shop.musicserver.cz
Adam Sedlák - Banger.

"Banger." s Adamem Mišíkem zanechal stopu (pro někoho lajnu). Aspiruje na film roku

Vydáno: 02.10.2022 09:00 v sekci Recenze - Hana Bukáčková | foto: z filmu

Stopětiminutový snímek "Banger." měl premiéru již na karlovarském filmovém festivalu, kde zaujal kritiky. Na odezvu fanoušků si musel počkat na konec září. Hlavní role ztvárnili Adam Mišík, Marsell Bendig, Anna Fialová, Jan Révai a Sergei Barracuda. A je to skvělá podívaná.

10/10

Adam Sedlák - Banger.

Vydáno: 22.9.2022
Celkový čas: 105:00

Vydavatel: Bontonfilm

O filmu "Banger." je aktuálně hodně slyšet - spousta lidí hovoří o tom, že v nich skutečně nechal stopy. A tak se rojí otázky: není to jen klamavá bublina a přehajpovaná realita? Snímek Adama Sedláka, plný drog a rapu, ale mile překvapil. Dobrých českých filmů je poslední dobou jako šafránu. A toto je jeden z nich, díky bohu!

Není to vyloženě hudební počin, ale s hudbou má hodně co do činění. Hlavní postavy hrají zpěváci a vše se točí kolem toho, jak udělat opravdový hit. Upřímně - nepatřím mezi cílovku filmu: dávno mi už není -náct, drogy jsem nikdy nezkusila, rap mi taky moc neříká, a že bych slintala nad mladým Mišíkem, to také nehrozí. Tady ale jako by dospěl, je z něho tvrďák, který si zahrává se zákonem, aby se vymanil ze svých poměrů, a jde si za jasným cílem.

"Banger." je jiný už tím, jak je zpracovaný. Je uvolněný, nenucený. Tváří se nízkorozpočtově, přitom nezapře artový nádech. Je natočený na mobil, aby byl autentičtější a co nejvíce se podobal reálnému životu. Obraz je občas roztěkaný, vytváří tak ono napětí. Hraje si s detaily, záběry jsou především zaměřené na mimiku protagonistů.

Obsazení je velmi dobře zvolené, tvoří ho kombinace herců s neherci. Casting prý trval půl roku a rozhodně se povedl. Nikdo nevadí, nikdo nevyčnívá. Ústřední dvojice ovšem fakt vede. Ztvárnil ji už zmiňovaný Adam Mišík, který tentokrát odhodil šminky, a Marsell Bendig (bratr Jana, známého ze SuperStar; ten se sám taky hlásil, ale neprošel do finálových kol). Jeden dealer, druhý smažka (guma s flexibilním přiblblým výrazem), a jak se dokonale doplňují!

Tohle dílo je exkurze do jiného světa - jednodenní honba za lepším životem, snem udělat hit (z anglického výrazu pramení název filmu), který všem ukáže a vše vyřeší, si ve finále může vybrat daň, se kterou nikdo nepočítal. Výlet do drogového podsvětí, společnosti, kde se důraz klade na značky a kde platí, že když nemáš love a postavení, tak jsi nula.

Alex (Adam Mišík) chce udělat tlustou čáru za minulostí - za prodejem drog. Touží napsat hit a spolupracovat s uznávaným rapperem Sergeiem Barracudou, který by mu zajistil dostatečnou slávu, po které prahne. Ukázal by tak, že něco ve společnosti znamená, a jeho ex by si vyčítala, že ho pustila k vodě. Aby se k rapperovi dostal, potřebuje sehnat peníze, hodně peněz. A ty nejrychleji sežene jak jinak než prodejem fetu, který se svým kamarádem napančoval.

Dobré jsou vsuvky, které film okořeňují. Někomu mohou přijít zbytečné, ale určitým způsobem to celé odlehčují - video, jak kočička s pejskem vařili dort, hořící bota Prestige, když se zasadí rána do ega hlavního hrdiny, YouTube návod na říznutí drogy, Pátečníci přirovnávající se k Čapkovi v době Masaryka či originální KPZ pro případ, kdy se fet vymkne kontrole. Mluva a dialogy jsou uvěřitelné, žádné naučené rutinní hlášky nečekejte.

Sergei Barracuda a Oliver Torr, kteří stojí za většinou hudby, stvořili dobrý podkres pro celý příběh, díky nim má snímek švih. Za zmínku stojí i posun tvorby hitu, která se jako červená nit táhne příběhem: nejdřív symbolizuje revoltu proti těm, co něco dokázali a mají moc, kdežto v závěru klade důraz na to, že se hlavní hrdina bojí, aby nezapadl v davu, a přeje si, aby všichni znali jeho jméno. To nakonec všichni budou znát, ale v souvislosti jiné, než si on původně představoval.

"Banger." je nadechnutí české kinematografie. Adam Sedlák je příslib budoucnosti už jen tím, že se nebál přijít s ožehavým tématem. Jeho snímek je nadčasový, nechodí kolem horké kaše. Ocenit lze dynamický střih, příběh jede, má spád, žádná nudná chvilka se nedostaví. První půlka je velká jízda, ve druhé polovině pak hlavního hrdinu dohání morální kocovina a hází zpátečku. Celek odráží dnešní dobu, jde o jakousi generační zpověď v časech, kdy se klade důraz na dokonalost jednotlivce.

Tenhle počin je film roku. Ukazuje, že český film má co nabídnout a že Adam Mišík a Marsell Bendig by se měli věnovat spíš herectví, protože v tom jsou opravdu dobří a věrohodní, hned zkraje navíc dostali životní role. Vymanili se ze škatulky uhlazených, sladkých hochů a chytli šanci za pačesy. Jsou neokoukaní (však nemusíme stále hledět jen na Rodena, Geislerovou, Wilhelmovou & spol., že?). "Banger." věrohodně ukazuje jednu subkulturu a jak to chodí v jejím zákulisí. Místy je to dost hustý kafe (třeba těch zvratků už bylo možná příliš), ale život se s nikým nikdy nemazlí - prostě jaký si to uděláš, takový to máš.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Naživo: Benny Cristo má natrénováno. V Ledárnách Braník mu lidi zobali z ruky (09.09.2021 21:34)
- Recenze: Adam Mišík jde na "2.0" dobrou cestou, sám si ale vrší zbytečné překážky (27.01.2020 15:11)
- Nové desky 51/2019 - od Harryho Stylese přes Adama Mišíka po Stormzyho (16.12.2019 13:30)
- Adam Mišík představí na "2.0" novou verzi sebe sama (04.12.2019 15:12)
- Video: Sebastian a Adam Mišík v "Cizince" překvapují. Pozitivně (30.11.2019 18:09)
- Video: Adam Mišík si do singlu "Proud" přizval rappera Doriana. Klip má nádech grunge (13.09.2019 10:49)
- Universal Music představil na tradičním showcase novinky. Alba chystají Marpo, Mirai i Slza (05.09.2019 14:07)
- Video: Adam Mišík vsadil v novince "Démoni" na současný zvuk a temnotu (29.03.2019 10:32)
- Adam Mišík uzavřel úspěšný rok koncertem v Akropoli. Vzdal na něm poctu legendám (06.12.2018 13:17)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Bono Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu