Arctic Monkeys, Inhaler, Výstaviště, Praha, 18.8.2022

Návraty Arctic Monkeys a Inhaler do Česka kazily hlavně podivné restrikce

Vydáno: 19.08.2022 12:50 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Třináct let trvalo, než se v České republice znovu podařilo uspořádat vystoupení Arctic Monkeys. Už jen za tu odvahu a samotné zprostředkování koncertu patří organizátorům velká pochvala. Takových jmen bychom tady rádi viděli do budoucna mnohem víc a mnohem častěji. Se samotnou akcí už to ale bylo horší.

Live: Arctic Monkeys

místo: Výstaviště, Praha
support: Inhaler
datum: 18. srpna 2022
setlist: The View From The Afternoon, Brianstorm, Snap Out Of It, Crying Lightning, Teddy Picker, Pretty Visitors, Why'd You Only Call Me When You're High?, Four Out Of Five, Arabella, Potion Approaching, One For The Road, Cornerstone, 505, That's Where You're Wrong, Do Me A Favour, One Point Perspective, Knee Socks, Do I Wanna Know?, I Bet You Look Good On The Dancefloor, I Wanna Be Yours (John Cooper Clarke cover), R U Mine?
Fotogalerie

Inhaler, Výstaviště, Praha, 18.8.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Možná si řeknete, jaký má vlastně smysl vyrazit na Inhaler a Arctic Monkeys, když jsme na musicserveru o dojmech z obou kapel psali jen o tři dny dříve v reportáži z maďarského festivalu Sziget, kam se na ně spousta Čechů a Slováků přijela podívat. Vždyť to přece musí být úplně totožné, ne?

Inu, ano i ne. V první řadě je třeba říct, že velkým lákadlem, kvůli kterému stojí za to jít na Arctic Monkeys po pár dnech znovu, je vůbec ta skutečnost, že přijeli do Prahy. To je samo o sobě velká událost. Stalo se tak po dlouhých třinácti letech od jejich premiérového vystoupení v Česku - v roce 2009 totiž zahráli jako headlineři festivalu Rock For People a od té doby je tu nikdo neviděl. A kdo tam tehdy byl, ten si možná ještě dnes pamatuje, že tamější kotel pod pódiem byl jeden velký blázinec, kde jste se s ostatními fanoušky na svižnou a údernou hudbu britských hvězd míchali sem a tam jako zelenina v mixéru.

Inhaler, Výstaviště, Praha, 18.8.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
V roce 2022 už to taková divočina nebyla, ostatně hudba kapely, která odstartovala boom britských kytarovek v roce 2006, kdy se svým debutem zapsala dokonce do Guinessovy knihy rekordů, se hodně proměnila. Zklidnila se. Místy až moc.

Ovšem než se pustíme do rozboru toho, co parta kolem Alexe Turnera předvedla v Praze, je třeba se zastavit u organizace celé akce. Ta totiž nebyla právě šťastná. Velká část návštěvníků byli cizinci, tedy bohužel i nadále platí, že autoři šesti alb jsou v našich končinách skupinou spíše pro hudební fajnšmekry a ti by zvolený prostor na výstavišti sami o sobě nejspíš nevyprodali. To je o to smutnější, když přihlédneme k faktu, po jak dlouhé době tady zahráli.

Skutečnost, že velká část příchozích mluvila anglicky, přispěla k tomu, že docházelo ke zmatkům při odbavování vlastně čehokoliv, protože na to nejsou v zahraničí zvyklí. Navíc se musely u vstupu ukazovat ještě občanky, čímž se celý proces ještě protáhl.

Inhaler, Výstaviště, Praha, 18.8.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Dlouhé fronty se tvořily u stánků pro nabíjení mnohými oprávněně nenáviděných čipů a opáskování návštěvníků. Byly také u jídla i pití (u jednoho z nich, který byl po levé straně od pódia, byste v řadě napočítali i šedesát lidí!). A nakonec byly také u merche, kde brzy začaly prodavačky preferovat platby v hotovosti, protože jim stávkovaly platební terminály. Nepomohlo tak ani to, že merch byl jediné místo, kde se smělo platit kartou nebo hotově, všude jinde jste na čip byli odkázáni. A pokud jste se dopředu nepodívali, kolik co stojí, a nabili jste si málo, mohli jste si ty fronty brzy vystát znovu. Mastné jídlo za mastné ceny? Všechno máme.

Naštěstí k tomu alespoň hrála dobrá hudba. Inhaler už snad není třeba představovat, letos jsme vám o jejich koncertě referovali nejprve u premiéry v Lucerna Music Baru, pak na Open’er festivalu, na Colours Of Ostrava a na zmíněném Szigetu. Jejich set byl kratší, zahráli ale to hlavní. Od úvodní "It Won’t Always Be Like This" přes "When It Breaks", "My King Will Be Kind" a novinku "These Are The Days", u níž se podařilo dav roztleskat, až po píseň, kterou vždycky končívají, tedy "My Honest Face".

Arctic Monkeys, Výstaviště, Praha, 18.8.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Jejich indie rock není nějak převratný nebo inovativní, ale skupina, která letos hrála i na Glastonbury, má hned několik zpěvných refrénů, které naživo fungují. A pokud i nadále bude brázdit světová pódia v takovém tempu jako letos, mohla by brzy vyrůst až do první ligy. Škoda jen, že promluvy mezi songy se Elijah Hewson rozhodl věnovat lákáním na hlavní hvězdy. Přece jen už je v Česku po letošku jako doma, tak mohl být i osobnější.

A osobnější mohli být i Arctic Monkeys, kteří se dle svých slov prý na pódiu dobře bavili, ale k publiku nic moc nad rámec obyčejného poděkování v proslovech nešlo. Co se týká designu stage a image kapely, bylo to naprosto totožné s maďarským vystoupením. Jediný rozdíl byl v tom, že frontmanovu béžovou koženou bundu jsme v Praze vůbec neviděli, na scénu přišel už s vytaženou košilí z kalhot a byla to ta stejná, s níž hrál už v Budapešti a nejspíše i v Chorvatsku, odkud do České republiky přijeli. Stejná byla také dynamika koncertu - začátek i konec měly jednoznačné, svižnější hity, u kterých si lidi i zaskákali, zatímco v prostřední části se to docela vleklo.

Arctic Monkeys, Výstaviště, Praha, 18.8.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Ovšem samotný setlist několika změn doznal, takže "dvojitá porce opic" v jednom týdnu byla konečně opodstatněná. Ze seznamu vypadla trojice "Don’t Sit Down ’Cause I’ve Moved Your Chair", "No. 1 Party Anthem" a "Tranquility Base Hotel + Casino". Jejich místa v jedenadvacetipoložkovém seznamu tak zabraly nejprve "Four Out Of Five", která zazněla na tomto turné vůbec poprvé, následně "That’s Where You’re Wrong", kterou skupina naposledy zahrála v roce 2013, a v přídavku se mezi dva největší hity vklínila coververze Johna Coopera Clarka s názvem "I Wanna Be Yours". Také ona už je staršího data, naposledy ji Opičáci naživo hráli v roce 2014.

Jinak už ale vše zůstalo při starém a i v Praze bylo vidět, že aktuálnímu albu kapela tolik nevěří, když z něj zahrála jen dvě věci, zatímco z oceňovaného "AM" jich zaznělo hned sedm.

Garážový rock, indie rock, ale i post-punk revival a další vlivy. To jsou hlavní rysy formace ze Sheffieldu, která spolu hraje bez větších personálních otřesů už od roku 2002. Tak snad jí to vydrží i nadále, protože to byl fajn koncert. Jen by ho příště mohl pořádat někdo, kdo netouží po desítkách zaslouženě naštvaných komentářů ve facebookové události a celému slavnému řešení od NFCtron se včas vyhne.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Inhaler si v klipu k "If You’re Gonna Break My Heart" hrají na kovboje zhrzené láskou (30.03.2023 09:24)
- Video: Arctic Monkeys vyprávějí v klipu "Sculptures Of Anything Goes" o svém vlastním uměleckém světě (08.03.2023 14:37)
- Inhaler představí v Lucerna Music Baru novou desku (01.03.2023 15:11)
- Recenze: Inhaler priniesli na platni "Cuts & Bruises" ďalšiu nádielku štadiónových piesní (26.02.2023 13:00)
- Inhaler lákají na novinku "Cuts & Bruises" i coververzí hitu od Miley Cyrus (03.02.2023 18:42)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Recenze: Potemnělé retro a smyčce. Deska "The Car" dokazuje, že Arctic Monkeys ještě neřekli vše (07.11.2022 00:00)
- Nové desky 42/2022 - od Taylor Swift přes Arctic Monkeys po a-ha (26.10.2022 08:00)
- Video: Arctic Monkeys to v klipu "I Ain't Quite Where I Think I Am" roztáčejí na pódiu (19.10.2022 11:13)
- Video: Arctic Monkeys jedou i ve druhém singlu z nové desky "Body Paint" na baladické vlně (01.10.2022 18:11)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe