shop.musicserver.cz
Richard Marx, Divadlo Hybernie, Praha, 30.8.2022

Richard Marx si publikum v Praze omotal kolem prstu. Jen s kytarou, klavírem a svými (nepřítomnými) syny

Vydáno: 02.09.2022 11:48 v sekci Naživo - Jaromír Koc | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Americký zpěvák Richard Marx se předposlední srpnový den konečně dočkal své pražské premiéry. Ve velmi slušně zaplněném Divadle Hybernia představil nejen své největší hity, ale i pár ochutnávek z nadcházející desky. Za svou skvěle připravenou akustickou show si nakonec vysloužil i ovace vestoje.

Live: Richard Marx

místo: Divadlo Hybernia, Praha
datum: 30. srpna 2022
setlist: Endless Summer Nights, Take This Heart, Satisfied, Keep Coming Back, Same Hearbreak, Different Day, When You Loved Me, Hazard, Front Row Seat, This I Promise You ('NSync cover), Edge Of Broken Heart (Vixen cover), Shame On You, Limitless. Hold On To The Nights, Now And Forever, Angelia (unplugged), Should‘ve Know Better, Don’t Mean Nothing, Right Here Waiting
Fotogalerie

Richard Marx, Divadlo Hybernia, Praha, 30.8.2022
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Až do svých osmapadesáti let si americký zpěvák Richard Marx musel počkat, aby mohl poprvé zahrát i v našem hlavním městě. Jeho show musela být s ohledem na koronu dvakrát odložena, pandemie určitě zčásti zapříčinila i to, že nebylo zcela vyprodáno. I přesto byl sál velmi slušně zaplněn, a to lidmi opravdu všech generací.

I když v Evropě byl Marx opěvován hlavně koncem osmdesátých a začátkem devadesátých let, v Americe jeho popularita vlastně nikdy nevyšuměla. Hvězdou nebyl jen díky vlastnímu repertoáru - v minulosti napsal i několik úspěšných písní například pro Barbru Streisand, Keitha Urbana, Luthera Vandrosse, 'NSync nebo Ringo Starra. Tyto úspěchy krátce shrnul i v několikaminutovém videu, kterým celý set odstartoval.

Richard Marx, Divadlo Hybernia, Praha, 30.8.2022
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Publikum, které tvořilo i mnoho cizinců, hudebník po příchodu krátce po osmé hodině přivítal zřetelným: "Dobrý večer, Praha!" což diváci odměnili velkým aplausem. Už v tuto chvíli bylo jasné, že to bude fajn zážitek. Energie mezi protagonistou a návštěvníky začala fungovat již při prvních tónech "Endless Summer Nights" a každou další skladbou bylo propojení intenzivnější.

A stačilo k tomu skromné pódium s jednou obrazovkou, dvěma kytarami, klavírem a mikrofonem. Dokonalý dojem výjimečného koncertu skvěle dokresloval i pomocník Sam, který ve správnou chvíli promítal fotky či videa z Richardovy hudební historie.

A ta není zrovna krátká. V hudebním průmyslu se rodák z Chicaga pohybuje již více než čtyři dekády a za tu dobu vydal dvanáct řadových alb a více než dvacet různých kompilací, které ve většině nabízejí vždy to samé, jen trochu jinak zabalené. Pražská show však ukázala, že právě v akustickém až unplugged podání dostávají Marxovy songy úplně nový, velmi osobitý rozměr.

Richard Marx, Divadlo Hybernia, Praha, 30.8.2022
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Po osvědčených hitech "Take This Heart", "Satisfied" nebo "Keep Coming Back", během které nabádal, aby páry nezapomněly tento večer zakončit sexem, přišel první okamžik, který měl prověřit publikum. Zpěvák totiž zahrál aktuální rádiový singl "Same Heartbreak, Different Day", který je v Americe již mezi dvacítkou nejhranějších písní, leč v Evropě o něm zatím téměř nevědí. Třeba se to změní po vydání nové studiovky "Songwriter", které se příznivci dočkají poslední zářijový den.

Novinka byla přijata vřele, dokonce někteří diváci (včetně mě) si ji spolu s Marxem už i pobrukovali. Ten ji napsal se svým synem Lucasem, který zdědil hudební nadání po svém otci. Vlastně všichni tři Richardovi synové nemají k hudbě daleko, což potvrdila hned další skladba. Zhruba deset let stará "When You Loved Me" se dočkala netradičního podání: na plátně se promítalo video, kde na hudební nástroje hrají všichni tři synové, kteří se postupně přidají i pěvecky. A do toho všeho do mikrofonu naživo zpívala hlavní hvězda. Celé to znělo fantasticky, hlas všech zúčastněných skvěle ladil a rozhodně šlo o jeden z nejkrásnějších okamžiků celého večera.

Richard Marx, Divadlo Hybernia, Praha, 30.8.2022
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Komorní vystoupení, během kterého samozřejmě došlo i na dnes již legendární singl "Hazard" nebo hitovku "Hold On To The Night", zároveň připomínalo, že hudebních úspěchů neměl Richard Marx zrovna pomálu. Došlo tedy například i na song "This I Promise You" z roku 2000, který kdysi napsal pro kapelu 'NSync, nebo "Edge Of Broken Heart", tedy debutový hit americké kapely Vixen. Ano, i ten napsal právě charismatický muzikant, kterého ze zákulisí celou dobu pozorovala i druhá žena Daisy, jež ho na turné doprovází.

Celkově byl Marx velmi komunikativní. Mezi písněmi chválil Prahu i její obyvatele, kteří chodí prý velmi hezky oblečení a nenosí na nohou žabky, při promítání dobových fotografií vzpomínal na dobu, kdy měl na hlavě kštici jako kartáč, jednomu z diváků věnoval svoje trsátko a song "Timeless" dokonce zahrál jednomu fanouškovi z publika pro jeho přítele, který ho právě před rokem požádal o ruku. Mezi vzpomínáním ale nezapomněl ještě alespoň jednou kouknout do budoucnosti a upozornit na nadcházející album "Songwriter", z kterého představil politicky laděnou "Shame On You".

Základní část vystoupení Richard Marx ukončil nádhernou baladou "Now And Forever", kterou vcelku překvapivě nezařadil na svou loňskou výběrovku, a poté se rychle odporoučel do zákulisí. Bylo samozřejmě jasné, že se ještě vrátí. A vrátil se velmi odvážně. Odpojil kytaru od zesilovače, odstoupil od mikrofonu a hitovku "Angelia" zahrál úplně unplugged. V té chvíli by člověk v sále slyšel i padají špendlík. Za zasloužený aplaus přidal ještě skvělou "Should've Know Better" a svůj debutový singl "Don't Mean Nothing", s kterým vstoupil do hitparád již v roce 1987.

Richard Marx, Divadlo Hybernia, Praha, 30.8.2022
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Ale stále tu něco chybělo. Ano, samozřejmě - nesmrtelný hit "Right Here Waiting" musel přijít až na úplný závěr. Pro jeho přednes zpěvák poprvé a naposledy přešel od kytary ke klavíru a svůj nejúspěšnější singl odehrál s lehkostí, jako v době, kdy skladbu v roce 1989 natočil. Song ani po třiatřiceti letech neztratil nic ze svého půvabu a Richard si nejen za něj, ale i za celé vystoupení oprávněně vysloužil potlesk vestoje.

Při loučení slíbil, že do Prahy přijede brzy znovu. Určitě by to nebylo na škodu, neb svůj debut rozhodně neodflákl. Vynechal jen minimum svých známých písní (osobně jsem postrádal jen tři roky starý singl "Another One Down"), skvěle komunikoval s publikem a nedal na sobě znát ani mírné zklamání z pár desítek volných míst v sále. A především dokázal, že jeho songy mají i po dlouhých letech stále koule, a předvedl, že i jen s kytarou lze odehrát opravdu skvělý koncert.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 39/2022 - od Björk přes Joss Stone po Slipknot (05.10.2022 20:30)
- Fotogalerie: Richard Marx se poprvé představil českým fanouškům (01.09.2022 11:18)
- Richard Marx vydá koncem září novou řadovku. A za pár dní poprvé zahraje v Praze (25.08.2022 14:47)
- Nové desky 26/2021 - od Laury Mvuly přes Vince Mendozu s ČNSO po The Quireboys (06.07.2021 19:14)
- Richard Marx shrne svou kariéru v autobiografii "Stories to Tell". Doprovodí ji speciální bestofkou (27.06.2021 17:05)
- Nové desky 5/2020 - od Green Day přes Sepulturu po Stone Temple Pilots (11.02.2020 07:13)
- Video: Richard Marx se vrací v plné síle. Song "Another One Down" je trefou do černého (01.11.2019 09:53)
- Nové desky pro 23. týden (03.06.2012 05:00)
- Recenze: Starý dobrý Richard Marx (04.11.2004 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu