Kdo vyhraje letošní Ceny Anděl? Rýsuje se možný triumf umělců z jednoho kraje

Kdo vyhraje letošní Ceny Anděl? Rýsuje se možný triumf umělců z jednoho kraje

Vydáno: 27.04.2022 08:00 v sekci Na okraj - Josef Martínek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Po dvou covidových ročnících se značně osekaným počtem účastníků slavnostního ceremoniálu se letos Ceny Anděl vracejí v plné parádě. Vítězové budou oznámeni ve středu večer v pražském Veletržním paláci. Jména hlavních kandidátů na triumf ale napříč hudební branží rezonují už mnoho měsíců.

Ceny Anděl letos přišly s několika novinkami. Tou první a zřejmě nejviditelnější bylo tříkolové hlasování - veřejnost se nejprve v únoru v každé ze čtrnácti kategorií dozvěděla hned sedmičku jmen, na kterou chtěli akademici upozornit. Z tohoto předvýběru pak hledali užší finálovou trojici.

Anděl - sošky
© Zbyněk Surovec
"Tři kola hlasování jsme se rozhodli zavést kvůli stále vzrůstajícímu množství vznikajících nahrávek. Předvýběr vzešlý z prvního kola má zajistit lepší orientaci pro akademiky a také upozornit na více umělců," vysvětlil změnu předseda rady České hudební akademie Honza Vedral.

Díky tomuto kroku se v širším seznamu zejména hlavních kategorií skutečně objevilo několik interpretů, na které jsme v Andělech dosud nebyli až tolik zvyklí. Například rapper Viktor Sheen, podle týdenních statistik IFPI dlouhodobě nejstreamovanější domácí umělec současnosti, dostal hned čtyři příležitosti, což ho v tu dobu mohlo v očích některých pasovat na jednoho z horkých aspirantů na zisk některé sošky.

Zrádnost nového systému se však ukázala o dva týdny později se zveřejněním užších nominací, kde najednou Sheen úplně chyběl. Podobně dopadla skupina Jelen se svou třetí řadovkou "Věci & a sny" - přednominovaná byla hned třikrát, počet výsledných želízek v ohni ale zůstal na nule.

Ceny Anděl 2021 - nominace
© Ceny Anděl
Další změnu přinesl zredukovaný orientační seznam pro první kolo výběru potenciální skladby roku. Zatímco v minulosti čítal často stovky písní, nyní se smrsknul na necelé čtyři desítky songů, přísně vybraných podle striktních kritérií, jako jsou hranost v rádiích a popularita na streamovacích platformách. Dlouhý výčet skladeb z minulých let podle rady České hudební akademie "trpěl neúplností a špatnou přehledností".

Právě tento krok budil značné rozpaky - jako by tou nejlepší písní podle subjektivní volby Akademie nutně musela být některá z objektivně nejúspěšnějších. Nadále sice hlasujícím zůstala možnost vlastního tipu, ten je však obvykle v konkurenci předloženého seznamu obtížně prosaditelný. Kvůli riziku propadnutého hlasu je zkrátka pro většinu porotců jistější vsadit na některou z nabízených variant.

Navzdory těmto novinkám výsledné nominační trojice nenabídly žádná větší překvapení. Uspěli ti, o nichž se už v průběhu minulého roku i v jeho závěru při bilancování mluvilo a psalo nejvíce. A je to tak v pořádku - vždyť zisk ceny by neměl záviset na tom, jak jsou zrovna nastavena kritéria hlasování, ale především na kvalitách oceňovaného díla.

Ewa Farna - Umami
© EwoluZone s.r.o.
Tak by tomu bylo v ideálním, stoprocentně spravedlivém, světě. V něm však nežijeme, a tak je třeba si přiznat, že v Česku se do udělování mainstreamových cen promítají hned tři zásadní faktory. Subjektivní zdařilost nahrávek, u nás většinou udávaná recenzemi a převažujícím názorem ve velmi úzké hudební bublině, k nim samozřejmě patří.

Druhým, často ještě důležitějším faktorem, je však mediální zásah - ani sebevýjimečnější počin se většinou nedočká ocenění, pokud nemá dostatečnou publicitu. Tím spíš, když se letos počet akademiků vyšplhal až k číslu 370, což už znamená poměrně rozmanitou sortu porotců s různými preferencemi a vkusem. Silný mediální příběh je pojítkem, které zvyšuje šance.

Třetí faktor je tak trochu podprahový, přesto si jeho existenci připusťme: jde o prostou skutečnost, zda mají daného umělce lidé z hudebního oboru rádi. Právě tady hledejme vysvětlení toho, proč se někteří interpreti dostanou do nominací prakticky s čímkoliv, co natočí, zatímco jiným k tomu nestačí ani vyprodané haly a stadiony. Hlasují zkrátka pořád živé bytosti, ne stroje.

Favorité letošního ročníku splňují všechny tři zmíněné předpoklady.

Vladimír Mišík - Noční Obraz
© Vladimír Mišík
Začněme třikrát nominovaným Vladimírem Mišíkem, jehož album "Noční obraz" lze označit za nečekaný dárek fanouškům pětasedmdesáiletého hudebníka. Když v roce 2019 přišel po devíti letech od poslední řadovky s Etc... s novou studiovkou "Jednou tě potkám", nahranou s producentem Petrem Ostrouchovem a jeho skupinou Blue Shadows, šlo o nespornou hudební událost roku. Tehdy získal Mišík Andělů hned šest. Zdálo se, že jde o jeho loučení - zpěvák navíc loni kvůli horšícímu se zdraví definitivně ukončil koncertní činnost.

Navazující řadovka, nahraná v totožném složení, proto překvapila hned dvakrát. Jednak tím, že vůbec vyšla, a také tím, jak výborná je. Málokdo očekával, že by se zmíněné mimořádně uvěřitelné a příjemně civilní předchůdkyni mohla přiblížit, či ji snad dokonce v některých ohledech překonat. Stalo se. Podle čerstvě zveřejněných statistik IFPI to navíc byla nejprodávanější deska roku 2021 v České republice.

Ewa Farna má dokonce čtyři želízka v ohni. Deska "Umami" ji představuje v novém světle, jako stále mladou, již však dospělou a zcela soběstačnou popovou zpěvačku s rozhledem i názorem. Singl "Tělo" se dostal do médií prakticky jakéhokoliv typu, silnou odezvou na sociálních sítích počínaje, rozhovory na téma lásky ke své fyzické stránce konče.

Poslední dva ročníky byla s Anděly spojená jako jejich moderátorka, nyní se vrací jako žhavá adeptka na vítězství. A možná nejen jedno. V listopadu zabodovala v anketě popularity Český slavík a teď může svou jistou pozici na hudebním trhu stvrdit i vavřínem v cenách akademie.

A pak je tady David Stypka s albem "Dýchej". Albem, jehož příběh zasáhl nejen zpěvákovy skalní fanoušky, ale i širokou veřejnost. Nahrával ho v době, kdy se pral s vážnou nemocí, které v lednu roku 2021 podlehl.

David Stypka & Bandjeez - Dýchej
© SinglTon
Navzdory tomu výsledných jedenáct písniček, dokončených jeho kapelou Bandjeez a producentem Martinem Ledvinou, překypuje nadějí, životní moudrostí a smířením. A třeba skladba "O lítání", přestože z nějakého nepochopitelného důvodu dosud nebyla vydaná jako singl, se již nyní zařadila po bok Stypkových trvalek "Kříž" či "Jericho".

V kontextu výše uvedeného by nejspíš způsobilo údiv, kdyby akademie přiřkla cenu pro album roku někomu jinému než právě Stypkovi, který má celkem tři nominační šance. S Farnou, s níž ho pojil nejen hit "Dobré ráno, milá", ale i osobní přátelství, oba reprezentují rodný Moravskoslezský kraj, což lze vnímat jako další symboliku. Oba už tento týden navíc zabodovali na regionálních kulturních Cenách Jantar.

A pokud by navíc v kategorii skupin vyhráli Mirai, jejichž album "Maneki Neko" se sice nemůže pyšnit nadšeným přijetím kritiky, ale zato mělo z děl nominovaných souborů jednoznačně největší komerční dopad, mohl by se tento kraj dočkat naprostého andělského triumfu.

Nutno dodat, že triumfu zaslouženého - v současnosti totiž platí za nejplodnější líheň hudebních talentů u nás.

Kdo vyhraje hlavní kategorie Cen Anděl 2021 podle musicserveru:

Album roku: David Stypka - Dýchej
Sólový interpret roku: David Stypka - Dýchej
Sólová interpretka roku: Ewa Farna - Umami
Skupina roku: Mirai - Maneki Neko
Skladba roku: Ewa Farna - Tělo
Videoklip roku: Ewa Farna - Tělo
Objev roku: Michal Horák - Michalbum


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mirai si k desátým narozeninám nadělí čtvrtou desku "TOMODACHI" (26.03.2024 10:14)
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Mirai na léto chystají vlastní putovní festival. Objedou s ním celou republiku (19.03.2024 07:31)
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)
- Video: Michal Horák apeluje, že "Malý lidi jsou taky lidi" (08.03.2024 16:25)
- Andělským nominacím vévodí November 2nd a Viktor Sheen (15.02.2024 09:36)
- Video: Mirai zpívají v "nespíš" o jednom nevydařeném románku (07.02.2024 18:13)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Ceny Anděl budou moderovat Honza Dědek a Ivana Kulhánková (16.01.2024 10:36)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe