Roman "Koráb" Korbut - V turnaji Festonda jde hlavně o prestiž a celoroční uznání od ostatních kapel.

Roman "Koráb" Korbut - V turnaji Festonda jde hlavně o prestiž a celoroční uznání od ostatních kapel.

Vydáno: 24.07.2022 09:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Festonda

Pro milovníky hudby, sportu a humoru přichází událost ro(c)ku Festonda. Tradiční nohejbalové klání známých českých kapel se uskuteční ve středu 27. července od 11 hodin na tenisových kurtech TJ Sokol v pražských Vršovicích. Je určené i pro veřejnost a vstup je zdarma. Více nám o akci prozradil Roman "Koráb" Korbut.

Letos pořádáte už 18. ročník legendárního utkání kapel v nohejbalu Festonda. Na co se můžeme těšit?

Asi jako každoročně na velmi příjemné setkání s hudebníky, kteří obléknou často nejen sportovní kostýmy a utkají se o pohár v nohejbalovém turnaji hudebních uskupení. Za ty roky, co se tato akce koná, to však už přerostlo v takovou pravidelnou celodenní pařbu, která dotváří tuto jedinečnou akci, kde můžete potkat spousty známých tváří v rolích, ve kterých je ještě neznáte.

Festonda
© Festonda
Turnaj pořádáš s Jirkou Zemánkem z kapely Wohnout. Můžeš nám přiblížit, co kdo z vás má na starosti? A v jakém stadiu jsou přípravy těsně před startem?

Jirka je prezident tohoto turnaje a má na starosti hlavně komunikaci s jednotlivými účastníky. Během turnaje se věnuje jak hraní, tak vtipnému moderování. Myslím, že vedle něj vyrostla taková moderátorská hvězda, jako je Jakub Kohák, který u nás s tímto před lety začínal...

No, a já mám na starosti technickou stránku a spolu se starým Korábem i organizaci celého turnaje. Letos to možná okořením i svou účastí v turnaji za kapelu Cocotte Minute, čímž se stáváme černým koněm klání.

Můžeš nás zasvětit do procesu výběru účastníků? Skupiny se hlásí do turnaje samy, nebo je oslovujete?

Vycházíme ze stále stejné základny kapel, které se účastní pravidelně. Občas se přihlásí nějaká nová, nebo ji sami vybereme, většinou z okruhu těch, které známe osobně, popřípadě je potkáme a poznáme blíže během roku a nabídneme jim možnost účastnit se. Jde nám hlavně o propojení lidské, respektive kamarádské, takže skupiny, které neznáme, většinou nebereme. Je to i tím, že kapacita je omezená a my každoročně nabízíme možnost zúčastnit se všem kapelám, které se kdy zúčastnily, a ty posléze doplňujeme potenciálními nováčky.

Festonda
© Festonda
Jak vlastně vznikl název Festonda?

Myšlenka pořádat takovou akci vznikla na dnes již legendárním festivalu na břehu moře, v Chorvatském Tisnu. Tam byl jeden z prvních ročníků pojmenován Fest on da Beach. Z toho malou úpravou vznikl název Fest on da Cup, neboli dnes už zažitý název Festonda Cup.

Jak vzpomínáš na poslední ročník?

Podobně jako na ty ostatní - jako na pravidelné setkání známých tváří, v uvolněné atmosféře sportovního zápolení. Je to den, kdy mají muzikanti možnost se potkat, probrat vážné i veselé věci z hudebního světa, pobavit se a přitom udělat i něco pozitivního pro své tělo - zasportovat si. Zároveň je to den plný smíchu a kamarádského pošťuchování....

Festonda Cup 2022
© Festonda
Váhal někdo letos s účastí? Případně museli jste řešit opačnou situaci a někoho odmítnout?

Ne vždy se účast jednotlivých kapel povede, občas se i přes termín uprostřed týdne trefíte do koncertu, někdy vyjde Festonda do kapelního volna, kdy jsou muzikanti rozjetí po celém světě, jindy zas točí desku nebo rodí. Většinou ale pak příští rok zase najdou motivaci zúčastnit se znovu.

Je pravda, co se říká, že vyhrají jen ti nejméně opilí? Nebo je to pouze fáma, kterou šíří ti, co prohráli?

Tohle je spíš fáma, i když v minulých ročních se stalo, že přišli o vítězství favoriti, kteří se nechali unést nadměrnou konzumací.

Koho tipuješ na vítěze letos? A v kolik hodin, když to dobře půjde, vypukne boj o medaile?

Minulý rok vyhrály zaslouženě, ale myslím že i poprvé O5 a Radeček, kteří se letos právě kvůli svému koncertu nemůžou zúčastnit, takže ti by určitě patřili mezi velké naděje. Myslím, že překvapit může kdokoliv. Za mě patří mezi žhavá želízka kapely, které se pravidelně dostávají do vyřazovacích bojů - třeba několikanásobní vítězové Post-It či Apple Juice. Poslední roky se vysoko umísťoval tým DJ Vegyho. Překvapit by mohli například Status Praesents či vlastně nováčci Cocotte Minute. A nesmíme zapomínat i na UDG, kteří pravidelně patří mezi favority. Ale nechme se překvapit, ve sportu je možné vše...

Co vítězové získají?

V tomto turnaji nejde o hodnotné ceny, které výherci získají, jako spíše o prestiž a celoroční uznání od ostatních kapel. Ona si vlastně každá skupina o sobě myslí, že je nejlepší, takže vítězství v tomto turnaji jim jen zvedne sebevědomí.

Bude i nějaký doprovodný program?

Určitě bude. Již pravidelnou součástí je tombola věcí, které donesou jednotliví muzikanti, což jsou povětšinou kousky z merche, popřípadě hudební nosiče, ale poslední dobou se uchytil zvyk nosit nestandardní věci spojené se skupinou jako třeba kalhotky od fanynek, vibrátor, podepsané záchodové prkénko a podobně.

Celý den pak dolaďuje hudební mix DJ Korába respektive jeho hostů.

A na závěr je netradiční vyhlášení, které plynule přechází v afterparty, která často nabízí i hraní na živé nástroje, tanec a společný zpěv.

Která historka se ti vybaví na první dobrou, když se řekne Festonda?

To je asi klasika už. Nejvíc je asi příjezd Horkýže Slíže o měsíc dřív. Z Nitry do Prahy. Neboli záměna měsíc jún a júl. Rád také vzpomínám na účast skupiny Hentai Corporation, která hrála v oblecích jeptišek. Ale pamětných příhod je určitě více.

Festonda
© Festonda
Je něco, co tě v historii pořádání turnaje překvapilo?

Překvapuje mě vlastně neustále, že tuto káru stále táhneme a že se letos uskuteční už 18. ročník. Kdo by to řekl na začátku?

Máš přehled, zda díky turnaji vznikla další spolupráce? Například že by nějaké kapely pak jely na turné, natočily společný song nebo se tu daly dohromady nové muzikantské páry?

Určitě zde vznikla přátelství, která pak pokračovala i na profesní bázi. V minulosti hrály skupiny píseň vítězů v rámci svého vystoupení. A jelikož se blíží 20. ročník, uvažujeme o fúzi jednotlivých kapel a vytvoření společných songů na případnou desku, ale přiznám se, že toto je teprve v počátcích a my bychom tuto ideu rádi probrali na právě aktuálním ročníku. Co z toho vznikne, se uvidí.

Co bys popřál turnaji do příštích let?

Ať zůstane takový, jaký je, to znamená milý, osobitý, kamarádský. A tedy byl bych rád, kdyby vydržel do výše zmiňovaného dvacátého ročníku.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Frontmanovi O5 a Radeček v Roxy při hraní praskly kalhoty (14.03.2024 17:52)
- Video: O5 a Radeček se dali dohromady s Elly a "I tak to za to stojí" (06.03.2024 10:55)
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)
- Rozhovory: Martin Zeller (Cocotte Minute) - Plán byl udělat nějakej svatokrádežnej cover (09.12.2023 09:00)
- Video: "Milujem se čím dál víc"? Cocotte Minute si na coververzi Kotvaldova hitu vylámali zuby (11.10.2023 10:05)
- Video: Skupina O5 a Radeček pěje ódy na "Hory" a rozjíždí tematický projekt s horolezcem Radkem Jarošem (08.09.2023 15:13)
- Fotogalerie: Nohejbalový turnaj kapel Festonda Cup v obrazech (01.08.2023 10:14)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe