Lewis Capaldi se svěřil, že trpí Tourettovým syndromem

14.09.2022 10:23 - Kateřina Spacek | foto: Hollie Fernando

Skotský zpěvák a skladatel Lewis Capaldi prozradil svým fanouškům, že žije s onemocněním známým jako Tourettův syndrom a podstupuje léčbu botoxem. Před několika dny se během živého vysílání na instagramu rozpovídal mimo jiné i o tom, jak zjistil, že touto neurologickou poruchou trpí.

"Mám Tourettův syndrom. Zřejmě jsem ho měl vždycky, protože mám docela často tiky v ramenu. Chtěl jsem o tom mluvit, protože jsem nechtěl, aby si lidé mysleli, že beru kokain nebo tak něco," svěřil se zpěvák, který aktuálně brázdí hitparády se singlem "Forget Me". "Nejhorší na tom je, že když jsem z něčeho natěšený, objeví se syndrom v plné polní," pokračoval Lewis. "Některé dny je to bolestivější, není to ale nic hrozného."

V hudební branži není Lewis Capaldi jediný, který se s tímto onemocněním potýká. I zpěvačka Billie Eilish se rozhodla na začátku letošního roku přiznat stejnou diagnózu. "Nejčastější reakcí lidí je, že se smějí, protože si myslí, že se snažím být vtipná," řekla tehdy v rozhovoru pro Netflix.

Webové stránky NHS definují Tourettův syndrom jako poruchu, která způsobuje, že člověk vydává mimovolní zvuky a takzvané tiky. Tento stav obvykle začíná v dětství, ale tiky a další příznaky se obvykle po několika letech zlepší a někdy zcela vymizí. Nemoc sice nelze vyléčit, ale medikace může pomoci její příznaky zvládnout.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY