Zažijte německý kytarový tajfun Yasi Hofer

28.07.2022 17:11 - Tisková zpráva | foto: kytary.cz

Yasi Hofer mohla být klidně houslistka, kdyby pokračovala v nástroji, kterému se věnovala od dětství. Jenže pak jí ve třinácti letech pod ruku přišla kytara a Yasi se zamilovala. A měla štěstí i na učitele kytary, protože ten jí po nacvičení toho nejnutnějšího představil hudbu Steva Vaie, jež Yasi naprosto učarovala. Našla styl a inspiraci, která ji ve hře nasměrovala do správných kolejí a která dodnes určuje její sound.

Po seznámení s Vaiem začala cvičit deset hodin denně a nahrávat videa s covery na jeho písně na platformu YouTube. Yasi pilně cvičila a rychle se zlepšovala a fanoušků přibývalo. Nakonec se stalo to, po čem touží patrně každý hudebník působící na YouTube - třináctileté Yasi si všiml sám její idol, Steve Vai. 3. července 2007 nabyl Yasiin sen konkrétních obrysů, když stanula po boku Vaie na koncertě v jejím rodném městě Ulmu, kde si s ním zahrála song "Answers". Hned další den vědělo o Yasi celé město a brzy se o ní šuškalo už i za humny. Cesta do světa hudby se jí otevřela naplno.

Po tomto jedinečném zážitku se Yasi začala věnovat hudbě i akademicky a nastoupila ke studiu hudby ve Stuttgartu. Tři semestry poté vyhrála stipendium na nejprestižnější hudební škole na světě - Berklee College of Music v americkém Bostonu. Tam nasbírala neocenitelné zkušenosti a našla podobně smýšlející i hrající spolužáky, se kterými po návratu domů nahrála debutové album "Yasi" (2014) a ve stejné kvalitě i stylu navázala na deskách "Faith" (2016) a "Freedom" (2019), kde spolupracovala kromě spolužáků z Berklee také s celou řadou vynikajících muzikantů z Německa a z celého světa.

Yasi je v současnosti jednou z nejpřednějších kytaristek světového formátu a endorserkou japonské značky Ibanez. Virtuózní kytarové umění Yasi Hofer můžete naživo vidět a slyšet v sobotu 10. září 2022 na Festiwallu konaném pod záštitou Kytary.cz v pražských Modřanech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY