Ondřej Soukup ON AIR: Hvězda nemůže nemít hity

24.02.2022 19:45 - Spolupracovník redakce | foto: On Air

Skladatel, hudební producent a baskytarista Ondřej Soukup na hudební scénu vstoupil s jazz rockem, prošel kapelou Pražký výběr, od níž přešel do doprovodné skupiny Karla Gotta a na začátku 90. let se začal etablovat jako skladatel a producent, který mimo jiné (společně s Gábinou Osvaldovou) napsal největší hity pro zpěvačku Lucii Bílou. S tou se přitom seznámil při nahrávání podstatně méně popového projektu, scénické hudby k tanečnímu představení "Šach mat", kterou zkomponoval pro taneční skupinu UNO. Ondřej Soukup je ale také skladatelem filmové hudby a jeho hudbu je možné slyšet (vedle Frankie Goes To Hollywood) ve filmu "Bony a klid", v devadesátých letech pak navázal spolupráci s režisérem Janem Svěrákem, jemuž svojí hudbou doprovodil i oskarového "Kolju".

Co ho hudebně inspirovalo ke skladbě "Někdo nám do toho vlez" pro Jitku Zelenkovou, která byla jednou z prvních rapových skladeb u nás? Jak vzpomíná na spolupráci na debutové desce skupiny Helmutova stříkačka, kterou produkoval? A proč už dnes tento hitmaker odmítá psát pop music? Podívejte se na celý rozhovor.

ON AIR je talk show hudebního publicisty Pavla Kučery s hudebníky a lidmi z hudební branže. Nový díl je uveřejněn každý týden na YouTube kanálu kytary.cz. Facebookovou stránku pořadu najdete zde, přehled starších dílů tady. Starší díly On Air si můžete poslechnout i ve formě podcastů na Spotify nebo Apple Podcasts.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY