Mighty Sounds, letiště Čápův dvůr, Tábor, 8.-10.7.2022

Mighty Sounds, to je dávka punk rocku, jaká nemá v Česku obdoby

Vydáno: 15.07.2022 09:13 v sekci Naživo - Petra Hubáčková | foto: Petra Hubáčková

Druhý červencový víkend patřil festivalu Mighty Sounds. Do Tábora přijeli Social Distortion, Dropkick Murphys, Royal Republic, The Rumjacks nebo Agnostic Front. Jaké byly jejich koncerty? A co dalšího se během třídenní přehlídky událo? Dozvíte se v naší reportáži.

Den první - velkolepý start

United Flavour, Mighty Sounds, letiště Čápův dvůr, Tábor, 8.-10.7.2022
© Petra Hubáčková
Už první hvězda Mighty Sounds 2022 slibovala velkou show: Yellow Umbrella kombinující tradiční ska, reggae a 2-tone spolu s ruskými a španělskými motivy. Docela jsem na ně byla zvědavá - asi tak jako celní správa na obsah kufru mého auta -, kvůli čemuž jsem je nestihla. Nakonec jsem ale byla ráda, že se kontrola omamných a psychotropních látek neprotáhla na dýl. Mimochodem, dopadla dobře. A to jste si trávu mohli koupit přímo v areálu u oficiálního stánku.

Prvním vystoupením se pro mě na Mighty Stage stal set United Flavour. Energie zpěvačky Carmen proudila směrem ke srocujícím se návštěvníkům. Díky svému nezaměnitelnému charismatu si je podmanila skoro hned. Ještě než ona a její band skončily, na horní Jameson Stagei to rozparádili tuzemští štramáci The Rocket Dogz. Není divu, že se svou tvorbou slaví úspěchy i v zahraničí - jejich mix rock 'n' rollu, punku a rockabilly parádně nastartoval i opozdilce. Mimochodem, věděli jste, že frontman kapely Woody je i dvorním grafikem festivalu?

The Fialky, Mighty Sounds, letiště Čápův dvůr, Tábor, 8.-10.7.2022
© Petra Hubáčková
Po krátké pauzičce se milovníci punku nechali bavit od Fialek. The Fialky jsou na scéně bezmála dvacet let a skoro se dalo nahmatat, jak se muzikanti na fanoušky těšili. Podobně nadšeně se s lidmi zdravili i Fast Food Orchestra, kteří pro festivalový playlist oprášili celou řadu dlouho nehraných věcí.

O finále večera se dělily dvě zcela rozdílné formace: Social Distortion a Che Sudaka. Žánrově zcela odlišné a každá svému publiku předvedla poctivou show. Každopádně právě Social Distortion platili za jednu z hlavních hvězd festivalu a koncert to byl naprosto výtečný. Je to přesně ten typ kapely, která nastoupí na scénu, začne hrát a vám spadne brada. Bez zbytečných keců pánové v letech spustili nekompromisně mrazivý set pečlivě seskládaných songů, které vás zahltily (v tom nejlepším slova smyslu) a nepustily (ani když festival končil). Che Sudaka pak sice trošku bojovala se zvukem, ale i tak dokázala své žánrově zaměřené příznivce uspokojit. Velkolepý start Mighty Sounds!


Den druhý - energie, kam se podíváš

The Offenders, Mighty Sounds, letiště Čápův dvůr, Tábor, 8.-10.7.2022
© Petra Hubáčková
Ještě než začal sobotní program, informovali pořadatelé o změně: Stage Bottles kvůli covidu v týmu nezahrají a místo nich nastoupí na Jameson Stage The O'Reillys And The Paddyhats. Ještě před nimi to na hlavním pódiu rozbalili The Offenders. Právem na ně lidi pařili hlava nehlava. A The O'Reillys And The Paddyhats? Ti přinesli zase pořádnou nálož irského folk punku. S jedním ze zpěváků jsem se během večera chvíli bavila a byl z reakcí lidí a účasti na akci nadšený. Snad ještě víc než návštěvníci, kteří se mačkali ve stanu a nadšeně skákali.

Jako jedni z prvních večerních headlinerů nastoupilo Totální nasazení. Mnozí se pak šli posilnit na další hvězdy a mohli si dopřát takřka gastroporno. Všechny kalorie pak bezpochyby vyskákali u Acidez, a pokud ne u nich, tak u Agnostic Front na sto procent. Pánové jsou na scéně skoro čtyřicet let a jejich energii jim může závidět i spousta třicátníků. Skvělá komunikace s lidmi a vytříbeně naservírovaný crossover hardcore a thrash metalu vás prostě musel zaujmout.

Acidez, Mighty Sounds, letiště Čápův dvůr, Tábor, 8.-10.7.2022
© Petra Hubáčková
Trošku mě mrzelo, že jsem si nestihla poslechnout předchozí Prague Conspiracy nebo Queens Of Everything na ostatních scénách - program byl skutečně nacpaný k prasknutí. A to to nejlepší mělo teprve přijít!

Mimochodem doprovodný program ve formě dodatečných stageí byl taky super a tradiční ohňová show rovněž nesměla chybět. Přes den návštěvníci mohli obdivovat i krásy města Tábora a jeho historické centrum, spoustu kvalitních restaurací a malebných uliček anebo zoo.

Koncertu Antiflag předcházela bouřlivá a excentrická pódiová show Mark Foggo's Skasters. Následující set americké punk-rockové formace už ale bohužel přizdobil déšť, a tak se mnozí utíkali schovat pod křídla Jameson Stage, kde hráli Pirates Of The Pubs. Chřipka ani rýma neměly šanci - pár taktů této irské folk-rock-punk music a hned jsme měli suché svršky.

Royal Republic, Mighty Sounds, letiště Čápův dvůr, Tábor, 8.-10.7.2022
© Petra Hubáčková
Následující Švédy Royal Republic bych přirovnala až k extatickému zážitku. Jedním slovem - DOKONALOST! Energie prýštila ze scény přímo do publika, skupina sebe ani posluchače nijak nešetřila a celý koncert mi proběhl před očima snad v pár minutách. Opravdu jste neměli šanci se nudit nebo spustit oči ze scény. Mám velkou slabost pro kvalitní hudební projev a v tomhle případě jsem si přišla na své.

To s The Rumjacks jsme přeladili na celtic-punkovou notu, a komu se nechtělo čekat na Green Småtroll, jistě si nechal alespoň zdát něco veselého s atmosférou irské zakouřené hospůdky.


Den třetí - vyždímat ze sebe maximum

Mighty Sounds, letiště Čápův dvůr, Tábor, 8.-10.7.2022
© Petra Hubáčková
Finální den festivalu mi trochu znepříjemnila návštěva táborské nemocnice: Při sobotním focení se mi docela nešťastně podařilo narazit koleno na spojovací hák zábrany tvořící koridor a i přes perfektní péči zdravotníků ve festivalovém M.A.S.H. stánku jsem raději vynechala odpolední program a jela do špitálu.

Show Get The Shot jsem si ale nemohla nechat ujít, na pořádné hardcore sypačce jsem nebyla tak deset let. Po nafocení jsem ji sledovala z uctivé vzdálenosti. S lehkou nadsázkou jde říct, že takový moshpit jsem s ohledem na měřítko místa viděla snad jen na Slayer. Na Lucky Hazard Stage pak vystupovali The Twisted Rod. Rockabilly je na fesťák tohoto typu jako stvořené a této show nechyběla melodie, styl a ani perfektní image!

Na hlavní scéně měli už v té době hrát Polemic, ze zdravotních důvodů však nemohli dojet. Frontman Braňo Bajza totiž předchozí den na festivalu Pohoda spadl z pódia a pochroumal si ruku tak, že ho čeká operace. Snad bude brzy v pořádku.

The Baboon Show, Mighty Sounds, letiště Čápův dvůr, Tábor, 8.-10.7.2022
© Petra Hubáčková
Jednou z nejbizarnějších kapel současné tuzemské scény jsou určitě Gutalax. Na jejich setu nechyběli opět létající toaleťáky a hrozící WC štětky. Skoro prozaicky se v té době pořadatelé omlouvali za špatný stav toi-toiek: jeden hovnocuc se pokazil a další auta zapadla do bahna. Takovou synchronizaci prostě nevymyslíte.

Spokojené publikum pak padlo do rukou The Baboon Show. Mighty Stage prosytil Cecilčin mocný hlas a večerní party mohla začít. Směle pak pokračovala s Dub Pistols, u kterých si mnozí i solidně zatancovali. "Odběhla" jsem si pak na LANDMVRKS a žasla, kam se tato francouzské parta posunula.

Festival vyvrcholil koncertem Dropkick Murphys, jedné z největších punkových kapel současnosti. Hráli zhruba hodinu a půl a dokázali z příchozích vyždímat maximum.

Šestnáctý ročník festivalu Mighty Sounds si návštěvníci velice pochvalovali: od zázemí a organizaci před jídlo a pití (pivo za 55 korun sice žádné terno není, ale nic jiného se čekat nedalo) po to nejpodstatnější - program. Až na pár momentů jsme se všichni mohli těšit z pěkného a vyváženého zvuku, který nijak nekolísal, a docela slušného nasvícení pódií. Tak zase za rok!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dub Pistols to v Praze rozjedou s novým albem (22.01.2024 08:12)
- Video: Rozverní Fast Food Orchestra oslavují v klipu "Táhneme to dál" jedinečnou sílu přátelství (16.12.2023 13:41)
- Celtic-punkeři Dropkick Murphys se v červnu vrátí do Prahy (07.12.2023 13:52)
- Naživo: Léčba chmur punkem. The Rumjacks a Booze & Glory přivezli do Futura radost (13.11.2023 21:52)
- Fotogalerie: Energický celtic punk v podání The Rumjacks v obrazech (13.11.2023 12:16)
- Australští folkpunkeři The Rumjacks zahrají už v neděli v pražském Futuru (06.11.2023 13:19)
- Video: Fast Food Orchestra mačkají život jako "Pomeranč" (17.10.2023 11:57)
- Naživo: Dropkick Murphys nezapomněli, zač je toho punk, v Ledárnách jim ale škodil opatrný zvuk (22.08.2023 18:51)
- Fotogalerie: Dropkick Murphys roztančili Ledárny (22.08.2023 09:58)
- Fotogalerie: První a tak trochu zablácený den kultovního festivalu Brutal Assault v obrazech (14.08.2023 11:37)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe