Steven Wilson napsal memoáry. Kniha "Limited Edition Of One" vyjde v dubnu

06.02.2022 11:13 - Dan Hájek | foto: Steven Wilson Productions

Mluví se o něm jako o všeumělovi. Steven Wilson je prý skutečným zvukovým architektem, přesto své všechny dovednosti zdokonalil jen svým vlastním samostudiem a pílí. Je namočen v mnoha projektech a je vyhledávaným tvořitelem surroundových mixů pro reedice význačných desek. Jeho zatím poslední řadovka "The Future Bites" sklízí vavříny a chválu, ostatně dařilo se jí i v naší roční rekapitulaci, kde se umístila na pětadvacáté pozici. Dalším počinem tohoto muzikanta bude ovšem literární dílo - výpravná publikace, jež dostala trefný název "Limited Edition Of One".

"Čím více jsem o tom všem přemýšlel, tím více jsem si uvědomoval, že moje kariéra je totálně neobvyklá. Zprvu jsem dělal všechno vesměs špatně, ale přesto jsem skončil na předních obálkách časopisů, jako hlavní hvězda světových pódií a dosáhl jsem to top pětky alb? Jak jsem dokázal přilákat tak posedlé a fanatické fanoušky, z nichž mnozí berou vše, co dělám nebo řeknu, velmi osobně, což je zároveň lichotivé, ale taktéž může být nesmírně frustrující? I toto jsem si nějak vypěstoval, aniž bych k tomu měl nějaký smysl. Je to moje náhodná kariéra," přibližuje sám autor.

Máme tedy očekávat neobvykle vyprávěný příběh, který nahlíží nejenom do úplných začátků jeho tvorby. Kniha bude napěchovaná poznámkami z natáčení jednotlivých položek jeho stále bobtnající diskografie, mnoha poznatky (i mimo hudební oblasti), osobními zážitky nebo výseky z poskytnutých rozhovorů. Vše od éry s Porcupine Tree po okamžik, kdy se stal vyhledávaným umělcem jednadvacátého století, jemuž se daří všecko, na co sáhne.

Memoáry "Limited Edition Of One" vyjdou 7. dubna a k dispozici budou dvě edice. Základní, jež obsahuje osamocené paměti, bude tou nejdostupnější. Rozšířená verze toho nabídne mnohem více, včetně druhé publikace s dalšími 128 stranami plnými doplňujících informací a obrazového materiálu. Její součástí bude i audio nosič - mixtape na CD, na který Steven zařadil něco málo ze svého kazetového archivu. Ke slyšení zde budou jeho rané autorské pokusy nebo dema pro zmiňované Porcupine Tree a No-Man. Tuto edici zatím nabízí jen britský obchod Rough Trade, zda bude k mání i jinde, není známo.

Nebyl by to ale Steven Wilson, kdyby neexistovala taktéž nějaká sběratelská záležitost. Existovala, ale vyprodala se v řádu minut, neb se jednalo o pouhých 125 kusů ve speciálním balení a s podepsaným art printem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY