shop.musicserver.cz

Zlostné obličeje a zaťaté pěsti

Vydáno: 17.06.2003 05:00 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Nový basák a starý dobrý nátěr. To je stručná charakteristika očekávané novinky "St. Anger" americké skupiny Metallica. 75 minut hutné jízdy, žádné balady a rádiové hity, dokonce téměř žádná kytarová sóla. Zlostné obličeje a zaťaté pěsti. Více v naší recenzi bez slitování.

7/10

Metallica - St. Anger

Celkový čas: 75:02

Skladby: Frantic, St. Anger, Some Kind Of Monster, Dirty Window, Invisible Kid, My World, Shoot Me Again, Sweet Amber, Unnamed Feeling, Purify, All Within My Hands

Vydavatel: Universal

Je zábavné sledovat, v jakém víru protichůdných emocí se pohybují názory posluchačů na novou desku kapely Metallica. Album "St. Anger" neomylně vystartovalo na první příčku americké prodejní hitparády Top 200 časopisu Billboard a mnoha dalších. Co je na dlouho očekávané (otřepaná fráze!) novince rockerů ze San Francisca tak rozporuplného a proč vyvolává nálady oscilující od nadšených chvalozpěvů až po naprosté odsouzení? Už dlouho žádná velká a vzývaná nahrávka natolik nevyžadovala osobní poslechovou zkušenost, kterou nenahradí desítky recenzí a zprostředkovaných reakcí. Obrázek si musí udělat každý sám - možná pak i pod tímto článkem vznikne fórum plné úplně odlišných pohledů na věc a jistě všechny v sobě budou nést kus pravdy.

Jestliže se všude píše, že "St. Anger" je tvrdší a rychlejší než předchozí alba z devadesátých let, pak se proti tomu nedá nic namítat, protože je tomu tak. Otázkou je, jestli je i kvalitnější. Má cenu pátrat, zda je v něčem přínosné a objevné? Mám pocit, že si tuhle desku Metallica prostě musela nahrát jako terapii po všech nepříjemnostech, co jí v posledních pár letech potkaly (nejhorší byla Hetfieldova alkoholová závislost a následná odvykací kúra). Museli otevřít stavidla nahromaděné energii, zlobě a trápení, vyléčit se tvrdým hudebním nátěrem. Myslím, že to nemá moc společného se vstřebáváním okolních rockových trendů, zejména nu-metalovou vlnou (i když i ten se dá na St. Anger vystopovat, třeba v "The Unnamed Feeling"). Prostě je to jen zachycení současného stavu kapely, jež trpěla přetlakem a ten zkrátka musel ven.

"St. Anger" je temný monolit, hodina a čtvrt náročně stravitelné hutné muziky. Dovolím si tvrdit, že i když se v jednotlivých dlouhých skladbách děje hodně (rychlé změny tempa, náladové zvraty), přeci jen celek působí poněkud monotónním dojmem. Bez odpočinku se na posluchače valí jen a jen neúprosné kytarové riffy a pokud jsem se nepřeslechl, není na desce snad žádné kytarové sólo Kirka Hammetta. Střídmá produkce a plechové bicí ještě umocňují dojem garážové syrovosti. Hetfield zpívá na doraz, obdivuhodně jde až na hranu možností a jsou momenty, kdy jistou barvu hlasu u něj slyšíme vůbec poprvé. V "Invisible Kid" například jednu chvíli připomene Chrise Cornella z počátku devadesátých let.

Zjednodušeně se dá říci, že milovníci staré Metalliky z osmdesátých let asi budou mít "St. Anger" raději než ti, pro které je vrcholem skupiny deska "Load". Ke druhé skupině patřím i já - mám raději ono období, kdy se Metallica zařadila do rockového mainstreamu (a jistě, tím se zpronevěřila mnoha příznivcům z tvrdého jádra, aby zase získala dvakrát více nových posluchačů), trochu experimentovala a hledala něco nového. "St. Anger" nahrála Metallica hlavně pro sebe, aby si dokázala, že se do toho dokáže pořád s vervou opřít bez ohledu na okolní trendy, požadavky a nálady. Nejlépe to snad vystihuje refrénový slogan z titulní písně: "Fuck it all and no regrets".

Docela by mne zajímalo (i když teď je předčasné předjímat události, když je nová deska tak čerstvá), kam se vydá Metallica dále a za jak dlouhou dobu. Nový basák Robert Trujillo prý do "rodiny" přinesl novou chuť a vervu, přijdou koncerty a další nové podněty. Nemyslím si, že další album by mělo být stejné jak "St. Anger" a tipoval bych to na trochu barevnější sound, i když ovšemže řádně tvrdý - od nekompromisní říznosti už asi Metallica neustoupí, a tak je to dobře. Pořád je to velká kapela.

NÁZORY
  • Je to vůbec recenze? (Honza, 17.06.2003 14:36) Reagovat

    Kdo to vůbec psal, dyť to není ani recenze. Je plná řečí naprosto od věci. O CD není napsáno víc než, že trvá 75minut a to je vše.

  • .............. (.................., 17.06.2003 15:12) Reagovat

    Ta deska je moc dlouhá,nudná,syrová,podle mně to není ono,moc velkej rachot, po písních z tohoto alba asi lidi na koncertech šílet nebudou,vlastně tam není ani jedna hitovka

  • K čemu je taková recenze?! (Vítek Schmarc, 17.06.2003 16:24) Reagovat

    Rád bych je řekl, že kdo řekne o St. Anger, že je to "starý dobrý nátěr", tak pravděpodobně neslyšel Ride the Lightning, Master Of Puppets či Justice. Protože kdyby je slyšel, nikdy by nemohl takový nesmysl napsat. Stará METALLICA totiž byla více než pouhý nátěr (byla především sumářem dokonalých hudebních nápadů – thrashově tvrdých a přeci neotřele melodických), zatímco St. Anger je prostě "jen" nátěr (i když ne úplně přesvědčivý). Proč nepsal recenzi někdo, kdo METALLICU zná a kontext její tvorby má dokonale zažitý?

  • St. Anger ? Nazev sedi, ale tot vse... (miris, 19.06.2003 16:23) Reagovat

    Myslim, ze pan recenzent neni priznivcem takoveto muziky,ale zaroven ma jiz z pouheho jmena kapely jakysi respekt. Tato kombinace neni pro psani recenzi tou nejstastnejsi a proto dopadla jak dopadla.Sam rozhodne nepatrim k metlistu,ale fakt je, ze M. je snad jedina kapela kovu a decibelu,u ktere jsem byl schopen si poslechnout kazdou dosavadni desku naraz a od 1 do Reload jsem si dokonce smichal hutnou mp3,kterou si rad poslechnu. St.Anger mi ale pripada a tady souhlasim, ze si hosi potrebovali vylejt vsechen shit co v nich je. Neni to posun, je to spis-byt vyborne zahranej a sejmutej - vylet do stylu,kterej hraje milion kapel. Od M. bych fakt cekal vic, daleko vic. Snad priste, az se to z nich vyleje nekam do kanalu.

  • Každý si myslí něco jiného, ale všichni si to koupí (El.Dani, 25.06.2003 12:10) Reagovat

    Musím přidat názor z "tvrdého jádra". Kritických až odsuzujících pohledů čtu všude spoustu. Patřím k těm nemnoha, kteří mají doma všechny alba a žádné nestaví nad ostatní. Za vrchol tvorby skupiny jsem už slyšel označovat každé z nich. Mylím si ale, že kritické recenze na St.Anger píšou kromě těch, kteří o Metallice nic nevědí, hlavně Ti, kteří se zamilovali do jedné z jejich desek a neunesou změnu. To samé se dělo, když vyšlo Load. Tomu já právě říkám vývoj. Na jednu stranu tradiční tvrdé riffy, garážový zvuk, spousty přechodů,zvláštní harmonické linky, na druhou stranu to zní jinak než všecno ostatní. Co chcete víc? Je ptravda, že kapela se na oko nikdy neohlížela, co řeknou fanoušci. Ale která dnešní kapela dostane album na první příčky po 22 letech existence?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Recenze: Metallica na albu "72 Seasons" (opět) nepřekročila svůj stín (18.04.2023 08:30)
- Video: Metallica vystoupila u Kimmela se znovuzrozenou písní "Master of Puppets" (a nejen s tou) (14.04.2023 16:51)
- Od AC/DC přes Metalliku po Ozzyho. Kalifornský PowerTrip je rockový festival snů (01.04.2023 14:41)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu