shop.musicserver.cz
Palaye Royale, Charming Liars, Malá sportovní hala, Praha, 28.3.2022

Palaye Royale v Praze ukázali, že rock 'n' roll je prostě hlavně p*del. Doslova

Vydáno: 30.03.2022 08:07 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

"Hurá, koncert!" Žijeme v době, kdy nikdy nevíte, zda právě odehrávající se vystoupení není to poslední. Vděčnost za to, že se to vůbec děje, je proto na místě. A ano, otevírat perexem plným emocí je příhodné, protože i když Palaye Royale sami (ani jejich wiki) by to nikdy nepřiznali, jsou emo.

Live: Palaye Royale

místo: Malá sportovní hala, Praha
datum: 28. března 2022
setlist: Nightmares, You'll Be Fine, Death Dance, Hang On To Yourself, Fucking With My Head, Don't Feel Quite Right, No Love In LA, Dying In A Hot Tub, Get Higher, Teenagers (My Chemical Romance cover), Mr. Doctor Man, Lonely, Ma Chérie
Fotogalerie

Palaye Royale, Malá sportovní hala, Praha, 28.3.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Základy byly položeny skvěle. Palaye Royale totiž v průběhu těch dvou let, kdy museli celé turné znovu a znovu přesouvat, dorostli do relativně velké kapely a v podstatě všechny zastávky už vyprodali. V Praze o ně byl takový zájem, že se zde pořadatelé, stojící mimo jiné za Rock For People, rozhodli změnit místo konání z vyprodaného Lucerna Music Baru na Malou sportovní halu. Těžko říct, nakolik se jim to vyplatilo - horší zvukové podmínky jsou v bývalé Inchebě bohužel běžné a i hlediště bylo zaplněné sotva z poloviny. Původní ambice ale byly o poznání skromnější, takže je třeba koukat na sklenici jako na poloplnou. Kapela se navíc pochlubila, že v Praze natáčí novou desku, a dokonce i videoklip ke skladbě "Broken".

Icebreakery bychom tedy měli, ještě před začátkem ale před publikum, oblečené převážně do černé a s různobarevně podmalovanýma očima, nastoupili londýnští Charming Liars. Platinová blond patka na frontmanově hlavě dávala vzpomenout na pubertální léta Draca Malfoye, zpěvák i celá skvadra kolem něj ale byli jeho přesným opakem. Snažili se budovat si vztah s fanoušky skoky k prvním řadám, po konci svého setu naházeli do lidí všecko, co jim přišlo pod ruku, a nakonec se s návštěvníky ještě u merche fotili. Škoda jen, že jejich tvorba byla poměrně plochá a bez nápadu, takže jim žádnou velkou budoucnost zatím nevěštíme.

Palaye Royale, Malá sportovní hala, Praha, 28.3.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
A upřímně řečeno, pochyby zůstávají i v případě hlavních hvězd. Nazvučení byl problém sám o sobě a třeba kytarové sólo v jedné z prvních odehraných skladeb skoro nešlo slyšet. To se dá ale vychytat do příště. Spíše jde o to, že víc než jako muzikanti ženoucí se za tím nejlepším, čeho jsou schopni, působili jako parta mladých lidí, která se chce - navzdory své potemnělé, glamrockové image - v prvé řadě hlavně bavit a dobře zapařit.

Pokud jste na to byli ochotni přistoupit, snáze jste přehlédli, že frontman je ještě horším nezpěvákem než třeba na podobné publikum mířící Yungblud a že z pódia ozdobeného bílými květy a žlutým nápisem spíše jen křičí. A to ještě jen takové tóny, na které si troufne. Například cover "Teenagers" od My Chemical Romance byl kvůli tomu dost hrozný.

Palaye Royale, Malá sportovní hala, Praha, 28.3.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Ve studiu jim to přitom jde skvěle. Jejich desky rozhodně stojí za poslech, řada songů má nosné nápady, patřičnou dynamiku a nesplývá v jeden stejnorodý tlak, jako se to občas stává konkurenci. Aktuální kolekce "The Bastards" by tak v recenzi dostala klidně třeba osmičku. Nebo devítku. A když pánové a dáma hráli právě z ní, byla to paráda. "Hang On To Yourself", "Fucking With My Head" nebo první přídavek "Lonely", toť vrcholy večera.

Bylo se ale hodně i na co se dívat. V "Don’t Feel Quite Alright" se principál Remington Leith rozhodl skočit z reproduktoru, který byl nějaké dva metry nad pódiem. V "Dying In The Hot Tub" se rozsvěcovaly mobily i na balkonech, "Get Higher" doprovázel výskok z dřepu, lozilo se na konstrukci, udělal se circle pit, shazovaly se svršky a nakonec nám frontman ukázal i holý zadek.

Už zmiňovaná "Lonely", která pojednává o sebevražedných sklonech, depresích, a dokonce si na YouTube vysloužila i varování, toho ale nabídla nejvíc. Nejprve se Leith přemístil doprostřed haly, kde začal skladbu za klavírem, pak běžel zpátky na pódium. Vylezl na konstrukci, na ní nejprve zamával a pak se chytl rukama za horní část, na které chvíli visel stejně jako světla. Pak vystřelily salvy konfet. Stagediving. A nakonec ještě naběhl do bicích a celé je zboural. Rock 'n' roll!

Kazil jim to jen jejich vlastní fotograf, který na rozdíl od divoce poletujících svěřenců ve snaze o stabilní obraz a dobré záběry dost překážel, pohyboval se pomalu a v klidu, a tím tu snahu o expresivní vizuální show trochu rozbíjel. Méně obsahu pro sociální sítě je někdy více.

Palaye Royale, Malá sportovní hala, Praha, 28.3.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Po tomto přídavku měla dle setlistu následovat ještě akustická verze "Ma Cherie", ale bylo 22:09 a po sedmdesátiminutové show se rozsvítila světla a začala hrát reprodukovaná hudba. Vystoupení to bylo i přes několik výhrad určitě dobré, jen by mohlo nabídnout mnohem víc písniček. A ono ejhle! Uběhlo deset minut, část lidí už se přesunula k šatně nebo domů a náhle se znovu zhaslo a výše uvedená skladba přece jen zazněla. A s ní z úst kytaristy alespoň slovní podpora Ukrajině. I tak se ale dostáváme dohromady jen na dvanáct odehraných kousků. A to je i vzhledem k tomu, že kapela má z čeho vybírat, drobnou kaňkou na jinak vydařeném večeru.

P. S.: Kdo chce víc, nechť zamíří v srpnu na nový český festival Soda Pop, kde Palaye Royale rovněž zahrají.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Yungblud a Lil Yachty se v klipu "When We Die (Can We Still Get High?)" topí ve filozofii (28.01.2024 10:49)
- Video: Yungblud roste s každou další skladbou. "Lowlife" a "Hated" to potvrzují (17.09.2023 13:24)
- Naživo: Imagine Dragons ve druhém dni Szigetu zaplnili plochu na stání, objevem se stal Youngr (12.08.2023 17:41)
- Fotogalerie: Druhý den Szigetu v hlavní roli s Imagine Dragons (12.08.2023 16:22)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Audio: Yungblud v nové skladbě "Lowlife" vzpomíná na období, kdy byl znechucen životem (11.06.2023 16:58)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Naživo: Palaye Royale by byli skvělou kapelou pro narozeninovou party Wednesday Adams (21.01.2023 17:57)
- Fotogalerie: Palaye Royale rozehřáli Prahu (21.01.2023 10:14)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu