Rafael Anton Irisarri zahraje v pražském planetáriu, v Paláci Akropolis bude mít workshop

10.05.2022 14:33 - Tisková zpráva | foto: Spectaculare

Americký skladatel, multiinstrumentalista, producent a mediální umělec se sídlem v Seattlu, Rafael Anton Irisarri, je známý také z projektů The Sight Below či Orcas a stal se během poslední dekády jednou z nejpozoruhodnějších osobností ambientní hudby. Je spojován především s post-minimalistickou, drone a elektronickou hudbou. Jeho propracované kompozice se přiklánějí k ostinátním motivům, které narážejí na minimalistické ideály, zatímco styl studiové produkce charakterizují husté vrstvy reverbu a delaye.

Klenuté kytarové textury, hluboké pulzující basové tóny, terénní nahrávky, submerzivní klavírní tóny, melancholické smyčce a jemné elektronické kontrapunkty, to vše najdete v jeho hudbě, aby vám to vytvořilo oceánský až vesmírný zážitek, který ještě umocní speciální vizuální show na kupoli Planetária Praha 17. května.

Irisarri zanechal svůj otisk ve většině nejzásadnějších ambientních skladeb uplynulého desetiletí i mimo něj. Vedle svých vlastních nahrávek spolupracoval s desítkami umělců, včetně Julianny Barwick, Leandra Fresca, Steva Hauschildta, Benoîta Pioularda. Jeho newyorské masteringové Black Knoll Studio je podepsáno pod nahrávkami skutečných špiček elektroniky a ambientu - od Ryuichi Sakamota, Telefon Tel Aviv a Loscil až po Williama Basinskiho, Eluvium a Grouper.

Hudebníci i fanoušci mohou proniknout do Irisarriho tvorby během workshopu 16. května v Paláci Akropolis. Ambientní hudba klade důraz na náladu a texturu namísto tradičních melodií a rytmů, které se vyskytují v popové nebo klasické hudbě. Během workshopu se bude Irisarri zabývat různými kompozičními technikami, tipy pro zvukový design a nástroji, které můžete použít, pokud chcete vytvořit podle něj zapamatovatelnou ambientní hudbu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY