shop.musicserver.cz
Jack White, Doctor Victor, Forum Karlín, Praha, 5.7.2022

Od nerdů pro nerdy. Jack White se vrátil do Prahy

Vydáno: 06.07.2022 19:38 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: archiv Jacka Whitea

Bezmála osm let si čeští fanoušci Jacka Whitea museli počkat, než se za nimi jejich idol znovu podívá. Jeden z nejoceňovanějších muzikantů planety ale nakonec přijel, a i když bychom si jeho setlist asi všichni nejraději poskládali sami, protože je z čeho vybírat, byl to zase jednou nezapomenutelný večer.

Live: Jack White

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 5. července 2022
support: Doctor Victor
setlist: Taking Me Back, Fear Of The Dawn, Black Math (The White Stripes song), The White Raven, What's Done Is Done, Fell In Love With A Girl (The White Stripes song), If I Die Tomorrow, You Don't Understand Me (The Raconteurs song), Hi-De-Ho, High Ball Stepper, Eosophobia, That Black Bat Licorice, That Was Then (This Is Now), A Martyr For My Love For You (The White Stripes song), A Tree On Fire From Within, I Cut Like A Buffalo (The Dead Weather song), We're Going To Be Friends (The White Stripes song), Ball And Biscuit (The White Stripes song), What's The Trick?, Steady, As She Goes (The Raconteurs song), Seven Nation Army (The White Stripes song)

Jack White, Forum Karlín, Praha, 5.7.2022
© Jack White
Před pár týdny jsem viděl vtipné video s jezdci formule 1, kteří dostali za úkol vyjmenovat z hlavy všechny světové šampiony od současnosti až do úplných začátků šampionátu. Tedy nějakých padesát jmen. Jediný, který to dal bezchybně, byl Sebestian Vettel, sám čtyřnásobný držitel tohoto titulu. "No jasně, že to věděl jenom Seb, on je takový nerd," pronesl v reakci na to věčně vysmátý kolega Daniel Ricciardo, rovněž někdejší jezdec Red Bullu. A nebylo to ani zdaleka poprvé, co ho takto někdo tituloval, jeho zapálení pro historii formule 1 a vůbec ten celý kolotoč kolem je pověstné.

A jsem si celkem jistý, že pokud byste před Jacka Whitea postavili padesát různých kytar, dost možná by vám byl schopný ke každé z nich říct název, rok výroby a snad ještě i nějaký medailonek. Takhle nějak totiž on funguje.

Jack White, Forum Karlín, Praha, 5.7.2022
© Jack White
Je vždycky fascinující sledovat podobné nerdy při práci. A je úplně jedno, v jakém oboru se pohybujeme. Jakmile před sebou máte člověka, který má nějakou svou vášeň a je ochotný tomu podřídit celou svou existenci, je radost to sledovat.

Jack White takový je. A projevuje se to ve všem, co dělá. Není náhoda, že v knize "40 let Glastonbury - Když svatý pochodujou" od Vojtěcha Lindaura je to právě on, kdo se objevuje v téměř všech ročnících, které autor navštívil. A ať už na piltonské farmě hrál se kteroukoliv svou kapelou, vždy se zařadil k tomu nejlepšímu, co bylo podle pisatele ten rok na nejslavnějším festivalu světa k vidění. Ostatně je to jen pár dní, co tam odehrál svou další, tentokrát tajnou show. A znovu sklízel ovace.

Jack White, Forum Karlín, Praha, 5.7.2022
© Jack White
"Jen pojďte a vstupte do mého babylonu," jako by lákal všechny, kteří někdy v životě alespoň nakrátko propadli zvuku kytary. "Je to můj svět, trochu staromilský, ale krásný. A platí tady moje pravidla, takže pozor na to," mohl by pokračovat v imaginární prohlídce.

Všechno je pro něj téma. Staré hudební nástroje. Kytarové efekty. Přístup k vydávání muziky na vinylech. Jeho vlastní vydavatelství Third Man Records. Zákaz mobilních telefonů na jeho koncertech. Že turné nesmí být dlouhé, aby neztratil kontakt se svými dětmi. A v posledních letech i extrémní příklon k modré barvě. Modré je oblečení, barva jeho vlasů, kytary, nasvícení stage i doprovodné projekce. Všechno zkrátka musí být tip ťop.

Tato někdy až maniakální posedlost se ale odráží v tom, jak dobrou muziku Jack White dělá. Jeho alba se pravidelně umisťují ve výročních žebříčcích včetně toho našeho a s novinkou "Fear Of The Dawn", kterou už 22. července doplní ještě "Entering Heaven Alive" (aktuální singl "If I Die Tomorrow" v Praze nemohl chybět), to jistě nebude jinak. Mimochodem - obě letošní desky si můžete na CD i vinylu koupit v našem shopu.

Jack White, Forum Karlín, Praha, 5.7.2022
© Jack White
Je proto až šokující, že persona jeho velikosti se stejně jako v roce 2014 musela vměstnat pouze do Fora Karlín. A dokonce ani nebylo vyprodáno! Plocha byla zaplněná zhruba ze dvou třetin, balkóny zůstaly zavřené úplně. Snad je to jen odraz momentálně souběžných krizí (ekonomických, logistických, válečných a tak dále), které se na výsledném prodeji lístků podepsaly, protože on sám je umělec, u kterého bychom se s tím vším, co má za sebou, měli v normálně fungujícím světě bavit minimálně o O2 areně.

Jeho koncertu předcházelo vystoupení domácích Doctor Victor. Ty návštěvníkům velkých akcí určitě není potřeba představovat, přece jen si už zahráli před řadou hvězd první velikosti. V karlínském hudebním svatostánku dostali nadstandardní časový slot, a čím dále jsme se v jejich setu posouvali, tím více šly vidět jejich slabiny. Zpěvák Vojta Bureš totiž sice má nastudovanou rockovou image, dobře předvádí všemožné pózy a skvěle hraje na kytaru. Měl by však do budoucna více zapracovat na své výslovnosti, protože ačkoliv byl sál dobře nazvučený, rozumět mu, o čem zpívá, šlo spíše sporadicky. Spousta lidí se tak chytala spíše jen u Princovy "Purple Rain".

Jack White, Forum Karlín, Praha, 5.7.2022
© Jack White
Jack White koncert odpálil singlem "Taking Me Back" a v podstatě se od té doby už nezastavil. Skladby protahoval, nechával je přelévat se do sebe a až na pár momentů publikum k potlesku téměř nepouštěl, protože se pořád něco dělo. On sám s lidmi prakticky nekomunikoval, v první části setu jim věnoval sotva dva úsměvy, trochu se osmělil až v závěru, kdy už cítil, že má skoro hotovo, a více se uvolnil.

Kytary se střídaly téměř po každém songu, nejednou si zpěvák se svým hlasem připomínajícím skřehotáním havrana sedl i za příjemně rozvrzaný klavír. Doprovodná a početně skromnější kapela než minule hrála skvěle, nejvíc pozornosti si pro sebe vysloužil skvělou hrou bubeník Daru Jones, mimochodem dvojnásobný držitel ceny Grammy. Bylo úžasné sledovat, jak jemu i Jacku Whiteovi stačí komunikovat jen posunky, aby už věděli, co od toho druhého chtějí. Někdy stačil snad i pouhý pohled.

Jack White, Forum Karlín, Praha, 5.7.2022
© Jack White
A pohlednici skoro se vším, co má za sebou a jaké ikonické riffy složil, do davu poslal i sám principál. Hodně se hrálo z aktuálního alba, ale prostor dostaly jak starší sólovky, tak i hudba The Raconteurs, na jejíž "Steady As She Goes" se rozjela v publiku solidní párty. A zaznělo i něco málo od The Dead Weather a samozřejmě od The White Stripes, jejichž comeback prý nikdy nepřijde.

Mezi highlighty by bylo možné zařadit "Hi-De-Ho", "That Black Bat Licorice" a samozřejmě "Seven Nation Army", která večer uzavírala. Písničkou, kterou zná úplně každý, i když možná ani neví, že za ní stojí právě Mr. White. Jistě by ale každý z návštěvníků dokázal sestavit svůj vlastní list favoritů, protože přesně takoví lidé se ve Foru sešli. Žádní náhodní čumilové, nýbrž skuteční fanoušci jeho tvorby, pro které je ta esence rock ’n’ rollu v jeho muzice tím, co je každé ráno zvedá z postele.

Jack White, Forum Karlín, Praha, 5.7.2022
© Jack White
S dovolením bych tedy výjimečně rád použil stejná slova jako po vystoupení v roce 2014, protože za prvé lepší pointu tentokrát nevymyslím a za druhé to pořád platí:

"Jsou muzikanti, o jejichž kvalitách se nediskutuje. Jack White je génius. Žijící legenda, u níž stěží rozlišíte, zda si svůj umělecký vrchol prožila před deseti lety, nebo na něj ještě čeká. A je to také člověk, díky němuž nám budoucí generace budou závidět, že jsme žili v jeho době. Je tedy jen na nás, zda si toho všimneme včas a doceníme jej dříve než po jeho smrti."

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: The Whites Stripes se v klipu "Black Math" noří do světa elektronických součástek (24.04.2023 15:54)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- The White Stripes oslaví dvacet let alba "Elephant" reedicí s novým mixem (10.01.2023 10:58)
- Skutečné jméno komiksového záporáka Jokera zní Jack White. Hudebník neskrývá údiv (15.09.2022 13:04)
- Recenze: Druhé letošní album Jacka Whitea je jemné a rozverné (01.08.2022 00:00)
- Video: Jack White představil album "Entering Heaven Alive" speciálním koncertem v Londýně. Mrkněte na "A Madman from Manhattan" (28.07.2022 08:33)
- Nové desky 29/2022 - od Jacka Whitea přes She & Him po The Kooks (27.07.2022 23:17)
- Video: Psychedelický western "If I Die Tomorrow" připomíná druhé letošní album Jacka Whitea (10.06.2022 14:06)
- Co je nového na shopu musicserveru? Depeche Mode, Jack White, Calin, Gott, Brichta... (19.04.2022 10:42)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Dua Lipa Mirai Bono Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu