Knižní The Beatles: "Get Back" potěší zaujaté fanoušky, pro ty ostatní moc není

20.03.2022 09:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Disney+

Jestli jsou The Beatles největší kapelou všech dob, o tom by se dalo diskutovat dlouhé hodiny. Jisté však je, že jsou značkou, která táhne. A teď, když došlo na 50. výročí jejich posledního alba "Let It Be", je zájem ještě větší. Svůj podíl na tom má i nový film "Get Back", k němuž vyšla i stejnojmenná kniha.
8/10

The Beatles: Get Back (kniha)

Vydáno: 20.1.2022
Vydavatel: Zoner Media Press
Třídílná minisérie o délce téměř devět hodin je splněný sen všech fanoušků The Beatles - a noční můrou pro ty, kterým liverpoolská čtveřice až zas tak moc neříká. Nabízí totiž nijak nekomentovaný pohled do zákulisí vzniku písní, které se staly základem alba "Let It Be" a částečně i "Abbey Road" a sólových alb jednotlivých Brouků. Nahlíží na přípravy slavného koncertu na střeše studia v Saville Road a hlavně ukazuje skupinu jinak, než bylo dosud tradováno. Čili nikoliv v procesu rozkladu, ale naopak sršící nově nabytou tvůrčí silou.

Tenze tu pochopitelně jsou, ale málokdy překračují hranice běžných tvůrčích rozporů čtyř osobností. A film Petera Jacksona ukazuje i to, co většinou zůstává za dveřmi studia. To, že dělat hudbu je práce jako každá jiná a jako taková má v sobě i spoustu plonkovních momentů.

Společně s dokumentem, který je k dispozici pouze na streamovací službě Disney+, a tuzemským fanouškům tak nezbývalo než se uchýlit k nelegálním způsobům, jak se k němu dostat, vyšla i doprovodná kniha. Ta je péčí vydavatelství Zoner Press k dispozici i česky.

Více než dvousetpadesátistránková publikace velkého formátu je vytištěná na lesklém křídovém papíře a obsahuje přepisy rozhovorů mezi muzikanty a jejich spolupracovníky, které vznikly ve stejném období, které zachycuje i snímek - tedy od 2. do 31. ledna 1969. Dialogy doprovází spousta fotek, část z nich jsou vytažené přímo ze 16mm filmu, na který se točilo, část z nich vyfotili fotografové Linda Eastman, Ethan A. Russell a Terence Spencer.

Vydávat k takovému počinu knihu, která plus minus kopíruje jeho obsah, může nepříjemně zavánět snahou vytáhnout ještě něco peněz z kapes fanoušků. A zrovna Beatles Fans na tohle docela slyší. Nicméně je třeba konstatovat, že ačkoliv je film je lepším a autentičtějším záznamem událostí, kniha není pouze přívažkem bez další hodnoty. Tohle je totiž doslova pokladnice fotek, která navíc dosud nebyly k dispozici.

A ty atmosféru zachycují prostě jinak, vypichují jiné momenty, scény v pohybu zaznamenávají z jiného úhlu a čas zastavují, některé je zbavují barvy. Střídají se tu dokumentární záběry s momentkami a portréty. Radost prohlížet a kochat se. Podobně fungují i obrázky získané přímo z filmového pásu. Jsou to jakési sekvence, které na papír přenášejí některé scény z předlohy.

Druhou částí, která se s fotkami přirozeně proplétá, jsou přepisy rozhovorů. Tady trochu chybí zvuk (hodně se řeší písničky a záleží jen na čtenáři, jakou má hudební představivost) a nějaký vysvětlující kontext. Spousta věcí bude nezaujatému člověku, i když pro něj asi kniha úplně určena není, nejasná. Text bezezbytku nekopíruje to, co zaznělo v sérii, některé scény scházejí, jsou zkrácené nebo naopak přidané (více se nám například dostává informací o tom, jakými písněmi si The Beatles krátili prodlevy mezi natáčením a přípravou nového materiálu), ve výsledku se tak obě média dobře doplňují, byť ke své existenci se navzájem nepotřebují.

Největší slabinou knihy je český překlad. Ten totiž na řadě míst drhne až hrůza: Nepřeložitelné "roadie" je zde uvedeno jako "cestovní manažer", "lap steel guitar" jako "klínová kovová kytara", abychom uvedli ty nejkřiklavější případy. Marně se mu daří zachytit proud mluvené řeči a dost striktně se stavbou vět drží anglického originálu, což, pochopitelně, může v češtině fungovat jen částečně. V tomto ohledu je na publikaci trochu znát snaha vydat ji pokud možno ne moc dlouho po originálu, ovšem pečlivější redakční práce by textu jedině prospěla. I za cenu pozdějšího vydání.

Navzdory výtkám z předchozího podstavce nebudou fanoušci The Beatles zklamáni a "Get Back" se stane důležitou součástí jejich knihovničky, artefaktem, k němuž se budou rádi vracet. Ti ostatní, kteří Johna, Paula, George a Ringa sledují jen okrajově, můžou knížku s klidným svědomím minout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY