Elán se po třiceti letech vrací pod křídla Opusu

26.01.2022 14:52 - Milan Menčík | foto: Opus

Elán je od roku 2018 ve stavu hibernace a jeho další osud je v rukou frontmana Joža Ráže. Fanoušci kapely se přesto mohou radovat. Jedním z důvodů je muzikál "Voda (a krv) nad vodou", který se vrátil na scénu bratislavského Divadla Nová scéna a diváci na něj reagují veskrze pozitivně, dalším pak fakt, že se prolomily reediční ledy, které doposud bránily ve znovuvydávání zásadních alb formace.

Už na konci loňského roku se na pultech po čtyřiceti letech objevil debut "Osmy svetadiel" ve formátu LP a 2CD. Nyní je v tomto směru naprosto klíčová informace, že se Elán vrací pod vydavatelská křídla Opusu, z jehož hnízda vylétl před třiceti lety ke konkurenční Musice.

Jožo Ráž k tomu jen suše poznamenal: "Velcí hráči patří k sobě". Radost neskrývali ani další účastníci podpisového aktu. "Opus se stal v letech 2019 členem nadnárodní skupiny Warner Music Group, s níž už předtím spolupracoval. Získal tak významnou logistickou podporu od světového hráče, a to zejména v oblasti distribuce a prodeje hudby tradičními způsoby na fyzických nosičích i moderními způsoby v digitálním prostředí. To se okamžitě projevilo na hospodářských výsledcích. No a Elán nyní získá všechny benefity tohoto partnerství," vysvětlil ředitel Opusu Július Kinček.

Šéf Warner Music Vladimír Kočandrle také ví, že nekupuje žádného zajíce v pytli: "Tuto akvizici považujeme za velmi významnou a svým způsobem historickou. Elán se vrátil tam, kde začínal, a z naší strany se mu dostane maximální možné podpory. Celé je to navíc umocněné našimi přátelskými vztahy se členy skupiny, čehož si velmi vážíme."

Pro úplnost dodejme, že se jedná o dvanáct alb ve slovenštině a v angličtině plus singly, celkem jde o přibližně dvě stovky písní. Tyto ve své době megaúspěšné desky se prodávaly ve statisícových nákladech a například hned letos slaví čtyřicáté jubileum další kultovní nahrávka "Nie sme zlí". Její znovuvydání s moderním zvukem a bonusy by tak už nemuselo být pouhým zbožným přáním fanoušků.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY