Bouřlivé i trochu rozpačité loučení s 2Cellos

20.05.2022 08:25 - Tomáš Parkan | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Ještě před covidem si oba členové chorvatského dua 2Cellos střihli své sólové projekty, které byly trochu jiného ražení, než je to, co hrají společně. Ačkoli měl pražský koncert jejich rozlučkového turné ve výsledku bouřlivý ohlas, bylo zřejmé, že jsou už oba každý na jiné vlně.

Live: 2Cellos

support: Matt Simons
místo: O2 arena, Praha
datum: 18. května 2022
setlist: Benedictus, Where The Streets Have No Name, Castle On The Hill, Resistance, With Or Without You, Human Nature, Smooth Criminal, Thunderstruck, Seven Nation Army, Voodoo People, Smells Like Teen Spirit, You Shook Me All Night Long, Highway To Hell, (I Can't Get No) Satisfaction, Back In Black, Sweet Child o' Mine
Přídavky: Livin' On A Prayer, William Tell Overture, The Trooper, Wake Me Up, Hurt, Hallelujah
Fotogalerie

Matt Simons, O2 arena, Praha, 18.5.2022
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Ještě než 2Cellos nastoupili na pódium, představil se americký písničkář Matt Simons. První reakce byla poněkud chladná, protože o předskokanovi nebyla na plakátech ani zmínka, a zřejmě jen hrstka lidí si v první chvíli vybavila, že to je ten hudebník, který má na svědomí poměrně velké hity jako "Catch & Release" nebo "We Can Do Better".

Song po songu, se zmíněnými hitovkami a taky s příchodem skvělého bubeníka, diváci postupně roztávali. Nakonec je nadchla i zbrusu nová skladba ze zcela čerstvého alba "Identity Crisis", a tak není divu, že Simonse do zákulisí vyprovázel hlasitý potlesk.

2Cellos, O2 arena, Praha, 18.5.2022 (fotogalerie)
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Vzhledem k tomu, že si Matt Simons vystačil pouze s elektrickými klávesami a bicími, přestavba scény zabrala poměrně krátký čas. Publikum tak nervózně a místy i za hlasitého pískání vyžadovalo příchod hlavních hvězd. Luka Šulić a Stjepan Hauser se ovšem nenechali zviklat a nastoupili na pódium přesně v devět hodin.

Jejich entrée bylo velmi pozvolné - od krátké "Benedictus" přes "Where The Streets Have No Name" od U2 až po "Castle On The Hill" Eda Sheerana. Teprve s "Resistance" od Muse začala přicházet větší energie a s "With Or Without You" a především pak "Human Nature" a "Smooth Criminal" Michaela Jacksona i větší emoce, obzvláště když se po jejich odehrání na LEDkové stěně za nimi objevila fotka Krále popu. Celý koncert nabral zcela jiný směr, když oba cellisté spustili "Thunderstruck" od AC/DC a za nimi se zjevil bubeník Dušan Kranjc, který si záhy střihl i obvyklé sólo. Rocková část odstartovala naplno.

2Cellos, O2 arena, Praha, 18.5.2022 (fotogalerie)
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Ačkoli bylo toto turné původně plánované jako promo k aktuálnímu albu "Dedicated", vedle zmíněného hitu Eda Sheerana z něj zazněly skladby pouze v přídavcích - "Livin' On A Prayer" od Bon Jovi a těsně před ní "Sweet Child o' Mine". Zbytek setlistu byl poskládaný z předchozích nahrávek a především pak kusů z eponymního debutu.

Diváky ovšem zvedla ze sedadel písnička, kterou na studiovce nenajdete, a sice "You Shook Me All Night Long". Od této chvíle už si celá O2 arena nesedla a začala ta správná párty, při které lidi tancovali, plály ohně a sršela pyrotechnika.

2Cellos, O2 arena, Praha, 18.5.2022 (fotogalerie)
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Ačkoli to všechno zní naprosto úžasně, něco tomu přesto chybělo. Asi by to nebylo tak patrné, kdybychom o pár měsíců dříve neviděli vystoupení Luky Šuliće s Evgenyem Genchevem v branických Ledárnách. V porovnání s tímto vystoupením, plným entuziasmu, radosti z hudby a neskutečné energie, stejný hudebník ve středu působil, jako by si pouze plnil svou povinnost. Na druhou stranu právě on instrumentálně odtáhl celý koncert, zatímco Hauser se přijel spíš bavit a užívat si.

Byl to právě on, kdo se při "Highway To Hell" vydal se svítícími čertovskými rohy mezi návštěvníky, kdo často vstával, dělal srandičky, komunikoval s publikem (zejména pak s krajany) a hlavně dělal z koncertu rockovou show, zatímco jeho souputník odváděl onu černou práci. Bylo zřejmé, že chemie mezi těmi dvěma se už vyčerpala a je pravděpodobně i důvodem jejich rozchodu.

2Cellos, O2 arena, Praha, 18.5.2022 (fotogalerie)
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Kdo viděl navíc již zmíněný Šulićův zářijový koncert, musela ho zklamat i show. Přestože při té loňské využíval pouze světelné efekty, jejich design a především interakce s hudbou byly naprosto dokonalé a celé vystoupení povýšily na nezapomenutelný zážitek. Středeční představení sice nabídlo pyrotechnické efekty a velkou promítací stěnu, ale až na pár momentů se nešlo zbavit pocitu, že poslední turné mělo nabídnout něco propracovanějšího, promyšlenějšího a snad i nápaditějšího a pompéznějšího; klasický crossover k tomu přece vysloveně vybízí.

I přes předchozí řádky je nutno poznamenat, že diváci se bavili skvěle a dvojici 2Cellos na konci celého koncertu vyprovázeli bouřlivým potleskem ve stoje.

2Cellos, O2 arena, Praha, 18.5.2022 (fotogalerie)
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Těžko říct, jestli tyto dva hudebníky ještě někdy uvidíme pohromadě. Vypadá to, že ani oni sami to nevědí. Ostatně o tom i zažertovali ve vtipném videu u Aviciiho "Wake Me Up", kde se stylizovali do role dvou obyvatelů domova důchodců hrající na cella.

Nyní se ale jejich cesty na čas rozdělí a je to tak zřejmě správné. Tak jako tak bude stát za to sledovat, kam se jejich kariéry vyvinou dále a co nám v průběhu dalších let nabídnou. Doufejme, že to budou opět skvělé zážitky a třeba, jak koneckonců naznačili i na svých sólových albech, i trochu více klasiky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY