shop.musicserver.cz
OneRepublic, O2 arena, Praha, 10.5.2022

OneRepublic si Prahu získali zejména svou upřímností

Vydáno: 11.05.2022 16:19 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Barbora Nosková / musicserver.cz

"Hurá, koncert!" A ještě k tomu od velké popové zahraniční kapely! To už asi vážně znamená, že je chmurnému období v kultuře konec, ne? Ne tak docela. Firmám chybějí lidi, kteří v covidu museli jít dělat něco jiného. A návštěvníků pořád nechodí dostatek. OneRepublic ale měli štěstí a O2 arenu víceméně zaplnili.

Live: OneRepublic

místo: O2 arena, Praha
datum: 10. května 2022
support: Jessia
setlist Jessia: I Should Quit, Hell Of It, Conviction, But I Don't, One Of The Guys, How Are You?, Next Time, I'm Not Pretty
setlist OneRepublic: Kids, Good Life, Stop And Stare, Rescue Me, Secrets, Wherever I Go, Seven Nation Army (The White Stripes cover)/Love Runs Out, medley (Bleeding Love, Burn, Rumour Has It, I Will Always Love You), Halo (Beyoncé cover), Lose Somebody (cover), West Coast, Run, Sucker (Jonas Brothers cover), Sunshine, Apologize, I Lived, Counting Stars, Future Looks Good, If I Lose Myself
Fotogalerie

Jessia, O2 arena, Praha, 10.5.2022
© Barbora Nosková / musicserver.cz
Když jdete na kapelu formátu OneRepublic, bývá dobré nevynechat předskokana. Pokud se totiž do té doby spíše neznámému jménu podařilo získat tak významný post, je docela solidní šance, že za pár let půjdete do stejné arény právě na vyprodaný koncert někdejší předkapely. Stalo se to koneckonců i OneRepublic samotným, kteří u nás poprvé hráli před vystoupením Lennyho Kravitze, což zpěvák Ryan Tedder při své nejnovější návštěvě neopomenul zmínit.

Zda se to stane i kanadské zpěvačce vystupující pod jménem Jessia, je ale zatím složité hodnotit. V její prospěch hraje fakt, že má písničky přizpůsobené rádiovému formátu, smlouvu s velkým labelem, že prorazila na těch správných hudebních cenách, které jí mohou pomoci dostat se nahoru, umí zpívat a pomocí Ryanových kontaktů má šanci dostat se k mnoha důležitým lidem v branži, včetně jeho samotného.

Její pražská zastávka ale naneštěstí neměla šanci ukázat plný potenciál. Zazdil jí to totiž zvukař. Líbivé popové písně tak za doprovodu přebuzených bicích, kytary a half-playbacku, pomáhajícího s aranžemi a vokály nejen v refrénech, zapříčinily, že to pro posluchače žádný velký zážitek nebyl. A to ani když jste stáli přímo u zvukařského stánku, kde by ta kvalita měla být nejvyšší.

Jessia, O2 arena, Praha, 10.5.2022
© Barbora Nosková / musicserver.cz
A když už jsme u těch negativ, pojďme si to rovnou odbýt i u hlavních hvězd. Takže ano, i tady na tom nazvučení nebylo co chválit dobrou půlku koncertu. Také frontman, jenž před lety možná nevědomky nastavil trend, že kdo chce mít hit v rádiu, musí ideálně zpívat falzetem, se teď s vlastními songy - i kvůli nedávné nemoci - trápil. Fráze nedozpívával do konce, výšky v refrénech si dával níž, aby na ně vůbec dosáhl. Hodně to bylo slyšet třeba u "Secrets".

A ani produkčně to nebylo nijak zázračné. Tři obrazovky, několik řad světel, vystřelení papíru v první a poslední skladbě. Žádné molo, B-stage nebo létání nad hlavami. Několik chybějících hitů v čele s "All The Right Moves". A snaha o prosvětlení aranží v "Apologize", které nefunguje, protože tak ikonický hit nikdo nechce poslouchat v alternativní verzi, ale v té původní, nejlepší. A ostatně i diváci seděli na ochozech jako pecky až do přídavku.

To všechno jsou chyby a nedostatky, které nemůžeme ignorovat, aby si drahý čtenář nemyslel, že o nich snad nevíme. Ano, viděli a slyšeli jsme to taky.

Jenže.

Pak tady je ještě jeden faktor.

Charisma.

OneRepublic, O2 arena, Praha, 10.5.2022
© Barbora Nosková / musicserver.cz
A tím to otec dvou synů všechno přebil. Jeho upřímné vyznání Praze, kterou doopravdy zná už od patnácti let, protože má v Praze 5 rodinu a zároveň to bylo první město mimo USA, které ve svém životě navštívil. Že se naučil hned několik českých frází. Že povykládal o vzniku mnoha písniček, na kterých se podílel.

Jak s Adele napsali "Rumour Has It" během pár minut. Jak mu došlo, že píše hromadu věcí pro ostatní, ale pro vlastního syna ještě nic nemá. A jak potom tři dny v kuse brečel, když se snažil vypilovat skladbu, kterou dneska známe jako "I Lived". Jak mu kolega z kapely řekl, že "Sucker" je skvělý song, ale pro OneRepublic se nehodí, a tak s ním odstartovali comeback Jonas Brothers. Jak mu během lockdownu zemřeli blízcí, a zatímco sám byl izolovaný ve studiu, zavolal mu Kygo a společně stvořili "Lose Somebody" o tom, co právě prožíval.

Nebo jak pohotově reagoval, když se v závěru "Apologize" snažil sjednotit publikum do dokonalé harmonie, a dva návštěvníci mu to k pobavení celé arény vytrvale kazili. Nebo když slušně a s velkou noblesou okomentoval válečnou situaci na Ukrajině, aniž by kohokoliv jmenoval, a pak to jen použil jako úvod ke skladbě "Future Looks Good". Nebo když mezi medley složené z útržků hitů, které napsal pro jiné, vložil největší hit Whitney Houston, skvěle ho zazpíval a zažertoval, že stojí i za ním.

OneRepublic, O2 arena, Praha, 10.5.2022
© Barbora Nosková / musicserver.cz
To všechno a mnohem víc byl Ryan Tedder v Praze. Okouzlující společník, kterému zaplněná hala visela na rtech. A to i proto, že velmi rychle poznala, že neposlouchá naučené fráze, ale upřímně vyprávěné historky od člověka, který má k naší metropoli opravdový vztah. A kterého jeho práce upřímně baví.

A ještě k těm výtkám. To, co frontman nevyzpíval v mimochodem mimořádně těžkých refrénech, si vynahrazoval v kudrlinkách na konci jednotlivých singlů. Tam naopak ukázal, že jeho každodenní dvouhodinové zpívání, kterému se věnuje už od dětství, mu stále nese ovoce a tu a tam si hlasovou exhibici dovolit může. Třeba jako u "Halo", které napsal pro Beyoncé, sám z něj ale udělal patrně nejlepší pěvecké číslo večera.

Spíše průměrná produkce zase vzala za své, jakmile se dvaačtyřicetiletý umělec proběhl kromě salvy megahitů i mezi diváky. A když mu nakonec publikum zazpívalo závěr "Apologize" tak, jak chtěl, byla to taková krása, že si na ten nepovedený úvod už nikdo nevzpomněl. A taky bychom měli zmínit to, že mu kapela odehrála snad všechny prvky naživo, a tak se nemuselo sahat do žádných podpůrných samplů nebo vokálů.

OneRepublic, O2 arena, Praha, 10.5.2022
© Barbora Nosková / musicserver.cz
A o tom, že měl zpěvák na pódiu srdce na dlani a upřímně se bavil, se koneckonců mohli přesvědčit i ti, kteří ho sledují na Instagramu. Právě tam pak ještě nahrál video ze Stages Hotelu v Praze, v němž se svěřil, jak je ještě pořád z koncertu nadšený, a tancoval u toho na remix "Bonfire Heart" od Jamese Blunta hrající z hotelového reproduktoru. A ano, i na této písni se "Undercover King Of Pop", jak Teddera nazval magazín Billboard, podílel.

Přes určité nedokonalosti jednotlivých prvků je tak potřeba podívat se na tohle vystoupení jako na celek. A když to uděláme, zjistíme vlastně poměrně jednoduchou pravdu: že bylo výborné.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: OneRepublic na Colours Of Ostrava bavili, ale trochu méně než jindy (21.07.2023 11:32)
- Naživo: Colours Of Ostrava odstartovaly. V úvodu se představili OneRepublic nebo LaBrassBanda (20.07.2023 16:34)
- Fotogalerie: Ostravské Colours se opět rozzářily všemi barvami (20.07.2023 16:16)
- První hvězdou Colours of Ostrava 2023 jsou OneRepublic (13.10.2022 10:54)
- Vedoucímu Harrymu Stylesovi šlapou v českém rádiovém žebříčku na paty OneRepublic (06.07.2022 15:02)
- Fotogalerie: OneRepublic konečně zahráli v Praze (11.05.2022 08:28)
- Video: Gryffin a OneRepublic by z "You Were Loved" chtěli mít letní hit (16.04.2022 16:25)
- Video: OneRepublic vyrážejí ve "West Coast" na pouť za sluncem (24.03.2022 16:35)
- Nik Tendo se vrátil do čela českého albového žebříčku, v patách mu jsou Imagine Dragons (23.09.2021 08:00)
- Český albový žebříček se nadechl s poslední deskou Davida Stypky (15.09.2021 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu