shop.musicserver.cz
Korn, Sportovní hala Fortuna, Praha, 27.5.2022

Korn v Praze předvedli předpisovou show

Vydáno: 28.05.2022 17:15 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Američtí zakladatelé nu-metalu Korn v Praze předvedli show, která sice ničím extra nepřekvapila, ale vyznačovala se maximální profesionalitou a skvělým setlistem, ve kterém nechyběla žádná zásadní pecka z jejich dlouhé kariéry. Poměrně dobře pro atmosféru večera zafungoval i support v podobě kapely The Fever333.

Live: Korn

support: The Fever 333
místo: Sportovní hala Fortuna, Praha
datum: 27. května 2022
setlist: Falling Away From Me, Got The Life, Here To Stay, Start The Healing, Cold, Shoots And Ladders, Insane, Lost In The Grandeur, Y'All Want A Single, Worst Is On Its Way, Coming Undone, Freak On A Leash, It's On!/Trash/Did My Time, Twist, A.D.I.D.A.S., Drum Solo, Blind
Fotogalerie

Spoustu triček, CD a vinylů z rozsáhlé diskografie Korn si můžete koupit v našem shopu.

Korn, Sportovní hala Fortuna, Praha, 27.5.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Jak frontman hlavních hvězd večera správně poznamenal , od poslední návštěvy kalifornských praotců nu-metalu Korn v našem hlavním městě uplynulo už pět let. Proluku měl ale na svědomí covid, protože jinak k nám tahle legendární parta jezdí od druhé poloviny své existence poměrně pravidelně. Kapela stihla v mezidobí vydat dvě studiová alba a především za letošním zářezem “Requeim” si evidentně hodně stojí, protože na rozdíl od minulých show do setlistu nezařadila z novinky jen jeden či dva singly, ale dočkali jsme se hned několika kousků (a to ještě v evropské části turné chybí oproti vystoupením v USA singlovka "Forgotten").

Večer v bohužel tradičně zvukově tragicky zastaralé hale na Výstavišti odstartoval s úderem osmé předcovidový festivalový objev The Fever 333. Tahle tříčlenná partička v sobě snoubí devadesátkový rapmetal spolu s moderním rockem plným elektroniky a teenage post hardcore refrénů ve stylu Bring Me The Horizon. Co jim rozhodně upřít nelze, je nasazení a živená energie, která z jejich živých koncertů stříká po hektolitrech. Zas jednou má člověk pocit, že nevidí kapelu ve zralé fázi kariéry, ale v jejím rozpuku, kdy muzikanti do každého vystoupení dají všechno. Zpěvák Jason Aalon Butler lítal po pódiu jako zběsilý a díky krátce střiženému účesu dal vzpomenout na první roky Linkin Park a tehdejší maratonské běžecké výkony zesnulého Chestera Benningtona.

Korn, Sportovní hala Fortuna, Praha, 27.5.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Toho ostatně připomněl vokálně i v některých klenutých refrénech. Zapálení pro věc demonstrovaly i frontmanovy sociálně-kritické proslovy, které zas vyvolaly asociace na Zacha de la Rochu a Rage Against The Machine. Bohužel jim ale dost ublížil katastrofální zvuk a nutno doplnit, že kompozičně to žádný zázrak rozhodně není. Přesto měli v hale dost fanoušků, a i proto byla atmosféra akce správně rozjetá už od samého začátku.

Samotní Korn spustili svůj dunivý depresivní cirkus o čtvrt na deset, a to sázkou na jistotu svými největšími klasikami "Falling Away From Me" a "Got The Life". Touto volbou a oddaností publika tak bylo hned od začátku zaděláno na skvělý zážitek a kapela držela dramaturgicky otěže večera pevně ve svých rukou. Slovo profesionalita by mohlo charakterizovat celý jejich výkon, který byl hudebně naprosto precizní a s každým rokem snad stále lepším zpěvem Jonathana Davise. Ten si dokonce lehce a hravě upravoval některé své starší vokální linky, a tak během dřevní klasiky "Shoots And Ladders" s naprostou lehkostí přecházel z falzetu rovnou do deathmetalového growlingu.

Korn, Sportovní hala Fortuna, Praha, 27.5.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Korn posledních přibližně deset let už vůbec stojí poměrně dominantně právě na osobě Davise. Bohužel je to slyšet i na posledních deskách, které si sice drží svůj kvalitativní standard, ale písňová struktura se stala velmi předvídatelnou a řekněme až klasicky rockovou, postavenou právě pro jeho pohodlný vokální výkon. Vytratila se tak nejen živelnost starých alb (to snad asi každý chápe), ale i chuť experimentovat. Korn tak dnes zní hodně metalově v tom tradičním slova smyslu, včetně zvýrazněné role zpěváka oproti původním pěti rovnocenným částem výsledné stylotvorné koláže.

Tohle není myšlenkový off topic a záměna koncertní reportáže za recenzi desky, ale platí to právě i pro hodnocenou show. Nechápejte autora špatně, byl to skvělý koncert, naprosto precizní, ale možná až moc, s až přespříliš dominantním frontmanem. Hlavně kytarista Head po svém návratu už bohužel zdaleka není takovou osobností, respektive nemá tolik prostoru se projevit autorsky a i naživo by jeden čekal, že bude víc vidět, včetně doprovodných vokálů.

Korn, Sportovní hala Fortuna, Praha, 27.5.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
K čemu ale nelze mít absolutně žádné výhrady, je setlist. Nikoho asi opravdu nenapadne nějaká zásadní pecka, která by ten večer chyběla. Poměrně krátký hrací čas totiž kapela vyplnila i tzv. medley, kdy v jednom celku zazní aspoň část některé skladby a často i nějaký cover. Takto jsme nepřišli například ani o "Did My Time". Možná trošku nadbytečné bylo bubenické sólo, Ray Luzier se ale zkrátka musí předvádět. Původní bubeník David Silveria hrál víc ve prospěch celku.

Celkově šlo o velmi povedený, maximálně profesionální koncert, s minimalistickou, ale působivou koncertní scénou, kde nechyběla žádná zásadní hitovka a extra potěšilo po spoustě let zařazení sžíravé psychopatie "It's On!". Korn už asi nijak zásadně nepřekvapí a to ani koncertně, ale zase máte jistotu, že dostanete to, co chcete, a to v maximálním profi balení. Až přijedou za pár let znovu, koncert bude vypadat nejspíš velmi podobně. Ale i taková jistota v dnešní době jiných velkých životních nejistot může právě svou předvídatelností potěšit a být takovým majákem v rozbouřených časech.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Rage Against The Machine končí s koncertováním, podle bubeníka Brada Wilka definitivně (08.01.2024 11:25)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- Rock for People splnil přání svých fanoušků, jako prvního ze čtyř headlinerů oznámil Bring Me The Horizon (26.09.2023 13:11)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Naživo: Bring Me The Horizon ve druhém dni Rock im Parku nabídli spolupráce, jaké svět neviděl (20.06.2023 16:00)
- České žebříčky mají stále stejné vítěze. V albech si po pražském koncertu polepšili Måneskin (24.05.2023 08:11)
- Video: Bring Me The Horizon v šíleném klipu k "LosT" nechali Olimu Sykesovi operovat mozek (10.05.2023 15:33)
- Miley Cyrus i po čtvrtroce vládne rádiím, na záda jí dýchají Linkin Park (05.05.2023 17:00)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu