Judas Priest chtěli pokračovat pouze ve čtyřech, po tlaku fanoušků si to rozmysleli

23.01.2022 11:14 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Britskou formaci Judas Priest v poslední době pronásleduje smůla. Plány na velkolepé oslavy 50. výročí vzniku jednoho z klíčových pilířů heavy metalu zhatil koronavirus, na několikrát bylo odloženo i turné s Ozzym Osbournem (pražská zastávka je aktuálně naplánována na 19. května 2023).

Alespoň pár výročních koncertů se podařilo koncem léta loňského roku uskutečnit ve Spojených státech a v Kanadě, tam ale zaúřadovalo zdraví. Přímo na pódiu během vystoupení na festivalu Louder Than Life Richiemu Faulknerovi praskla aorta. Skladbu, mimochodem závěrečnou z celého setu, dohrál až do konce a poté byl odvezen do nemocnice, kde podstoupil desetihodinovou operaci. Ta dopadla dobře a kytarista, který do kapely naskočil po odchodu KK Downinga, se úspěšně dává do pořádku, kapela s ním může i nadále počítat.

Totéž se, alespoň na nějakou dobu, nedalo říct o druhém kytaristovi Andym Sneapovi. Na začátku ledna se totiž objevila zpráva, že se rozhodl skupinu opustit. Tak to tedy alespoň vypadalo. Prohlášení muzikanta samotného, který byl rovněž i producentem jejich zatím posledního alba "Firepower", ale tvrdilo něco jiného. Podle něj byl jeho odchod přáním samotného Roba Halforda s tím, že Judas Priest chtějí nadále pokračovat pouze jako kvartet. Tento krok byl podle kytaristy označen za "zklamání", nicméně se rozhodl rozhodnutí respektovat a s ostatními bude nadále spolupracovat jako producent.

Krok ovšem vyvolal nevoli a nepochopení u fanoušků. A těžko říct, jestli právě to vedlo k přehodnocení situace, protože se po pár dnech objevilo další prohlášení, které informovalo že se Sneap vrací zpět a z Priestů je zase kvintet. "Jednohlasně jsme se rozhodli, že jako kapela budeme v živých vystoupeních pokračovat s Robem, Ianem, Richiem, Scottem, Andym a Glennem (Tiptonem, bývalým členem, který musel své hraní omezit kvůli Parkinsonově nemoci - pozn. red.), který se připojí, když bude moci. Takže, brzy na viděnou na společných oslavách masivních 50 metalových let Judas Priest."

Skupina by se měla vrátit na turné v březnu, je taky mezi potvrzenými jmény pro letošní ročník festivalu Master of Rock, který se v červenci uskuteční ve Vizovicích u Zlína.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY