The Smile, bokovka Radiohead, jsou v klipu "The Smoke" tajemní

28.01.2022 14:29 - Dan Hájek | foto: XL Recordings

Někdejší tajný trumf/překvapení (nehodící se škrtněte) loňského festivalu Glastobury The Smile o sobě dává opět vědět. Po singlu "You Will Never Work In Television Again" muzikanti aktuálně představují atmosférický track "The Smoke". Ten byl uveden coby předzvěst chystaných komorních koncertů v prostoru Magazine v srdci londýnské čtvrti Docklands. Stream bude režírovat Paul Dugdale, vstupenky na tři netradiční koncerty o posledním lednovém víkendu můžete stále získat na tomto odkazu.

The Smile je další bokovka členů Radiohead - nechybí jejich ústřední postava Thom Yorke a kytarista a klávesista Jonny Greenwood, k nim se pak připojil jazzový bubeník Tom Skinner (mimo jiné člen Sons Of Kemet), vše zastřešuje dnes již nepostradatelný Nigel Godrich.

Ve skladbě "The Smoke" navíc hostují hráč na tubu Theon Cross a trumpetista Byron Wallen, kteří se velkou měrou podíleli i na Greenwoodově soundtracku k filmu "Spencer", a dále saxofonisté Chelsea Carmichael a Jason Yarde, trombonista Nathaniel Cross a multiinstrumentalista Robert Stillman - tedy velmi pestrá sestava talentů. Výsledkem je až teskná, zachmuřelá a lehce plynoucí kompozice, jež se hloubavě zmítá v tématu upálení a umírání v plamenech.

Doprovodné ryze černobílé video nasnímal na 16milimetrový filmový pás spisovatel a režisér Mark Jenkin, jenž využil i fragmenty slov z textu a pohrál si primárně s náladou tracku.

Nigel již loni naznačoval, že The Smile mají téměř hotovou celou desku, dá se tedy očekávat, že bychom se jí mohli dočkat velmi brzy (vydání zjevně zdržují současné omezené kapacity pro výrobu vinylů).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY