The Day a Between The Planets (12.04.2023 08:43)
- Face the Day spojí síly s Between the Planets na jednom pódiu. Prog-rockový večírek se koná už v úterý v Rock Café (05.04.2023 07:33)
- Video: Between The Planets hledají v "The Walk" cestu z vnitřní temnoty (25.03.2023 17:08)
- Video: Face The Day nachází v "Bright Dot In The Darkness" světélko v temnotě (20.09.2022 11:55)
- Video: Chystaná deska od Face The Fay bude soudtrackem k nejtemnějšímu období života. Klip k "Entangled Souls" to potvrzuje (02.09.2022 15:57)
- Audio: Martians, kapela členů Mindwork či Elbe, láká na debut skvělým songem " A Soul of New Days" (07.06.2021 14:49)
- Audio: Mindwork se po osmi letech vracejí. Tvrdou skladbou "Depersonalized" ohlašují EP (04.12.2020 12:59)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu