Xindl X, Pavel Čadek, O2 universum, Praha, 5.5.2022

Xindl X odehrál v O2 universu svůj nejambicióznější koncert

Vydáno: 06.05.2022 11:36 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

"Hurá, koncert!" Nadvakrát překládané a nakonec bohužel i zde nevyprodané vystoupení Xindla X se konečně uskutečnilo. Pokles zájmu návštěvníků v nejisté pandemické době s rostoucí inflací je téma, které by si zasloužilo hlubší rozbor. Radši si ale řekněme, jak se zadařilo.

Live: Xindl X

místo: O2 universum, Praha
datum: 5. května 2022
setlist: Chemie, V blbým věku, Dřevo, Žáby v hrnci, Lovec perel, SebeLoveSong, Mýval, Na vodě, Tady a teď, Alenka, Růžový brejle, Terapie, Hollywood, V lese, Anděl, Jsem boží, Maraton, Volnoběh, Byznys, Něco je ve vzduchu, Popelka, Cudzinka v tvojej zemi
Titulní fotografie je pouze ilustrační, na koncertě jsme neměli fotografa. Pokud pro nás chcete fotit, ozvěte se na honza@musicserver.cz.

" 'Něco je ve vzduchu' patří k nejdojemnějším a nejtrefnějším skladbám na dnes už trochu vytěžené téma covidu," psal jsem v srpnu loňského roku o vesměs povedeném koncertě, který Xindl X uspořádal v Ledárnách Braník. A pořád to platí.

Ondřeje Ládka známe jako jednoho z našich nejlepších textařů. Dokáže tepat a kritizovat lecjaké nectnosti nás samotných, ale jen málokdy se mu podaří napsat písničku, kterou opravdu chytne za srdce. Toto je jedna z nich. V O2 universu k ní ale vedla ještě dlouhá cesta.

Nejprve se zhruba ve dvaceti minutách představil Pavel Čadek. A i když je jeho tvorba docela vtipná, nějak si ho neumím představit, jak strhává svou tvorbou davy jako třeba v poslední době Pokáč. Ne že bych mu to nepřál, jen je to celé tak nějak obyčejné. A i když si u toho drnká na cello, je jeho vystoupení spíše stand-up komedií než hudebním zážitkem. Možná by pomohlo, kdyby začal doopravdy zpívat.

To hlavní hvězda odstartovala rovnou těžkým kalibrem - "Chemií", jedním ze svých největších a nejlepších hitů. Písničkář se navíc dostal do komfortní zóny v tom smylu, že už má tolik hitů, že nemůže v jeden večer zahrát všechny. Chyběly tak například "Dysgrafik", "Nejlepší kuchař", "Láska v housce", "Barbína", "Casio" a další. Ničemu to ale nevadilo.

Mám-li být zcela upřímný, v posledních letech mě Xindlovy koncerty ani jeho tvorba nebavily už tolik jako v době vydání jeho prvních dvou desek. Texty se zjednodušily a aranže zjemnily, aby více odpovídaly rádiovému formátu, jeho promluvy na vystoupeních mezi skladbami stály leckdy spíše na chlastu a občasných vulgarismech. A i když vícekrát změnil složení doprovodné kapely, bylo to hudebně pořád tak nějak stejné. Nemusíte s tím souhlasit, ale v mých očích se z toho trochu vytratila ta umělecká stránka. Proto mám obrovskou radost z toho, že přinejmenším v O2 universu se k ní zase vrátil. A dokonce uměl i dojmout.

Tohle byl totiž výborný večer. Nejen že se muzikantovi povedlo vybrat vesměs dobrý setlist, ale hlavně ho dramaturgicky vystavěl tak, aby postupně gradoval. Takže třeba ještě v úvodu jste si ještě někdy kolem "V blbým věku" a "Dřeva" mohli říkat, že produkčně je to docela bída. A podivovat se nad tím, že se vytáhl jen s pěknými animovanými projekcemi Ondřeje Pfeiffera, na kterých ale on sám nebyl, takže lidé na opačné straně sálu z něj moc neměli. Nebo že světelný park je spíše decentní a že jestli tohle mělo být původně v O2 areně, tak je možná ještě dobře, že se tak nestalo.

Jenže pak to začalo. "Žáby v hrnci" zazněly v doprovodu Pavla Čadka na cello a to zdaleka nebyl poslední host. V rychlejším "SebeLoveSongu" ožil i Xindl, v "Mývalovi" se dočkal prvního potlesku už uprostřed songu. To když do něj s kapelou vložil úryvek "Purple Rain" od Prince. Stejně jako v létě v Ledárnách i tady to mělo sílu. "Tady a teď" poprvé doprovodilo asi šest sboristů z Maranatha Gospel Choir. A to byla přesně ta umělečtější stránka, která mi tak chyběla. A pak už se to stupňovalo.

"Alenka" je dojemná písnička sama o sobě. Skladba o závislosti na sociálních sítích a honbě za nedostižnou dokonalostí učarovala nejednomu posluchači a od svého vzniku patří k ozdobám písničkářova repertoáru. V O2 universu se k ní ale přidaly ještě sboristky a navíc i Tereza Mašková. Že je to skvělá zpěvačka, víme už ze SuperStar, a tady tu píseň pozvedla ještě o level výš. Bylo to tak silné, že by to klidně mohlo být finále celého vystoupení. Nádhera.

O pár chvil později si Ládek pozval na pódium Pokáče a společně zahráli "V lese", ale ještě předtím hlavně taky "Hollywood". I kvůli této skladbě jsem se kdysi stal Xindlovým příznivcem a je velmi dobře, že ji do programu zase zařadil. Klidně by ji mohl hrát častěji, protože přesně takovéto kousky mu před lety pomohly ke slávě a i po letech jsou mnohem hodnotnější, než ty doprovodné songy k seriálům, kde se refrén opakuje do zblbnutí.

"Jsem boží" pokračovalo s postupným přidáváním dalších sboristů a sboristek, tentokrát se seřadili na schodištích ochozů haly. Píseň "Maraton" odezněla se skvěle zpívající sbormistryní, k tomu byla zahrána naživo vůbec poprvé. A když už jste si mysleli, že není co dalšího přidávat, objevila se zbývající část sboru ve skladbě "Volnoběh" dokonce ještě nad pódiem, respektive za reproduktory.

A to pořád ještě nebylo všechno. V "Byznysu" Xindl ukázal, že kdyby chtěl, může zpívat i metal. Pak se všichni dosavadní hosté seřadili na pódiu a pokřtili novou desku "Terapie". A hned nato ukončili všichni společně základní hrací dobu ve velkém finále - tedy už zmiňovanou "Něco je ve vzduchu". A dojetí se u mnohých dostavilo i podruhé. To vám byla taková krása, že to ani nejde popsat. A hlavně byste takový velkolepý finiš po americku od Ondřeje Ládka určitě nečekali.

V přídavku se ještě představil poslední host - Mirka Miškechová. "Cudzinka v tvojej zemi" už ale ani nebyla nutná, protože i bez toho by to vystoupení bylo jako celek perfektní. Celý report jsem tentokrát psal v první osobě, protože si myslím, že osobnější přístup se právě k této akci hodí lépe. Xindla X jsem poprvé naživo viděl, když se premiérově představil na festivalu Rock for People v jednom z hangárů, což mohl být rok 2009. A od té doby ještě mnohokrát. Víckrát, než dokážu spočítat. Snad mě to tedy opravňuje k tomu tady bezpečně prohlásit, že právě 5. května 2022 v O2 universu odehrál svůj nejlepší koncert kariéry. Jen tak dál.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčova rychlovka o Velikonocích se příliš zaměřuje na mlácení žen (30.03.2024 18:43)
- Video: Vojtěch Drahokoupil a Tereza Mašková se dali dohromady. Alespoň v písni "Pocit" (25.03.2024 10:47)
- Naživo: Pokáč si třikrát po sobě podmanil malou Lucernu (22.03.2024 19:30)
- Fotogalerie: Pokáč zaplnil Lucerna Music Bar, přišli malí, velcí i celé rodiny (22.03.2024 10:17)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Tereza Mašková zve novým klipem "Jíst, spát, meditovat, milovat" na své první turné (04.03.2024 07:51)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Video: Tereza Mašková vkusně připomíná vánoční megahit Ivety Bartošové "Tři oříšky" (12.12.2023 18:12)
- Rozhovory: Pokáč - Priority se přeházely. Není nutné přešlapovat a čekat na zásah shůry (28.11.2023 08:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe