Trio kapel v čele s dánskými Vola přiveze v pátek do Rock Café nové cesty progresivního metalu

14.09.2022 13:26 - Tisková zpráva | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Dánská formace Vola zaujala letos v létě na Brutal Assault a prakticky měsíc po doznění posledních tónů festivalu míří do Prahy na samostatný koncert. Už tento pátek 16. září odehraje svůj koncert v Rock Café. Nepřijede sama, doprovodí ji dvojice Voyager a Four Stroke Baron.

Velmi osobití Dáni Vola, kteří jsou jedineční pro svou žánrovou nejednoznačnost, jsou jedním z největších příslibů současného progu. Už od debutu. Umějí brát od polyrytmických králů Meshuggah, ale úplně stejně dokážou využít synthpop 80. let. Na silný groove je tu namontována kopa klávesových ploch, které do popředí dostávají romanticky zasněnou, snad až rozněžnělou atmosféru. Prostě emoce, kam dohlédnete. Vola ale nekopírují, chameleonsky se dokážou vykroutit z jakéhokoli inspirativního podezření a navíc přidají krásné vokální linky.

Australané Voyager jsou také úkaz. Současnou podobu kvintetu se sedmi alby lze popsat třemi slovy: barevný, energický, pozitivní. Mísí výrazně melodické vokály, které poukazují až do 80. let k popovým kapelám A-ha nebo INXS, hudebně berou z moderního metalu/rocku, ale zabrousí i do djentu. Jejich hudba, stejně tak i koncerty, mají pozitivní energie na rozdávání.

Večer otevřou Four Stroke Baron, jejichž poslední album "Classics", které je plná chytlavých riffů a nezapomenutelných refrénů, nemíchal nikdo menší než Devin Townsend. Duo Kirk Witt a Matt Vallarino jsou splynutím obou uvedených kapel, ale vydávají se alternativnější, neméně progresivní cestou, jež v tvrdších momentech může připomenout francouzské věrozvěsty Gojira.

Vstupenky jsou v prodeji na webových stránkách pořadatelské agentury Obscure Promotion.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY