Jak se brouk vrátil do USA

16.06.2003 19:11 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Paul McCartney se rozpomněl na své mládí v The Beatles a na svém koncertním turné po Americe jejich repertoár řádně provětral. Naštěstí jeho vítězné tažení zaznamenávaly kamery, a tak si jej nyní můžeme vychutnat i v teple domova na skvělém DVD nazvaném "Back In The U.S.".
9/10

Paul McCartney - Back In The U.S.

Celkový čas: cca 3 hodiny
Vydavatel: EMI
Hned na začátku bych měl upozornit na to, že DVD Paula McCartneyho "Back In The U.S." bych klidně použil jako vzor pro to, jak si představuji hudební dévédéčko. Má všechno, co mít má, více by snad mohl chtít jen hnidopich.

Fandové slavného brouka určitě vědí, že předtím, než se vydal na evropské turné (reportáž z vídeňského koncertu si můžete přečíst tady), nejdříve Sir Paul objel Ameriku. A že to byl úspěch téměř jako v dobách Beatles. Není se ani co divit, McCartney kromě nové mladé kapely, nažhavené do běla, vsadil převážně na repertoár slavné čtyřky a ze svých sólových hitů připomněl jen několik (a hodně jich svůj prostor nedostalo vůbec). Výsledek je jasný - vyprodáno, obrovský úspěch, davy fanoušků a fanynek všech věkových kategorií. Vzhledem k tomu, že se pravděpodobně jednalo o poslední turné podobného rozsahu, McCartney si to bezpochyby zasloužil.

Samotný koncert je nabitý hity od začátku do konce, takže oněch téměř třicet skladeb za dvě hodiny uběhne jako voda. Nijak zvlášť mě sice nenadchla skutečnost, že písničky jsou prokládány různými záběry z turné, co se dělo okolo a podobně, ale vstupy většinou nejsou dlouhé a občas se i týkají právě hraných skladeb. Sice mohly být umístěny spíš mezi bonusy, aby nerušily koncert, ale zas tolik to nevadí. Audiofily rozhodně potěší skutečnost, že zvuk je rozmíchán kromě sterea a Dolby Digital 5.1 i do DTS, takže sluchový zážitek je skutečně skvělý. Nelze než pochválit i to, že celý koncert je vybaven anglickými titulky, nejen mluvené slovo, ale i slova písniček. Samotný koncert a jeho vybavení je prostě na té úrovni, jaká se už blíží dokonalosti.

Bonusové materiály si zaslouží další pochvalu - všechny jsou totiž opět vybaveny anglickými titulky a písničky také všemi třemi druhy zvuku, což u bonusů nepamatuju. Můžete si tak pustit další tři skladby z koncertu, unikátní tři coververze zahrané na zvukové zkoušce, a pak už následuje několik krátkých dokumentů o turné, doprovodné kapele, fanoušcích etc. Jednoznačně DVD napěchované až po střechu a skvěle vybavné po všech stránkách.

Kdybych si chtěl už moc vymýšlet, mohl bych snad postrádat nějaký detailnější rozhovor s McCartneym, ale on se toho v těch několika dokumentech i tak namluví dost. A pak už snad jen dost dobře nechápu, proč je seznam skladeb uveden mezi "Special Features". Ale to už se fakt jen snažím najít nějakou chybičku...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY