Zemřela Hana Horká z Asonance. Zpěvaččin syn viní z její smrti takzvané antivaxery

17.01.2022 18:00 - David Věžník | foto: archiv kapely Asonance

V neděli 16. ledna zemřela Hana Horká. Vokalistka pražské folkové skupiny Asonance podlehla covidu-19. Bylo jí 57 let.

"Některým zprávám se nechce uvěřit. Ale budeme muset," napsala kapela na svůj web. Formace patří mezi nejstarší folková uskupení u nás - vznikla v roce 1976. Horká byla její členkou od roku 1985, kdy absolvovala pražskou konzervatoř. Asonance hraje zejména staré irské a skotské balady, na kontě má více než deset alb, to poslední, "Návrat krále", vyšlo v roce 2019.

V pátek na svůj facebook Horká napsala, že prodělala nechvalně známé onemocnění, netajila se přitom tím, že si nákazu sama přála, aby se proti němu nemusela nechat očkovat. "Jsem Prodělanec," přiznala a dodala, že se těší, až bude moci navštěvovat divadla, koncerty a sauny.

Její syn, jímž je Jan Rek (sám muzikant - člen kapely Jelen), v reakci na její náhlé nedělní úmrtí obvinil takzvané antivaxery z toho, že za smrt jeho matky mohou názory, které oni šíří a kterým ona uvěřila. "Tímhle komentářem 'děkuju' za užitečnej příspěvek do diskuze. Jmenovitě - Andor Sandor, Duše K, MUDr. Jan Vojáček, CFMP, Daniel Landa a spol. Sebrali jste mi maminku, která si na vašem základě stavěla veškeré svoje argumenty. Pohrdám váma. Jste odpad. Za pozůstalé - syn," uvedl.

V Asonanci covid zaúřadoval během několika týdnů už podruhé - 2. ledna nemoci ve věku 74 let podlehl Bohumil Sýkora, hráč na buzuki a kytaru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY