shop.musicserver.cz
Maxïmo Park, Peaness, Futurum Music Bar, Praha, 13.9.2022

Maxïmo Park v Praze vzpomínali na zemřelého režiséra. Velký hit ale nezahráli

Vydáno: 14.09.2022 12:15 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: [PIAS]

Znáte ten pocit, když jdete na koncert a nejvíc ze všeho se těšíte na jeden konkrétní song, který je právě pro vás tím úplně největším hitem? A jaké to je zklamání, když pak nezazní? Tak přesně tohle teď udělali českému publiku Maxïmo Park. Převážně na kytaře postavený večer to ale jinak byl povedený.

Live:Maxïmo Park

místo: Futurum Music Bar, Praha
support: Peaness
datum: 13. září 2022
setlist: All Of Me, The Night I Lost My Head, Baby, Sleep, Feelings I’m Supposed To Feel, Hips And Lips, Ardour, What Equals Love?, Placeholder, Great Art, The Undercurrents, I Don't Know What I'm Doing, Her Name Was Audre, Get High (No, I Don't), Books From Boxes, Versions Of You, Graffiti, Partly Of My Making, Our Velocity, Apply Some Pressure

Indierocková kytarovka z Británie. To byl a stále ještě je pořád pojem. Počátek tisíciletí přivedl na scénu spoustu těchto kapel. Některé z nich se transformovaly a za poslech stojí dodnes (Arctic Monkeys, Bloc Party). Jiné zůstaly věrné žánru a zvuku, s nímž prorazily, a tak naopak pomalu upadají v zapomnění. Nebo se na ně už dokonce úplně zapomnělo, což je třeba případ kdysi nadějných Orson.

A mezi všechny ty, kteří postupně upadají, ať už to jsou Kaiser Chiefs, The Fratellis nebo Razorlight, můžeme bohužel zařadit i Maxïmo Park. Ty bychom vzhledem k jejich bohaté studiové činnosti určitě rádi viděli na větších pódiích, než bylo právě to ve Futurum Music Baru. Ale je to tak, jak to je. Musíme být proto rádi hlavně za to, že to ještě nezabalili.

Vůbec by tady už totiž nemuseli být. Maxïmo Park totiž, se vší úctou k nim a jejich práci, nikdy neprorazili s takovou silou jako jejich kolegové zmínění výše. Přesto - ačkoliv se počty zhlédnutí jejich videoklipů na YouTube počítají spíše jen v tisících než v miliónech - mají své oddané fanoušky, pro které by nepřipadalo v úvahu nevyužít tak vzácné příležitosti, jakou byl jejich český koncert, a na místo nedorazit. Jenže jich bylo sotva pár desítek, a tak byl klub naplněný přibližně z poloviny. To do budoucna nevěstí nic dobrého.

Ve čtvrt na devět hlavním hvězdám předskočili ještě Peaness. A než se začnete smát jejich hloupému jménu, rovnou radši dodáme správnou výslovnost. Ta totiž zní "pínez". Ženské trio hrálo ve složení kytara, basa, bicí a zpěv, který si mezi sebe jednotlivé členky podělily. Argumentů pro doporučení k poslechu jejich indiepopové tvorby ale bohužel mnoho není, podobné kytarové songy, s nimiž předstoupily před publikum, už jste slyšeli tisíckrát jinde a lépe.

Maxïmo Park svůj setlist pro každý koncert drobně obměňují, jejich zastávka v Praze byla programově nejpodobnější vystoupení z německého Hamburku. I přesto ale došlo k několika drobným úpravám - k nim se hned dostaneme. Start byl podobný, hned sedm písniček zůstalo stejných, přičemž ta nejzábavnější z nich byla samozřejmě skočná "Hips And Lips". Návštěvníci ji odměnili prvním větším jásotem.

Frontman Paul Smith, mimochodem sám autor hned čtyř sólových desek, byl plný života. Třiačtyřicet byste mu určitě nehádali. V klobouku a černo-červené košili (kterou brzy odhodil a zůstal jen v jakési její havajské variantě, kterou měl pod ní) se dopouštěl teatrálních gest. Rukama se rozmachoval na všechny strany, a jelikož na rozdíl od zbývajících čtyř muzikantů (na titulní fotce k článku chybí ještě klávesistka) neměl v rukou žádný nástroj, snažil se stojan mikrofonu využít pro maximálně dynamický pohyb, co mu to jen drobné pódium klubu dovolovalo. Co si budeme povídat, bylo zkrátka znát, že je zvyklý zpívat pro více lidí. Pěl však sebejistě, bez zaškobrtnutí a skoro jako z nahrávky.

A také hodně povídal. Skoro každou skladbu uvedl přinejmenším tím, z jakého ze sedmi alb pochází, přičemž vůbec nejčastěji sahal k prozatím poslednímu "Nature Always Wins", které odeznělo skoro celé. Připravený tahák mu ale umožnil udělat i pár vstřícných gest, takže kromě českého "ahoj" nebo "děkuji" také pronesl v našem jazyce před "Great Art" i větu: "Toto je náš nový singl" nebo v případě "Books From Boxes" i: "Toto je milostná píseň."

Dozvěděli jsme se také, že "What Equals Love?" je skladba o politicích, kteří pořád jen lžou. Že "Versions Of You", tentokrát v anglické, nikoliv německé verzi, kterou hráli u našich západních sousedů, patří mezi nejsilnější kusy jejich dosavadního repertoáru. Nebo že se frontman při procházce Prahou zastavil v muzeu Franze Kafky.

A že má umění rád, potvrdil i na konci základního setu, kdy poprvé za celé turné zařadil pro zakončení před přídavkem píseň "Grafitti". Zvolil ji jako poctu francouzskému režisérovi Jeanu Luc-Godardovi, který ten den ve svých jedenadevadesáti letech zemřel a jehož filmy prý Paula Smitha velmi ovlivnily.

Přídavek už byl ale podobný jako kdekoliv jinde, a tak trio "Partly Of My Making", "Our Velocity" a "Apply Some Pressure" zakončilo poměrně dlouhý večer. Tedy až na jednu věc. Maxïmo Park nikdy neměli mnoho hitů, ovšem kousek "Girls Who Play Guitars" je jeden z jejich úplně největších. Pro řadu fanoušků to může být vůbec ten první, který jim vytane na mysl, když někdo vysloví jméno kapely. A ten, žel, nezazněl. Jinak to ale bylo fajn.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Audio: Kaiser Chiefs ohlašují nové album disco-popovým singlem "Feeling Alright" (29.10.2023 09:48)
- Naživo: Na španělském Mad Cool Festivalu se první den představili Robbie, Lizzo i tanečník Lil Nas X (01.08.2023 16:46)
- Maxïmo Park míří do Prahy. Ve Futurum Music Baru zahrají už v úterý (08.09.2022 10:27)
- Recenze: Kaiser Chiefs nahráli desku "Duck". Je z kategorie neurazí, nenadchne (08.08.2019 14:00)
- Nové desky 31/2019 - od Kaiser Chiefs přes Lordi po Of Monsters And Men (30.07.2019 07:01)
- Recenze: Kaiser Chiefs díky novince "Stay Together" nechávají vyčnívat předchozí desky (17.12.2016 14:30)
- Nové desky pro 40. týden (11.10.2016 06:40)
- Video: Kaiser Chiefs se v "Hole In My Soul" proměnili v závodníky (30.08.2016 09:29)
- Naživo: Tinie Tempah králem Szigetu, David Guetta pouštěl AC/DC, Sia podváděla a Noel Gallagher byl málem za fajn chlápka (22.08.2016 09:20)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu