Sziget festival 2022 - den 2, Óbudai island, Budapešť, 10.-15.8.2022

Druhý den Szigetu přinesl nepochopitelný duet Bastille s Alice Merton a znamenité Kings Of Leon

Vydáno: 12.08.2022 17:22 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicerver.cz

Festival kašlání a smrkání prachu pokračuje svým druhým dnem a po Dui Lipě přebírají headlinerskou štafetu Kings Of Leon. Nejen okouzlující kytarovou souhrou je ale na Szigetu člověk živ, a tak jsme trochu více prochodili areál a porovnávali, na čem všem se letos šetřilo. A ještě jedna věc - Cirkus bude!

Live: Sziget festival 2022 - den druhý

místo: Óbudai island, Budapešť, Maďarsko
datum: 10.-15. srpna 2022
vystoupili: Kings Of Leon, Bastille, Alice Merton, Nightmre, Dimension, Girli, Idea a další

setlist Alice Merton: Learn To Live, Speak Your Mind, Trouble In Paradise, Easy, Funny Business, Same Team, Loveback, Island, Mania, Vertigo, 100 Stories, Future, I Don't Hold A Grudge, No Roots, Why So Serious, The Other Side

setlist Bastille: Distorted Light Beam, Things We Lost In The Fire, Laura Palmer, Those Nights, Quarter Past Midnight, Survivin', What You Gonna Do???, Back To The Future, Good Grief, Plug In..., Flaws, No Bad Days, Happier, Future Holds, Of The Night, Shut Off The Lights, Pompeii

setlist Kings Of Leon: The Bucket, Taper Jean Girl, The Bandit, King Of The Rodeo, Supersoaker, Revelry, Manhattan, Time In Disguise, Radioactive, Find Me, On Call, Closer, Crawl, Molly's Chambers, Milk, Fans, Use Somebody, Knocked Up, Waste A Moment, Sex On Fire

Reportáž z prvního dne s Duou Lipou naleznete zde.

Fotogalerie ze druhého a třetího dne

Oficiální aftermovie ze druhého dne v kostce:

Idea, Sziget festival - den 2, Obúdai island, Budapešť,11.8.2022
© Marie Trávníčková / musicerver.cz
Prvním větším jménem druhého festivalového dne, nepočítáme-li souběžně hrajícího rappera a českého rodáka Ideu, byla Alice Merton. Tu už dobře zná i české publikum, hrála u nás zatím třikrát a my jsme textově zachytili jak její vystoupení na Colours Of Ostrava 2018, tak to o dva roky později v Praze. Její charakteristika zůstává - pořád je to primárně obyčejná holka hrající obyčejný rádiový pop rock, která měla trochu štěstí, prorazila, ale zářnou budoucnost jí nevěštíme. Na to jsou její písničky příliš nevýrazné a její hlas nemá tak signifikantní barvu, že byste ji v rádiu okamžitě poznali. A taky k nám svou hudbu přinesla z nedalekého Berlína, nikoliv ze země hudbě zaslíbené. Určitě víte, která to je.

To všechno dohromady ale neznamená, že by její koncert nebyl opět docela příjemný. Už z dřívějška naživo dobře fungující kousky jako "Funny Business", "Trouble In Paradise" nebo "Why So Serious" nově doplnily novinky z letošní albové dvojky "S.I.D.E.S." A mezi starší skladby povětšinou hezky zapadly. Zpěvačka vystoupila v extravagantním úboru v modro-žluté barevné kombinaci a viditelně byla velmi vděčná za to, že má pod pódiem násobně více lidí, než když hrála v Budapešti poprvé. Tehdy to prý byla loď pro pouhých čtyři sta lidí.

Alice Merton, Sziget festival - den 2, Obúdai island, Budapešť,11.8.2022
© Marie Trávníčková / musicerver.cz
Mezi písničkami toho také hodně napovídala, a tak už například víme, že "Same Team", kterou kvůli technické chybě musela rozjíždět nadvakrát, je o rozchodu s přítelem v době pandemie, "Mania" je o jejím spolupracovníkovi, který jí při tvorbě písniček nějakým způsobem ubližoval, a "The Other Side" je jedna z vícero skladeb, které popisují její mentální zdraví a deprese, které se před publikem nesnaží ani přes optimistické vyznění své tvorby nijak skrývat. V nedávném singlu "Vertigo" se navíc proběhla mezi diváky, o čemž už údajně snila v době, kdy tu písničku psala, a Sziget si odteď bude pamatovat jako první místo, kde se jí to povedlo. Sympatické gesto a o poznání vřelejší přístup, než když se umělec vymlouvá na covid a chová se tak, jako by se svých fanoušků štítil. Že, Billy Talent?

Největší ovace ale pochopitelně přinesl její průlomový hit, hymna všech nomádů s názvem "No Roots". Tak pokud byste si ji chtěli naživo poslechnout taky, zapište si do kalendáře datum 27. října, kdy se znovu podívá do Prahy.

Girli, Sziget festival - den 2, Obúdai island, Budapešť,11.8.2022
© Marie Trávníčková / musicerver.cz
Letošní ročník Szigetu je díky svému šetření hodně specifický a ještě se k tomu vrátíme. Kdo chce ale vidět sklenici spíše poloplnou, musí nad ročníkem 2022 přemýšlet jako nad festivalem, kde bude pro jednou primárně spíše objevovat nové a neokoukané svěženky. Jednou z nich by mohla být i Girli, která měla ve stanu Mastercard pod pódiem docela prázdno. Z festivalové mobilní aplikace vyčtete, že míchá snad všechny hudební žánry a inspiraci čerpá od tak rozdílných interpretů, že ve finále vůbec netušíte, co vlastně čekat. Tak jen pro pořádek, pokud jste zatím neměli tu čest - je to převážně electropop, který si místy bere inspiraci z pop punku, ale i rapu.

Přesto se ale zdá, že mnohem větší téma než hudba samotná je pro ni otázka její vlastní sexuální orientace a také její tělo, z nějž prý měla v pubertě velký mindrák. "Teď, když se spolu bavíme, tak se identifikuju spíše jako žena, ale co to vlastně znamená? Momentálně se cítím být ženou, ale jsou dny, kdy to vidím jinak. Někdy si prostě říkám jenom: 'Nasrat na to všechno, dneska se necítím ani jako žena, ani jako muž,' " prohlásila čtyřiadvacetiletá interpretka, která se cítí být pansexuálkou i bisexuálkou (bez ohledu na to, že si to vzájemně jaksi odporuje), v roce 2017. Nutno dodat, že zmiňovaný citát zde není kvůli snaze o bulvarizaci tématu, pro ni jsou podobné diskuze skutečně zásadní. Ostatně i její největší hit "Hot Mess" pojednává o tom, jak se rozešla s klukem, protože nedokázala přestat myslet na svou kamarádku a pak ji zranilo, když zjistila, že pro objekt jejího zájmu to byl jen krátkodobý flirt.

Bastille, Sziget festival - den 2, Obúdai island, Budapešť,11.8.2022
© Marie Trávníčková / musicerver.cz
To u Bastille je stále všechno při starém. I nadále se jejich frontman považuje za nejhoršího tanečníka na světě a na důkaz toho pořád jaksi divně máchá rukou nad hlavou, když zpívá. A také oni míří na podzim do Prahy, v Malé sportovní hale se představí skoro měsíc později po Alici Merton, konkrétně 23. listopadu. A právě ji si na samotný závěr zpěvák Dan Smith přizval na pódium, což by normálně znamenalo extrémní vděčnost za jedinečný zážitek.

Jenže... Proč to vlastně udělal? V jejich aktuálním singlu "Shut Off The Lights" z povedené čtvrté desky "Give Me The Future" ve studiové podobě Alice nezpívá, nebyl to tedy duet v pravém slova smyslu. A ani v tom, ehm, nepravém. Rodačka z Frankfurtu se totiž hned po příchodu na stage zařadila dozadu za kapelu, kde má místo jejich nová vokalistka, a tak ji nebylo ani moc vidět, ani slyšet. Dan Smith naopak vystartoval na visuté molo a tam spolupracoval právě se zmiňovanou vokalistkou a zůstal tam v podstatě celou písničku. Alice po ní zase ze scény bez jakéhokoliv poděkování ze strany Bastille odešla, a tak to celé bylo prostě nějaké divné. Působilo to, jako by si před koncertem dali všichni pár panáků a po výměně seznamovacích komplimentů někdo z nich zahlásil, že si přece musejí dát song společně. Akorát už u toho nedomysleli, jak to vlastně udělat.

Bastille, Sziget festival - den 2, Obúdai island, Budapešť,11.8.2022
© Marie Trávníčková / musicerver.cz
Až na tento podivný moment byli ale Bastille skvělí, dokonce to byl jeden z jejich nejpestřejších koncertů v posledních letech, a to zejména díky ukázkám z nové desky, které jejich program ze starších a už mnohokrát slyšených hitů občerstvily o nové zážitky. A také o nové, velmi povedené projekce. Velký ohlas ale měla také spolupráce s Marshmello s názvem "Happier", zřejmě i proto, že se jim před pár lety povedlo natočit emočně obzvlášť nabitý videoklip. Nebo za to může zpěvák, který své, dnes už klasické probíhání davem v mikině provedl právě v tento moment. Dlouholetí příznivci také mohli kromě návratu křesla na pódium obdivovat i starší píseň "Flaws", která byla tentokrát přearanžovaná na klavírní baladu, a Smithovo hojně využívané vibrato jí v této verzi, odzpívané v tureckém sedu na molu, velmi sluší. Finální "Pompeii" už sledoval početný dav a chorálové "é-e-o e-o" znělo v Budapešti nádherně. A také to byl dobrý trénink na následující program na hlavní scéně.

Ještě před ním se ale na Europe stagei představila Eefje de Visser. Temné bicí, teplé synťáky, chytlavé songy a hypnotizující vokál. Tak ji popisovala festivalová aplikace. A nutno říct, že to sedí. I když jsme z jejího setu stihli jenom kousek, chceme více. Po vydání své čtvrté desky se zpěvačka nadále pohybuje koncertně převážně v zemích Beneluxu, ale pokud své nové příznivce naučí pamatovat si její krkolomné jméno, má na to prorazit i dál. A ten cover aktuálně znovu velmi populární "Running Up That Hill" od Kate Bush jí v tom taky určitě pomůže.

Kings Of Leon, Sziget festival - den 2, Obúdai island, Budapešť,11.8.2022
© Marie Trávníčková / musicerver.cz
Kings Of Leon jsou na Szigetu naštěstí častými hosty, i po zhruba deseti letech psaní pro musicserver ale nadále čekáme, až vám budeme moct přinést dojmy z jejich české koncertní premiéry. Dočkáme se vůbec někdy? Těžko říct. Tohle je totiž kapela asi jen pro zasvěcené. Rodinná formace klanu Followillů si kolem sebe v průběhu let postavila svět, do nějž je pro laiky obtížnější proniknout, a do Budapešti dorazila po svém koncertu v Bruselu, kde hrála na festivalu shodou okolností v ten samý den, kdy jsme tam byli na Coldplay. Je to kapela, která nestaví svá vystoupení na pestré show plné konfet a ohňostrojů. Frontman Caleb také mezi písničkami skoro vůbec nemluví a dostat z něj víc než obligátní fráze typu: "Bavíte se dobře?" je umění. Nejsou to kolotočáři. Nechtějí zbytečně komentovat zjevné věci. Nejdou posluchačům na ruku. Prostě jen hrají svou hudbu a dělají to, jak jejich název napovídá, doslova královsky.

A pokud jste s tímhle vším s nimi zajedno a i tak vás jejich tvorba osloví, zahrnou vás plnou náručí nádherné kytarové muziky s jižanskou příchutí. Zpěvákovi sice u jeho kovbojských bot leží zobrazovací zařízení, které mu pomáhá nezapomenout text, což je, bohužel, připomenutím jejich smrtelnosti, ale možná byste se divili, kolik umělců ho v dnešní době používá. Jen mají možná víc štěstí na to, že jim ho kamery na koncertech nezabraly tak jako v jejich případě.

Kings Of Leon, Sziget festival - den 2, Obúdai island, Budapešť,11.8.2022
© Marie Trávníčková / musicerver.cz
Jakmile ale formace spustí emočně drásající "Revelry" následovanou neméně skvělým singlem "Manhattan", bublavý úvod "Closer" postupně budující napětí nebo velmi dlouhou a atmosférickou skladbu "Knocked Up", rádi se s nimi potopíte pod hladinu a necháte si od nich ukázat krásy pestrobarevných rostlin, které se skrývají na mořském dně. Cesta k takovým pokladům bývá náročná a je potřeba nepodcenit přípravu, odměnou však jsou úchvatné zážitky.

Kdo ale nechce plavat úplně po dně a raději se tu a tam nadechne a zazpívá si refrén, pro toho kapela měla nachystané kousky jako "Supersoaker" se záběry na surfující lidi na projekci, "Waste A Moment" nebo syrovější "Crawl". A dokonce i novinka "Time In Disguise" s válečnými drony na projekci ukázala, že ne všechno z jejich dosud bohužel nejslabší studiovky "When You See Yourself" si zaslouží věčné zatracení. Překvapením také byl song "Find Me", u něhož se diváci rovněž zapojili do refrénu, což nebývá u takto niche skladby na jiných koncertech zdaleka běžné.

Cirque La Compagnie - L´avis Bidon, Sziget festival - den 2, Obúdai island, Budapešť,11.8.2022
© Marie Trávníčková / musicerver.cz
Vodní metafora ale končí, jakmile přišla na řadu dvojice největších hitů. "Alright," pronesl jen Caleb Folowill frajersky mezi písněmi a v tu ránu jakoby nic odpálil překrásnou baladu "Use Somebody". Také publikum v tu chvíli vynořilo hlavy, vystřelilo ruce nahoru a okamžitě se zapojilo do nádherného chorálu, který zněl v Budapešti přesně tak, jak by měl. A finální "Sex On Fire" fenomenálnímu koncertu nasadila korunu.

Nejen hudbou ale Ostrov svobody v srpnu žije a je třeba říct, že pokud jste patřičně neprozkoumali i nehudební program, jako byste na Szigetu ani nebyli. A pokud tam teď jste a tento text čtete přímo v Budapešti, udělejte sami sobě laskavost a zajděte si do cirkusového stanu. Právě tam totiž každý den po hlavním headlinerovi, tedy půlhodiny před půlnocí, začíná vystoupení s názvem Cirque La Campagnie - L’avis Bidon. Čtveřice akrobatů oblečených v montérkách a jejich konferenciérka vám tady nejprve nabídnou bonbóny. Akorát to nejsou žádné gumové žížalky, jak jejich obal napovídá, nýbrž lékorky obalené v soli.

Cirque La Compagnie - L´avis Bidon, Sziget festival - den 2, Obúdai island, Budapešť,11.8.2022
© Marie Trávníčková / musicerver.cz
To je ale jen úvodní vtípek na rozehřátí, následně tanečníci, akrobati, muzikanti, zpěváci a kdovíco ještě ukážou, že z klasické houpačky, visutých platforem, stožáru a modrých sudů dokážou udělat představení, které má tolik nápadů, že vám z toho půjde hlava kolem. Co začne jako Pat a Mat, se postupně proměňuje v dechberoucí show, která polechtá vaši bránici a šokuje zjištěním, co všechno je možné s lidským tělem dokázat. Budete se smát, jako už dlouho ne. Budete mnohokrát úžasem sbírat bradu ze země. A ještě mnohem víc než kdy jindy budete hledat prostor pro vlastní tleskání, abyste těmhle géniům cirkusu ukázali, že jste si vědomi jejich výjimečnosti. Dejte na nás a tenhle program na Szigetu letos nepropásněte. A hlavně přijďte včas a vydržte až do úplného konce. Budete za to potom sami sobě moc děkovat.

Následující procházení části areálu dojmy z jinak výborného dne trošku zkazilo, protože přineslo další důkazy o tom, že letos se šetří, kde to jen jde. Výzdoby je méně, stánky, které jste vždycky bezpečně našli na svém místě, jsou buď přemístěné nebo nejsou vůbec. A mimochodem - našel už někdo místo, kde se prodává kolbice? Podělte se v komentářích! A také to vypadá, že i výběr kuchyní všeho druhu je letos očesán a prim hrají festivalové klasiky, které zatím, alespoň dle těch, které jsme dosud vyzkoušeli, zůstaly chuťově hodně za očekáváním. Kam se poděl ten gastrofestival? Najít ho je úkol na následující dny. Zbývají ještě čtyři.

Třetí festivalový den bude patřit Justinu Bieberovi. Kromě něj ale do Budapešti dorazí také Woodkid, Alfie Templeman, Meute, Stromae, slowthai nebo už nějaký ten pátek vždycky úžasní Jungle. A abychom nezapomněli, tak taky Lenny.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Kings Of Leon si v úzkostlivé "Split Screen" pokládají otázky smyslu života (04.04.2024 13:39)
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Video: Alice Merton ohlašuje novinkou "Pick Me Up" nové EP (31.03.2024 09:12)
- Video: Kings Of Leon ohlašují novou řadovku klipem k singlu "Mustang". Koukají v něm ze střechy (27.02.2024 08:08)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Nové desky 44/2023 - od Cold War Kids přes Jung Kooka po Static-X (08.11.2023 21:30)
- Audio: Bastille a Hans Zimmer dali hitu "Pompeii" pompézní orchestrální podobu (05.09.2023 14:49)
- Fotogalerie: Vyvrcholení Rock For People na fotografiích (12.06.2023 20:22)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Naživo: Druhý den na Rock for People byl ve znamení podivné twerkující Ashnikko i emotivního Mod Suna (10.06.2023 18:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe